Plaça del Rei

 

 
 

i ha un lloc que ha estat batejat com la més noble unitat urbana de la Barcelona vella: la Plaça del Rei. Podem preguntar-nos perquè es diu això. Si ens trobem al bell mig de la plaça, les preguntes s'esvaeixen.

El complex arquitectònic que envolta la plaça, construït sobre un cementiri visigòtic, està presidit pel Palau Reial Major, una obra que es va començar el 1359 i el 1370 es va donar per acabada amb una làpida commemorativa a nom de “lo molt alt senyor en Pere Terç Rey d'Aragó”. Disposa d'una magnífica torre, anomenada Mirador del Rei Martí. Destaca d'aquesta construcció el saló del Tinell, al qual s'hi accedeix per la porta romànica de la dreta. Aquest palau va ser la residència dels comtes de Barcelona i dels reis de Catalunya i Aragó.

Són també obres rellevants la capella palatina de Santa Àgata amb el Retaule del Conestable (Jaume Huguet 1464-65) i el Palau del Lloctinent, amb un notable pati interior que harmonitza el gòtic amb les formes del Renaixement, obres del segle XVI.

A la dreta de la plaça podem veure l'escalinata que condueix a l'avant-cambra del saló del Tinell. En aquesta escalinata és el lloc on es va produir un atemptat contra el darrer rei de la corona d'Aragó, Ferran II el catòlic quan un pagès anomenat Canyamàs va intentar degollar-lo l'any 1492.

 

 

 

 

 

 

 
 


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player