Band of Brothers, crònica d'una guerra

 

Steven Spielberg i Tom Hanks van col·laborar plegats a la pel·lícula Saving private Ryan el 1998 (estrenada a l'Estat Espanyol com a Salvar al soldado Ryan), l'un com a director i l'altre com a actor protagonista. D'aquest punt de trobada van sorgir llargues converses i d'elles va nèixer un projecte que els va entusiasmar a tots dos: la creació d'una minisèrie per a televisió que seguís a la companyia Easy del 506 Regiment d'Infanteria Paracaigudista de la 101 Divisió Aerotransportada del exercit nord-americà que va participar activament en tota la campanya europea de la II Guerra Mundial.

 

 

La sèrie es va basar en el llibre de l'historiador i biògraf Stephen Ambrose titulat Band of Brothers i el seu contingut està format per estudis del propi Ambrose i entrevistes amb supervivents de la companyia Easy. El seu pas a la televisió va ser molt respectuós amb el llibre i alguns del protagonistes de la història apareixen a la sèrie, obrint cada episodi.

La sèrie -en la que van intervenir com a productors Spielberg i Hanks- es desenvolupà en 10 episodis sota el mateix títol que el llibre, Band of Brothers,  i va ser estrenada l'any 2001 per HBO. A l'Estat Espanyol va estrenar-se com Hermanos de Sangre.

El títol original de la minisèrie, Band of Brothers (banda de germans) està inspirat en el discurs que Enric V fa a les tropes abans de la batalla, a l'obra de Shakespeare:

"Nosaltres en (aquest dia) serem recordats!
nosaltres, pocs,
nosaltres feliços pocs,
nosaltres, banda de germans,
perquè aquell que avui vessi la seva sang amb mi, serà el meu germà,
ja que per molt vil que sigui, aquest dia ennobleix la seva condició,
i els caballers ara als seus llits d'Anglaterra es consideraran maleïts per no estar aquí"

I la sèrie va d'això: dels vincles que estableixen les persones en situacions tan extremes com les que es descriuen. Entroncant amb aquesta idea, a la sèrie surt un dels veterans entrevistats comentant la següent anècdota:

Recordo una pregunta que em va fer el meu net: "Avi, vas ser un heroi a la guerra?". "No", vaig contestar, "però vaig servir en una companyia d'herois".


 

La sèrie té molta cura dels detalls i, com no podia ser d'altra manera, compta amb un tema principal d'una gran inspiració. Composat, com tota la seva banda sonora, per Michael Kamen, té una versió amb lletra que podem escoltar interpretada per Katherine Jenkins.

 

 

Va creixent la distància que ens separa d'aquells durs dies per a la humanitat i les darreres veus supervivents d'aquells fets ens recorden allò que van viure. I Band of Brothers pren bona nota de tots aquests testimonis, perquè les seves vivències es fixin a la memòria col·lectiva de la humanitat. Serem capaços d'aprendre'n alguna cosa?