Christopher Lee a través de 6 dels seus personatges

 

Christopher Lee va iniciar la seva carrera interpretativa l’any 1946 al programa de la BBC Kaleidoscope, un programa d’entreteniment que es va emetre des de l’any 1946 al 1953 i que va ser un dels més populars de la postguerra. Al llarg de la seva durada els joves actors britànics van tenir una bona oportunitat de donar-se a conèixer en aquest espai i Lee va aprofitar-la bé en les dues ocasions que hi va aparèixer.

El seu darrer treball veurà la llum aquest any 2016: The Hunting of the Snark, una història fantàstica en la que Lee aporta la seva profunda veu en el rol de narrador. Serà la seva estrena pòstuma.

Entre un esdeveniment i l’altre han passat 70 anys. 70 anys de professió! I el seu llegat és immens: 278 treballs interpretatius entre cinema europeu i americà, televisió, doblatge de pel·lícules d’animació i videojocs.

Hi ha, però, uns personatges que han marcat notablement la seva carrera. Em concentraré en ells. Concretament, en els 6 personatges que va interpretar en més ocasions i que constitueixen el seu llegat més important. Veient-los un per un...

 

COMTE DRÀCULA

A l’any 1958, el director Terence Fisher, un autèntic especialista en el gènere de terror  va comptar amb ell per a interpretar al Comte Dràcula a la pel·lícula titulada Dràcula. El mateix Fisher el va tornar a reclamar per a repetir personatge a Dràcula, príncep de les tenebres (1966). En aquells moments Lee ja era una icona tan important, que quan el director Freddie Francis va iniciar el projecte Dràcula torna de la tomba (Dracula Has Risen from the Grave, 1968) ràpidament va pensar en ell per al paper. Resultava difícil, a partir de la dècada dels ’60, anar a veure una pel·lícula d’aquest personatge i no esperar, inconscientment, trobar-te amb Lee. Ell ja era el mític comte. Després va venir El comte Dràcula (Nachts, wenn Dracula erwacht, 1970) de Jesús Franco, El poder de la sang de Dràcula (Taste the Blood of Dracula, 1970) de Peter Sasdy, Les cicatrius de Dràcula (Scars of Dracula, 1970) de Roy Ward Baker, Dràcula 73 (1972) i Els rituals satànics de Dràcula (The Satanic Rites of Dracula, 1973) d’Alan Gibson. Finalment, es va acomiadar del personatge amb una comèdia, Dràcula, pare i fill (Dracula père et fils , 1976) de Édouard Molinaro. Al llarg d’aquests anys va realitzar 9 interpretacions del personatge repartides en més de vint anys. Qui pot dubtar que Christopher Lee és el Comte Dràcula?

 

SHERLOCK HOLMES

Sherlock Holmes és conegut arreu del món com el paradigma d’home que a l’època victoriana ajuda a l’Scotland Yard en les seves investigacions, gràcies als seus coneixements científics i al mètode hipotètic-deductiu  que fa servir per arribar a les conclusions més sorprenents. Lluny de l’excentricitat d’un altre detectiu predecessor seu, August Dupin, sortit de la ploma d’Edgar Allan Poe, la sobrietat de Holmes, el flegmàtic detectiu creat per Arthur Conan Doyle, va fer que quallés ràpidament en el públic. Encara que la primera pel·lícula sobre Holmes ja data del 1903, en una peça  muda de 30 segons, titulada Sherlock Holmes Baffled i que després s’han fet multitud de versions d’aquest personatge, Christopher Lee va marcar de manera notable una època. Va estrenar-se en el personatge l’any 1962 amb la pel·lícula El collaret de la mort (Sherlock Holmes und das Halsband des Todes) de Terence Fisher, que ja l’havia dirigit a Dràcula. Va haver d’esperar uns 30 anys per tornar a encarnar a Holmes, aquesta vegada en dues TV Movies que va interpretar una a continuació de l’altra: Sherlock Holmes i la prima donna (Sherlock Holmes and the Leading Lady, 1991) de Peter Sasdy i Incident a les Cataractes Victòria (Incident at Victoria Falls, 1992) de Bill Corcoran. Amb aquestes tres obres en va tenir prou perquè la seva imatge quedés permanentment associada a aquest singular personatge.

 

COMTE DOOKU

Un altre personatge important a la seva carrera és, novament, un comte: Dooku , un notable personatge de l’univers Star Wars. Apareix a l’Episodi II: l’atac dels clons (2002) i a l’Episodi III: la venjança dels Sith (2005), així com també va aportar la seva veu a Star Wars: les guerres clon (2008), una pel·lícula d’animació. El comte Dooku és un noble que arriba a ser un reputat Mestre Jedi però acaba caient al costat fosc de la força, convertint-se en un Lord dels Sith, conegut llavors com a Darth Tyranus. És un personatge memorable, tot i que a La venjança dels Sith el comte Dooku disposa només de 4 línies de diàleg. Lee va interioritzar molt bé el seu paper i ell mateix el descrivia de la següent manera: “És una persona molt distant, molt autosuficient i, òbviament, una persona temorosa. És extremadament intel·ligent, potser més que qualsevol altra. És un home amb un immens poder. No crec que la qüestió sobre valors morals ni tan sols se li hagi passat pel cap. No és un immoral, és amoral. La moralitat és una paraula que no figura en el seu diccionari, sinó simplement el poder”.  Quan va interpretar aquest paper, Christopher Lee tenia més de 80 anys!

