Cinema: 20 dones que han canviat el concepte d'heroïna

 

El paper de les dones a les històries d’aventures tradicionals que hem vist al cine i a la televisió ha sofert una profunda revolució en els darrers temps, i les dones fràgils i vulnerables, que acompanyaven a l’heroi i es deixaven protegir per ell, han deixat pas a tota una nova generació d’heroïnes.

Són fortes, segures d’elles mateixes, ben preparades, són autosuficients... tenen una missió i saben com portar-la a terme: són la nova fornada d’heroïnes!

Han estat moltes les dones que han configurat aquesta revolució en les històries d’aventures. En aquest post en relacionaré 20, les 20 dones que al meu criteri representen més bé una mostra significativa d’aquest canvi...

 

Vàrem conèixer a Ripley com a tripulant de la nau Nostromo. En principi era un personatge secundari que va anar prenent força al llarg de la història que ens explica la pel·lícula Alien, el 8è passatger. El personatge, interpretat per  Sigourney Weaver, va aparèixer a 4 entregues de la saga i va deixar una empremta difícil d'oblidar en el cinema de ciència ficció de terror espacial.

Ripley és el simbol de la vulnerabilitat d'un simple esser humà quan es creua amb una criatura perfectament dissenyada per a sobreviure en l'entorn més hostil.

 

Kara Thrace, anomenada Starbuc pels seus companys, és una tripulant de la força militar de la nau  Batlestar Galàctica,una Estrella de Combat dotada amb una poderosa força bèl·lica i que significa la darrera esperança de la humanitat davant dels  cylons

Kara està considerada pels seus companys com la millor pilot de  vipers, els caces de combat de Galàctica i pels seus superiors com aquella oficial impulsiva i a cops insubordinada.

Katee Sackhoff va donar-li vida en les 4 temporades que va durar la mítica sèrie de televisió.

 

Lara Croft és un personatge nascut dins del videojoc Tomb Raider i va aconseguir una gran fama com a aventurera, exploradora i caçadora de tresors. 

És filla de Lord Henshingly Croft i una apassionada practicant de tot tipus d'esports de risc. 

Semblava que ningú no tindria el valor de portar el personatge al cinema però Angelina Jolie va encarnar al personatge a Lara Croft: Tomb Raider al 2001 i, a causa de l'èxit obtingut, ràpidament va haver-hi una segona pel·lícula que porta per subtítol El bressol de la vida.

 

A l'univers de Quentin Tarantino va aparèixer un personatge enigmàtic que vàrem conèixer com La núvia i fins i tot amb el seu nom de batalla, Mamba Negra, abans que pel seu veritable nom: Beatrix Kiddo (Uma Thurman).

La mou el sentiment més primari del món: la venjança. I per dur-la a terme fa servir un dels recursos més gastats: una llista amb els noms dels objectius a batre.

Salvatge, despietada i sanguinària, La Núvia beu directament de les tradicions del cinema d'arts marcials i desenvolupa la seva història en dues pel·lícules: Kill Bill, volums I i II, i encara esperem un III.

 

I una altra llegendària lluitadora amb katana és la Michonne

Nascuda en el còmic The Walking Dead, va prendre cos a la sèrie televisiva del mateix títol de la mà de l'actriu Dana Gurira.

Abans de l'apocalipsi zombie, Michonne tenia una tranquil·la vida a Atlanta, però després va haver d'aprendre ràpidament a defensar-se per sobreviure en un món que s'havia tornat boig.

Actualment és una dels membres més imprescindibles del grup de supervivents a The Walking Dead i tot un mite per als fans de la sèrie.

 

A Wyoming va desenvolupar-se el projecte Manticore per a la creació de superguerrers a partir d'experiments genètics. Així van crear 11 "germans" que havien de ser l'elit d'una nova casta de soldats. Però alguns d'ells volien ser solament lliures i poder viure la seva vida.

