El nostre últim estiu a Escòcia (2014)

El nostre últim estiu a Escòcia és una pel·lícula que es mou entre el retrat social més àcid i l’emoció que beu de les coses quotidianes. Està codirigida per Andy Hamilton i Guy Jenkin, dos especialistes en la comèdia televisiva britànica que han demostrat que de la seva col·laboració poden néixer coses tan interessants com aquesta obra.

Una parella, Doug (David Tennant) i Abi (Rosamund Pike), juntament amb els seus tres fills, es dirigeixen a les Terres Altes d’Escòcia a l’aniversari del pare de Doug, Gordie (Billy Connolly), en la que, amb tota seguretat, serà la seva darrera celebració, ja que un càncer terminal està acabant amb la seva vida. La família porta massa coses a evitar: no han de parlar del procés de divorci que ha iniciat la parella i no han de recordar-li a Gordie la seva malaltia.. però amb criatures ja se sap! serà impossible.

Una entranyable comèdia melodramàtica que ràpidament posa el focus en els nens i en la seva ingènua mirada de la vida. Els germans McLeod, Lottie (una esplèndida Emilia Jones), Mickey (Bobby Smalldridge) i Jess (Harriet Turnbull) prenen sobre les seves espatlles la columna vertebral de la historia i, des de la seva innocència, ens condueixen a situacions totalment inesperades i ens mostren una manera de comunicar-nos més directe, sense subterfugis, honesta... com ells mateixos. Només si som capaços de deixar-nos emportar per la història des del món dels sentiments i posem per una estona de banda el seny i la raó, gaudirem d’aquesta agradable pel·lícula.
 

 

No estem davant d’una edulcorada història al més pur estil de Hollywood però tampoc és –de cap manera– un drama familiar... és més aviat una narració que ens dóna una visió optimista i positiva de la vida, des d’una mirada nova i lúdica.

La tria dels actors i actrius va ser essencial per arrodonir la coherència dels personatges i la seva credibilitat. Al voltant de la mainada tenim la poderosa presència del veterà actor escocès Billy Connolly, interpretant a l’avi dels nens, en un paper omnipresent al llarg de tota la cinta i uns pares perfectament ajustats als seus papers, creïbles en un entorn insòlit: David Tennant (l’inoblidable i imprevisible Doctor Who o el turmentat detectiu a la fosca història de Broadchurch) i Rosamund Pike (l’actriu que el mateix any ens va sorprendre amb el seu paper a Gone Girl) tanquen el cercle.

Hi ha pel·lícules pretensioses, que prometen una profunditat que moltes vegades es queda en simples esgarrapades a la superfície de la història i d’altres, com El nostre últim estiu a Escòcia que ens condueix, a través d’una simple comèdia, a racons sovint inexplorats del nostre interior sobre la realitat i les formes, els convencionalismes, el poder d’un desig i la transparent mirada d‘uns infants que miren el món de cara i sense filtres. Aquesta pel·lícula és una bona oportunitat per a viure una proposta cinematogràfica diferent que, de ben segur, no et deixarà indiferent.

Actualment, pots descarregar-te-la en català des de Mecanoscrit