Comanchería és el "creatiu" títol en versió castellana de la pel·lícula Hell or high water, que podria traduir-se com Contra vent i marea. Igual de creatius han estat els intents d’establir-ne el gènere: thriller fronterer, western social, road movie o western crepuscular són alguns dels intents...
Ineludiblement ens trobem davant d’un western, ambientat en la Texas actual, però amb una història de fons treta de la tradició més clàssica. Toby Howard (Chris Pine) veu perillar la seva granja familiar -l’únic patrimoni que té en el món- a causa de la voracitat del banc, que amenaça amb l’expropiació. En aquesta situació extrema, Toby demana ajut al seu germà Tanner (Ben Foster), un ex convicte, perquè l’ajudi a perpetrar el seu pla: realitzar petits atracaments a diverses sucursals del mateix banc que els reclama el deute i aconseguir finalment netejar l’hipoteca que recau sobre la seva propietat. Ràpidament ens venen al cap les connexions que té la història dels germans Howard amb la dels germans James, gairebé dos segles abans... i és que les coses no han canviat gaire a l’oest americà.
Ben Foster va declarar en una entrevista: “Vivim temps aterridors. Els bancs s’aprofiten del somni de la gent de tenir una llar. Els enganxen amb les hipoteques i els mantenen lligats de per vida. És un sistema impossible que està arruïnant a comunitats senceres”.
I al darrera dels germans Howard, dos rangers de Texas van seguint-los la pista. Aquest serà el darrer cas de Marcus Hamilton (Jeff Bridges), el més veterà dels dos agents, i vol deixar-lo ben tancat abans de la seva jubilació, fent servir el seu olfacte i la seva gran experiència.
El primer i més destacat protagonista de la història és el gran estat de Texas. Chris Pine va declarar: “la imatge que resumeix millor l’esperit del film és la de dues persones assegudes en un porxo, mirant cap a una terra desèrtica”. El paisatge, actor omnipresent de la narració, juga en tot moment les seves poderoses cartes.
Però deixant a banda la importància de l’entorn que envolta la història, els dos actors que interpreten als germans Howard i els dos que donen vida als rangers prenen sobre les seves espatlles tot el pes de la història... Jeff Bridges en un dels millors papers de la seva llarga carrera interpretativa i Chris Pine dóna vida a un personatge molt contingut, però amb gran força. Tot plegat, ens submergim en una història que ens complica en gran manera la tasca de situar-nos a un costat o a l’altre dels dos bàndols, ja que ni els bons no són tan bons, ni els dolents són tan dolents. Aquest fet ens ajuda molt a poder empatitzar fàcilment amb tots els personatges protagonistes en un moment o altre.
La pel·lícula està dirigida pel director David Mackenzie, sense cap dubte en el seu millor treball fins al moment, ple de colpidora autenticitat. Com va dir el propi Mackenzie, “el Texas que mostrem a la pel·lícula no és un clixé, és real. El Rangers encara existeixen i Texas continua poblada per homes que valoren la seva independència per sobre de tot”.
Una pel·lícula, en definitiva, que no ha seguit el camí de les grans produccions de Hollywood, sempre ocupades en mostrar-se espectaculars, sinó que ha triat un relat molt més intimista que deixa aparèixer, de manera molt més nítida, els seus personatges i les seves peculiars circumstàncies. Una obra que val la pena no deixar-la escapar!