Proclama del Conseller en Cap

 

 
 

Qmb l'arribada del duc de Berwick i les tropes franceses de reforç, la situació es va tornar realment dramàtica. L'artilleria atacant va castigar amb duresa les estructures defensives de la ciutat i Berwick va fer una darrera crida a la rendició de la ciutat, davant del que preveiea que seria una batalla d'una gran duresa.
Podem llegir-ho dels escrits del marqués de San Felipe:

"Dispusiéronse tres asaltos; antes avisó a la ciudad el duque de Berwick, compadecido de la ruina que les amenazaba. Estaban endurecidos los ánimos, y lo avigoraban con sus persuasiones los eclesiásticos y frailes. Los cabos de rebeldes, Dalmao y Villarroel, determinaron morir por la libertad de la patria; decían, aunque tenían tantas brechas abiertas, que era inevitable su desgracia, sitiados por mar y por tierra. Hasta las mujeres tomaron las armas para defender sus propias casas; aún después de una respuesta insolente, no precipitosa, sino lenta, la ira del duque de Berwick difería el asalto por compasión aun de los suyos, porque había de costar gran sangre". (1)

El 28 de juliol de 1714 el Conseller en Cap, Rafael Casanova va fer una crida a la defensa de la ciutat:

Sessió de Consell de Guerra

"De part de l'excel·lentíssim senyor conseller en cap, coronel governador d'esta plaça, fort de Montjuïc i sos dependents. Que com que de present es troba la present ciutat molt opresa dels enemics que la tenen sitiada i atacada per la part del Portal Nou, on pretenen fer bretxa, i es necessita molt que tothom assisteixi a la defensa tan justa i de tanta importància per la conservació d'ella i a este fi es fa indispensable i de la primera mira la notícia de tots els naturals i habitants de la present ciutat, així dels que tenen armes com els que no en tenen; per això dit excel·lentíssim senyor conseller en cap, coronel, governador i seguint el resolt i deliberat per l'excel·lentíssima Junta de Guerra i persones a ella associades tinguda el dia present, diu, notifica i mana a tothom generalment, de qualsevol grau o condició que siguin, tant de naturals com de forasters, que demà que comptarem als 29 del corrent mes de juliol, compareixin a les 6 hores del matí a la Rambla, davant la Universitat literària de la present ciutat, aportant armes els que les tindran i també els que no en tindran, els quals es trobaran d'edat de 14 anys en amunt, exceptuant-se sols els que siguin empleats de la Coronela, sots pena de presó i altres a sa excel·lència arbitràries. I perquè les dites coses siguin a tothom notòries, mana sa excel·lència ser fetes i publicades el present bando pels llocs acostumats de present ciutat i demés parts on convingui i menester sigui".

Escolta el Cant de la Senyera recitat o ves a la web Catalunya 1714

 

Atacs massius

 

(1) Vicente Bacallar y Sanna , marqués de San Felipe, polític i historiador espanyol, partidari dels Borbons a "Comentarios de la guerra de España e historia de su rey, Felipe V el Animoso" - 1725


 
 


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player