Cate Blanchett, interpretació en estat pur

 

Cate Blanchett és una dona nascuda el 14 de maig de 1969 a Melbourne (Austràlia) amb una brillant carrera interpretativa al cinema, al teatre i amb alguna intervenció al món de la publicitat. Fora de les pantalles és una persona senzilla: s’ha declarat familiar, ecologista i antibotox. Una bona definició! Va casar-se el 1997 amb el guionista i dramaturg, també australià, Andrew Upton amb qui ha tingut 3 fills. Actualment continua casada amb ell així com també vivint a Austràlia. Dins de les pantalles pren la forma dels personatges més variats en una màgica alquímia de la qual en parlarem a continuació…

ELIZABETH. A l’any 1998 Cate Blanchett va enfrontar-se amb el primer gran repte a la seva carrera d’actriu: interpretar a la reina Elizabeth I, la reina verge, en una pel·lícula on ella era la protagonista única i sobre la qual va recaure tot el pes de la història. El resultat va ser esplèndid. Va encarnar a la perfecció el personatge en un treball que va merèixer fins a 7 nominacions als Oscar, inclòs el de millor actriu, encara que finalment va haver-se de conformar amb un de sol: el de millor maquillatge.

Va merèixer una segona part 9 anys després, el 2007, titulada Elizabeth: la edat d’or. Nova nominació a l’Oscar com a millor actriu. Nou excel·lent treball.

THE GIFT. Un altre film a destacar a la seva filmografia és The Gift (El do), estrenada a l’estat espanyol com a Premonición. En ella interpreta a Annabelle Wilson, una dóna dolça i sensible que disposa el do de la vidència: veu imatges d’allò que ha passat i d’allò que passarà. I de fons, la història d’un assassinat no resolt. Intensa, amb una gran direcció de Sam Raimi i amb un gran repartiment d’actors i actrius de luxe: Keanu Reeves, Katie Holmes, Greg Kinnear, Hilary Swank
 


EL SENYOR DELS ANELLS. Una altra fita de gran importància a la seva carrera interpretativa va ser la seva intervenció a la saga de El Senyor dels Anells interpretant a la fascinant i etèria Galadriel, la elfa coneguda com a Senyora de Lórien. La seva interpretació, breu però intensa, del personatge va desenvolupar-se a les tres pel•lícules de El Senyor dels Anells (La germandat de l’anell (2001), Les dues torres (2002) i El retorn del rei (2003)) i actualment està continuant a la saga del Hòbbit (Un viatge inesperat (2012), La desolació de Smaug (2013) i La batalla dels cinc exèrcits (2014), encara en post-producció). Un paper memorable!

THE SHIPPING NEWS (Atando cabos). El mateix 2001, any en que s’estrenava la primera entrega de El Senyor dels Anells amb la seva interpretació més etèria, ho feia també la pel•lícula The Shipping News, on donava vida a Petal, la que segurament és la seva creació més mundana. Petal és una dóna vulgar i egoista, un personatge molt distanciat de tot el que havia interpretat fins al moment. Comparteix escenes amb un gran Kevin Spacey sota la direcció de Lasse Hallström. La pel•lícula és una exquisida obra, enriquida sense cap mena de dubte per la seva intensa intervenció. Un gran melodrama amb una gran fotografia i un guió de luxe. 


DESAPARICIONS (The Missing). Ara donem un nou salt de gènere, aquest cop a un western. The Missing va estrenar-se a l’any 2003 sota la direcció de Ron Howard. La història succeeix a Nou Mèxic a l’any 1885 i explica les peripècies per les que ha de passar una mare, Magdalena Gilkeson (Cate Blanchett) per a recuperar a la seva filla, segrestada per un grup d’indis. Per aconseguir el seu objectiu tindrà que comptar amb l’ajut del seu pare, Samuel Jones (Tommy Lee Jones) conegut també amb el nom indi de Chaa-duu-ba-its-iidan. Les males relacions entre ells dos no facilitarà gens la seva tasca. Un paper intens i dur que va marcar un altre cop un important canvi de registre interpretatiu a la carrera de la Cate.

