Creed (Creed, la leyenda de Rocky)

 

Expliquen que a l’any 1976 Sylvester Stallone estava veient el combat de boxa entre el mític Muhammad Alí i Chuck Wepner. Wepner era un modestíssim boxador blanc, tècnicament molt inferior a Alí, però va impressionar a Stallone la tenacitat, el coratge i la fèrria voluntat que va mostrar plantant cara a Alí al llarg de 15 rounds. Va marxar d’allí amb la idea al cap de fer un guió cinematogràfic per a un personatge inspirat en Wepner... seria aquest el naixement del personatge de ficció, relacionat amb el món de l’esport, més prolífic de la història: Rocky Balboa.

Als 30 anys Stallone va protagonitzar la pel·lícula Rocky, al 1976, dirigida per John G. Avildsen, sota guió del propi actor. Va ser la seva gran oportunitat, ja que fins aleshores només havia tingut papers de poca importància. En aquesta ocasió va interpretar a un personatge intens i molt ben estructurat, que va connectar magnèticament amb el públic... va ser la seva primera nominació als Oscar (premi que no va obtenir) i l’inici d’un mite cinematogràfic i una icona del seu gènere: el poltre italià Rocky Balboa.

 

 

Després van arribar cinc pel·lícules més sobre aquest personatge, totes protagonitzades, escrites i dirigides per Stallone (exceptuant Rocky V, dirigida novament per Avildsen): Rocky II (1979), Rocky III (1982), Rocky IV (1985), Rocky V (1990) i Rocky Balboa (2006).

La saga semblava ja acabada i que el personatge havia explicat tot el que tenia a dir, quan va estrenar-se a finals del 2015 Creed, que a l’Estat Espanyol el títol va anar acompanyat amb la frase:  La llegenda de Rocky. El primer que va cridar l’atenció va ser el fet que la pel·lícula estava escrita i dirigida per Ryan Coogler, una persona que en el seu bagatge com a director només comptava amb un llarg-metratge, Fruitvale Station, a banda de tres curts.

La pel·lícula ens presenta a un jove, Adonis (Michael B. Jordan), fill del campió dels pesos pesats, rival i gran amic de Rocky, Apollo Creed. Apollo va morir quan encara no havia nascut el seu fill però malgrat això, Adonis porta la boxa a la sang. Pren la determinació de presentar-se a Rocky i demanar-li que el prepari i li doni una base tècnica, però Rocky està, des de fa anys, apartat del món de la boxa i no té pensaments de tornar-hi.

 

 

És una pel·lícula que serveix de presentació al personatge d’Adonis Creed, amb la que serà de ben segur l’inici una nova saga de pel·lícules al seu entorn. Si Apollo portava el nom del deu grec identificat amb el Sol protector, Adonis està associat al canvi d’estacions i amb elles a la regeneració, morint-se cada cop per a renéixer de nou. Una bona metàfora!

A la pel·lícula trobem a un Rocky cansat i decadent, però sensible i entranyable en la que és, potser, la interpretació més intensa d’Stallone d’entre totes les pel·lícules que composen la saga i que li ha valgut la nominació a l’Oscar a Millor Actor Secundari. És la seva segona nominació... encara mai no ha tingut l’estatueta i podria ser aquesta una ocasió d’or per a premiar tota una carrera.

Com deia abans, Stallone tenia 30 anys quan va interpretar per primer cop Rocky. Ara protagonitza aquesta setena pel·lícula sobre el mateix personatge uns 40 anys després, quan l’actor està a punt de complir els 70 anys. Tota una fita!

Ryan Coogler, el guionista i director, ha aconseguit un elegant treball, reflexiu i vibrant on sap –de manera molt encertada– retre homenatge a tota la mítica saga i tancar emotivament tot un cicle al mateix temps que n’obre un de nou: l’escena a les famoses i emblemàtiques escales del Museu de l’Art de Filadèlfia; una samarreta que porta Adonis on hi ha escrit "Why do I wanna fight? Because I can't sing and dance..." (Perquè vaig a lluitar? Per que no puc cantar ni ballar), frase que li diu Rocky a Adrian a la primera de les pel·lícules; o les mítiques notes musicals del tema que ha acompanyat totes les pel·lícules de la saga i que en aquesta ocasió, malgrat que triga a sortir, apareix en el moment just i adequat. Un treball on es mostra tot el respecte d’un fan de la saga com és el propi Coogler i on mostra la saviesa per a renovar el que s’ha fet vell sense perdre els orígens ni els valors que han seduït a tota una generació.