Un d'aquest soldats era la X-5 452 i és sobre la que se centra Dark Angel, la sèrie de ciència ficció creada per James Cameron

La X-5 452 aconsegueix escapar-se juntament amb alguns dels seus germans i adopta el nom de Max Guevera (Jessica Alba) una dona amb unes facultats per la lluita molt especials.

 

A  Jinx Jhonson (Halle Berry) li va caldre només una aparició estel·lar a la pel·lícula de la saga James Bond, Mor un altre dia, per fer-se un lloc en l'univers cinematogràfic.

Jinx és una agent nord-americana que coincideix i col·labora en una missió amb el famós agent 007, encarnat en aquesta ocasió per Pierce Brosnan.

La seva poderosa i atractiva presència va fer presagiar que Jinx tindria posteriorment pel·lícula pròpia i els rumors apuntaven a que seria així... però no hi ha hagut sort.

 

I ara ens toca acostar-nos a l'univers de Joc de Trons, creat per la ment de George R.R. Martin en forma d'una saga de llibres que encara està escrivint i que la prestigiosa cadena HBO s'ha encarregat de convertir en una gran sèrie televisiva.

Aquesta història destaca pels seus personatges femenins d'una gran fortalesa interior i de poderoses conviccions... però hi ha un personatge que destaca d'entre la resta: Arya (Maisie Williams), la filla petita dels Stark i que té una set venjativa que la portarà a suportar totes les adversitats per aconseguir dur-la a terme.

 

Sydney Bristow (Jennifer Garner) és un personatge nascut a la sèrie Alias, fruit del poder creatiu de J.J. Abrams, i que encarna brillantment un perfil nou en el món de l'espionatge internacional.

Sydney és una noia jove, senzilla i vulnerable que és reclutada per una agència secreta, l'SD-6, suposadament treballa pel govern dels EUA, però que en realitat opera sota interessos molt foscos.

No gaire més tard és captada per la CIA, perquè faci de doble agent, i és ensinistrada en l'ús de les armes i en la lluita cos a cos mentre intenta continuar amb la seva vida d'estudiant.

 

Kahlan Amnell (Bridget Regan) és una de les darreres Confessores que resten a les Terres Centrals, ordre religiós que té com a missió exercir de jutgesses, descansant la seva autoritat en la seva capacitat de "confessar" a les persones, convertint-les virtualment en esclaves seves, i en el poder de la seva espasa.

Kahlan té a més una particular missió suprema: protegir al Cercador, el guerrer que portarà la pau a totes les terres.

Es tracte de la sèrie La llegenda del cercador i està basada en els llibres de l'Espasa de la veritat de Terry Goodkind

 

I en aquesta mateixa saga hi conviu un altre personatge singular i d'una gran força: la Cara Mason (Tabrett Bethell), una guerrera de l'ordre de les Mord-Sith.

Les Mord-Sith han estat educades (torturades i programades) per a servir a Ralh el Fosc i destruir al Cercador, però al llarg de la sèrie redescobrim el costat bo de la Cara i de com aquesta s'uneix a la causa del Cercador.

És una hàbil i ben preparada lluitadora que domina a la perfecció l'art de la guerra.

 

Jaime Sommers va patir un gravíssim accident que la va portar a les portes d'una mort més que provable o, en el millor dels casos, a quedar molt greument impossibilitada.

Però sense el seu consentiment li van implantar parts biòniques al seu cos, que li van dotar d'unes capacitats extraordinàries.

Naturalment, estic parlant de la sèrie La dona biònica, interpretada per la britànica Michelle Ryan en el paper de Jaime, un remake de la mítica sèrie dels anys '60, protagonitzada per Lindsay Wagner.

 
 

No podia faltar en aquesta selecció una altra dona que només aparèixer per primer cop a les pantalles del cinema va quedar configurada com una icone imprescindible d'un nou paradigma femení: Trinity.

Encara que haurem de reconèixer que per a veure-la en la seva plenitud haurem d'entrar dins de Matrix i entendre quines són les regles del joc. 

