El setge del duc de Pòpuli

 
 

Oes tropes franco-espanyoles van iniciar el setge a la ciutat el 25 de juliol de 1713 amb el duc de Pòpuli al cap d'una força de 20.000 homes. Però la guerra tenia un alt cost econòmic que es va voler fer pagar al poble català, amb recaptacions desorbitades d'impostos al llarg de la geografia catalana.

"Heridos estaban de duras contribuciones los catalanes; vuelven a las armas, y, sublevada la provincia, no tenía el duque de Populi gente para el sitio, [...] nunca con mayor fuerza se confirmó en la rebelión Cataluña, aunque caían sobre los míseros sublevados la llama, el cuchillo y el suplicio".

Vicente Bacallar y Sanna
, marqués de San Felipe, polític i historiador espanyol, partidari dels Borbons a Comentarios de la guerra de España e historia de su rey, Felipe V el Animoso (1725)

 
 


Populi arriba a Catalunya amb unes instruccions molt clares: "Haréis arrasar qualquier lugar murado o castillo (y) si algunos miqueletes u otra gente tubiere el bárbaro arrojo y osadía de querer defenderse [...] se les pasará a todos a cuchillo (y) se haga ahorcar a los que se defendieran, pues además de merecer este castigo como rebeldes obstinados y ladrones, convendrá se execute así para escarmiento de los otros". (1)

"Viurem lliures o morirem" (3)

La Generalitat de Catalunya reb una carta de Pòpuli en aquests termes: "Si hoy dia 29, la ciudad no abre sus puertas, la aministia ofrecida por el rey quedara sin validez, y los ciudadanos seran considerados rebeldes y la ciudad sera sitiada..." La resposta no es feu esperar: la ciutat resistirà. A Montjuïc es isada una bandera negra amb l'inscripció: "Viurem lliures o morirem"

Només arribar, va veure's tan desbordat el duc que va escriure al rei Felip V, el mateix agost de 1713:
"La operación del sitio de Barcelona, en todas las maneras, es tan seria y importante, que no aplicándose desde luego toda la mayor atención, así en esta Corte com en la de Francia, para hacer las prevenciones necesarias lo más pronto posible, resultarían de lo contrario gravísimos inconvenientes".

El diputat militar Antoni Berenguer i Novell, guiat pel General Nebot van sortir de Barcelona el mes d'agost d'aquell 1713 per fer un llarg recorregut per terres catalanes cercant ajut per Barcelona. El missatge era clar: si no s'obrien nous fronts per tot el país el destí de Barcelona era catastròfic. Un important focus anti-borbònic va ser encapçalat pel moviment vigatà dels que n'eren caps Mas de Roda, Bach de Roda i Carles Regàs de Manlleu. Les seves families van ser amenaçades de mort i ells van ser cridats pel General borbònic Bracamonte a donar-li obediència. Mas i Regàs claudiquen de la seva lluita. Bach es manté rebel però es veu obligat a llicenciar a les seves tropes.

Amb l'ocupació borbònica apareixen els botiflers, partidaris de Felip V que actuen a l'ombra, amb traidoria, i elaboren la llista de les 100 persones catalanes que calia eliminar o pressionar a través de la seva família o de la confiscació de les seves propietats.

Bust del general Moragues

Mentre durava el setge de Pòpuli va ser forta la repressió a tot el territori català: va aprovar l'incendi i posterior matança a Sant Quintí de Mediona, va consentir tot tipus de vexacions a la població civil i els soldats i miquelets catalans eren penjats allà on eren capturats. Aquest va ser el cas de patriotes com Bach de Roda i el Pagès de Peracolls. Quan l'anaven a matar després d'haver estat traït, se li atribueix a Bach de Roda la següent frase:
"No em mateu per ser traidor ni tampoc per ser cap lladre; sinó perquè he volgut dir: que visca tota la pàtria".

Els patriotes catalans i les seves families eren perseguits sense excepció. La dona i els fills del General Moragues van ser empresonats juntament amb altre població també civil. Amb un cop de ma militar, Moragues els alliberà de Balaguer, on eren presos.

Hi ha multitud d'episodis d'una gran duresa. Un altre d'ells el trobem ubicat al maig de 1714, quan el relleu de Pòpuli era eminent: després d'un fort bombardeig a la ciutat moltes dones i nens van improvisar un campament a la platja cercant un lloc on protegir-se. Pòpuli va ordenar a Mr. de Casse, comandant de la seva força marítima, que acostés els seus vaixells a la costa i amb els seus canons acabés amb tota aquella gent. Així ho trobem relatat pel marqués de San Felipe: "... parte del pueblo salió a la orilla del mar, y se puso entre la ciudad y Monjui para salvarse de las bombas. Las naves del rey, que corrían a la ribera, les obligaron con la artillería a retirarse dentro de los muros". (2)

Per la seva banda, les tropes defensores de Barcelona, no suportaven amb passivitat el setge. Es van produir diverses sortides heroiques a fora de les muralles, com la que van protagonitzar amb èxit, el 6 de setembre de 1713, 350 soldats d'infanteria i 100 genets (l'esquadró de Sant Jordi) quan van desorganitzar als atacants de la banda de Sants. Aquesta acció i la resta d'elles tenien una triple finalitat: castigar les tropes enemigues, aconseguir materials i aliments i, no menys important, donar moral a les propies tropes.

Malgrat la duresa de les accions dutes a terme per Populi i la repressió practicada a tot el territori català, ja feia un any sencer de resistència de la ciutat de Barcelona i encara no donava senyals de la més mínima feblesa així que la coalició franco-espanyola va decidir acabar definitivament amb aquesta molesta guerra que tants diners li costava i tan de desprestigui mundial li estava infringint. Per fer-ho, van jugar la seva millor carta: van enviar, substituint al duc de Pòpuli, a James Fitz-James, duc de Berwick, amb un fort contingent de tropes de reforçament.

Preparatius per l'asalt final

(1) Felip V contra Catalunya, Josep M. Torras i Ribé, Editorial Rafael Dalmau.

(2) Vicente Bacallar y Sanna, marqués de San Felipe, polític i historiador espanyol, partidari dels Borbons a "Comentarios de la guerra de España e historia de su rey, Felipe V el Animoso" - 1725

(3) Il·lustracions extretes del còmic Barcelona 1714, l'onze de setembre, d'Oriol Garcia i Quera - Editorial Casals, S.A. - 2002

 
 


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player