La pel•lícula és una versió lliure i modernitzada de la mítica Centaures del Desert de John Ford, protagonitzada per John Wayne i Jeffrey Hunter i va ser considerat per una part de la crítica com el western millor i més dur des de Sense perdó (Unforgiven, 1992). 

Malgrat això, una gran part de la crítica no va poder deixar-la de comparar amb el treball de John Ford, cosa que va perjudicar molt les valoracions obtingudes i, com passa en molts d'aquests casos, en el seu èxit de taquilla. 

Una injusta punxada per a una pel·lícula digne i ben construida.

BABEL. Babel és un coproducció francesa-mexicana-americana dirigida pel director mexicà Alejandro González Iñárritu. Ens trobem davant d’una història que mai no seria possible sense el món global on vivim. Si no fos així, com podrien estar relacionats un tret accidental dut a terme al Marroc, l’accidentat viatge d’una treballadora il•legal mexicana i la vida d’una joveneta japonesa sord-muda? En aquesta pel•lícula trobem a la Cate en el paper de Susan, una turista americana en viatge amb la seva parella, Richard (Brad Pitt). La parella té molts problemes a solucionar i per uns moments van pensar que el viatge els ajudaria a retrobar-se. Una gran pel•lícula per anar descobrint el vincle entre totes les històries, per a reflexionar sobre la naturalesa humana i de la nostra societat i per gaudir de grans interpretacions, sòbries i eficients. 

INDIANA JONES. El famós personatge de l’aventurer Indiana Jones ha tingut diversos oponents al llarg de les seves aventures i alguns d’ells han estat dones malvades, però segurament hi ha una dona especialment perversa: Irina Spalko, que apareix a la cinquena de les aventures del Dr. Jones, Indiana Jones i el regne de la calavera de cristall (2008). Irina és un destacat membre de la policia secreta russa i es troba competint amb l’aventurer per la calavera de cristall d’Akator. La pel·lícula és la més fluixa de la saga però la composició que Cate fa d’Irina és digne d’esment.

 

HANNA. Uns anys més tard, Cate Blanchett torna a repetir paper de malvada. En aquest cas interpreta la despietada agent de la CIA Marissa Wiegler. Wiegler havia matat anys enrere a la mare de Hanna. Hanna és una joveneta amb unes habilitats molt particulars. Naturalment, l’afrontament de les dues acaba sent inevitable. Hanna (2011) és una distreta pel·lícula d’aventures amb molta acció. 


BLUE JASMINE. En darrer lloc la seva interpretació potser més brillant: el personatge de Jasmine a la pel•lícula de Woody Allen Blue Jasmine. En aquesta obra Allen desenvolupa una tragicomèdia agredolça on la protagonista indiscutible és Jasmine, una dona provinent de l’alta societat novaiorquesa que de la nit al dia s’ha vist arruïnada, sense cap de les seves propietats i sense marit. En aquest punt, recorre a la seva germana Ginger, que viu en un petit apartament a San Francisco, amb els seus dos fills d’un antic matrimoni i on rep les visites de la seva parella actual. Jasmine circula per la pel•lícula com una nàufraga agafada solament a la seva taula de salvament feta d’antidepressius, mentides i alcohol. Cate broda el paper i ens condueix per un viatge a les profunditats de l’infern del personatge que interpreta. Jasmine li va valdre el seu segon Oscar a la millor actriu (el primer el va aconseguir per la seva interpretació de Katharine Hepburn a L’aviador).

Cate Blanchett ha demostrat al llarg de tots els seus treballs que té una capacitat increïble per a controlar els petits matisos dels seus personatges, sense excedir-se mai que no sigui necessari, aportant-los una vida interior que projecte a través dels seus espectaculars ulls blaus. La seva presència en qualsevol obra és una garantia de que, si més no, alguna cosa valdrà la pena!