Tres pel·lícules composen la trilogia de Matrix i Trinity sempre ha estat recreada per una actriu de gran força interpretativa, Carrie-Anne Moss

 
 

I ara ens toca saltar del món infogràfic de Matrix als racons més foscos de les nostres ciutats, on es lliuren batalles mil·lenàries entre vampirs i licantrops, en una eterna guerra per a la supremacia.

Selene (Kate Beckinsale) és una caçadora de licantrops que acabarà enemistant-se amb la seva pròpia comunitat per un dels motius més antics de la humanitat: l'amor.

Els seus combats són d'una temible efectivitat i d'una gran bellesa plàstica.

 

I ara toca traslladar-nos a un món contaminat per causes en principi desconegudes, però que té de fons la Corporació Umbrella i els seus perillosos experiments.

Alice (Milla Jovovich) és la protagonista absoluta de la història, que s'enfronta a mil i un perills al llargs de les 5 pel·lícules estrenades, valent-se de la seva agilitat, la seva força i la seva habilitat amb les armes. Estic parlant, clar, de Resident Evil.

La història està basada en una sèrie d'èxit de videojocs de la qual s'han fet també tres pel·lícules japoneses d'animació.

 

Des del ressorgiment d'una amenaça del costat fosc, arriba un nou despertar de la força, personificat en Rey (Daisy Ridley), una noia habitant del desèrtic planeta Jakku.

Rey és una experta recicladora de deixalles i una hàbil mecànica i anirà descobrint al llarg de la història que la força és present en ella amb molta intensitat.

Una nova trilogia de la incombustible saga d'Star Wars li donarà la oportunitat al personatge de desenvolupar-se i en complir la seva oculta missió.

 

Un personatge arquetip de supervivent, gravat en lletres d'or en l'imaginari col·lectiu és Sarah Connor (Linda Hamilton).

En un futur proper, les màquines han pres el control de la Terra i només una resistència liderada per John Connor fa front al perill.

Les màquines envien al passat una mortífera màquina Terminator T-800 a matar la mare d'en John i evitar el seu naixement. Un amic de John, Kyle Reese s'ofereix a viatjar també en el temps per defensar-la.

Finalment Sarah haurà de convertir-se en una autèntica guerrera per defensar la vida del seu fill.

 

En plena Terra Mitja, a les històries que es desenvolupen a El Hobbit, coneixem una elfa molt especial, Tauriel (Evangeline Lilly).

Tauriel és una elfa silvana del Bosc Negre, comandant de la guàrdia i una hàbil lluitadora, que posarà la seva vida en perill per ajudar a un nan en el seu camí cap a la guarida del drag Smaug.

Tauriel encarna l'amor pur i la lluita per uns ideals desinteressats, que defensa amb fermesa amb el seu arc i les seves dues dagues.

 

Mindy Macready (Cloë Grace Moretz) és un personatge difícil d'oblidar.

La coneixem a Kick-Ass. És filla del superheroi Big Daddy i li fa d'ajudant sota la forma de Hit-Girl. Ha estat ben educada pel seu pare en l'ús de les armes i en les més mortíferes tècniques de combat cos a cos i malgrat la seva curta edat és ja una adversària temible.

El destí la portarà a unir forces amb Kick-Ass, un nou superheroi que encara està aprenent el seu ofici.

Els dos personatges es tornen a trobar a la seva continuació, a Kick-Ass 2.
 
 
 

I finalment, la heroïna per excel·lència: Kara Danvers (Melissa Benoist), la personalitat secreta de Supergirl.

La Terra li ha atorgat els mateixos poders que al seu cosí Superman i, com ell, els fa servir per a protegir al planeta de qualsevol perill. 

Supergirl ha estat portada a la pantalla en diverses ocasions. Podem recordar la gran interpretació que va fer d'ella Helen Slater a la pantalla gran (1984).

Actualment està emetent-se la primera temporada d'una sèrie televisiva que està rebent una immillorable crítica.