 

FU-MANCHÚ

Fu-Manchú és un personatge sorgit de la ploma de Sax Rohmer l’any 1913, dins les seves novel·les d’intriga i de misteri. El personatge és un malvat xinès que professa un odi innat cap a la civilització occidental i la raça blanca en general. Rohmer el va descriure detalladament en una de les seves novel·les: “Imagina’t una figura clàssica de mandarí xinés, un home de gran estatura, prim,, de membres forts, felí en actituds i moviments, amb un front com el de Shakespeare i un rostre d’expressió veritablement satànica. Del seu crani afaitat penja una cua tradicional dels fills de l’Imperi Celeste. Els seus ulls tenen el fulgor magnètic dels ulls de la pantera.” Des de la seva creació fins a l’actualitat ha estat representat al cine, a la televisió, a la ràdio i al còmic. Fins fa uns pocs anys, no era estrany que quan volien portar al cinema o a la televisió un paper una mica rellevant d’una persona d’una altra raça, tiressin mà d’un actor o actriu de raça blanca caracteritzat: Marlon Brando fent de japonès a La casa de té de la lluna d’agost, Anthony Quinn fent d’àrab a El lleó del desert, a Mahoma, missatger de Déu i a Lawrence d’Aràbia, a Orson Welles donant vida al “moro de Venècia”, Otel·lo, a David Carradine fent de xinès a la sèrie Kung Fu... fins i tot podem veure a John Wayne fent de mongol a Gengis Khan. No podem, doncs, sobtar-nos si recordem que la indústria cinematogràfica va triar a Christopher Lee per al paper de Fu-Manchú.

La primera pel·lícula va ser El retorn de Fu-Manchú (The Face of Fu Manchu, 1965) de Don Sharp. Li va seguir Les núvies de Fu-Manchú (The Brides of Fu Manchu, 1966) també de Don Sharp i La venjança de Fu-Manchú (The Vengeance of Fu Manchu, 1967) de Jeremy Summers. I encara, a raó d’una entrega per any van continuar Fu-Manchú i el petó de la mort (The Blood of Fu Manchu, 1968) i El castell de Fu-Manchú (The Castle of Fu Manchu, 1969) de Jesús Franco. En total 5 pel·lícules composen la seva aportació a aquest sinistre personatge.

 

SÀRUMAN

Quan J.R.R. Tolkien va crear la mítica Terra Mitja a la seva obra cabdal El Senyor dels Anells, va donar-li forma al personatge de Sàruman: Sàruman el blanc, el primer mag de l’ordre dels Istari que era reconegut per la seva aparença d’home vell, alt, amb una llarga barba blanca, amb ulls foscos i vestit de blanc. A les pel·lícules de Peter Jackson el personatge de Sàruman està interpretat per Christopher Lee i apareix a El Senyor dels Anells: la Comunitat de l’Anell (2001), El Senyor dels Anells: les dues torres (2002), El Senyor dels Anells: el retorn del rei (2003), El Hobbit: una viatge inesperat (2012) i El Hobbit: la batalla dels cinc exercits (2015), a banda de posar la veu a tots els videojocs de les històries tolkinianes. Lee va declarar-se un convençut admirador de tot l’univers creat per Tolkien i que li va significar tot un regal poder interpretar a SàrumanEl seu darrer treball a El Hobbit el va realitzar al 2015, quan tenia 93 anys!

 

COMTE DE ROCHEFORT

D’entre els seus personatges més destacats trobem tres comtes: Dràcula, Dooku i també Rochefort... i és que era innegable el seu aspecte noble! Trobem a Rochefort a Els tres mosqueters, la immortal història d’Alexandre Dumas. És un personatge al servei del pervers Cardenal Richelieu, que juntament amb Milady de Winter vol acabar amb el cos dels mosqueters del rei i trair a la corona de França. Va interpretar el personatge a Els tres mosqueters: els diamants de la reina (The Three Musketeers, 1973), Els quatre mosqueters: la venjança de Milady (The Four Musketeers, 1974) i El retorn dels mosqueters (The Return of the Musketeers, 1989)... tres pel·lícules per a fer recordada per sempre la seva recreació.

Aquesta és una senzilla mostra del seu gran treball interpretatiu: la seva veu profunda, el seu posat distingit i un pèl enigmàtic i la seva profunda mirada, han fet que els seus personatges, herois o malvats, hagin perdurat a través dels anys i hagin deixat un rastre indeleble en el nostre record. Sir Christopher Lee és una de les grans figures del cinema universal!