Hugh Jackman, actor, cantant i productor

Hugh Jackman va néixer el 12 d’octubre de 1968 a Sydney, a l’estat de Nova Gal·les del Sud (Austràlia) fill de John Jackman, un comptable llicenciat a Cambridge, i Grace Greenwood, tots dos d’origen anglès que havien migrat a Austràlia l’any 1967. Hugh va ser el més petit de quatre germans: l’Ian, en Ralph i la Sonya. Quan en Hugh tenia 8 anys els pares es van divorciar i com a resultar d’això, els tres nois van quedar-se amb el pare mentre la germana va marxar amb la mare a Anglaterra. En una entrevista recent, Hugh va declarar: recordo el matí en que va marxar, és estrany les coses que tries recordar (...) Recordo veure-la amb una tovallola enrotllada al cap i dient-me adéu. Vaig marxar al col·legi i, quan vaig tornar, no hi havia ningú a casa. Al dia següent, vam rebre un telegrama des d’Anglaterra, la mama estava allí. I això va ser tot.

Hugh va anar a l’escola primària Pymble Public School i més tard al Knox Grammar School de Sidney on va fer la primera incursió en el món de la interpretació amb l’obra My Fair Lady quan tenia 17 anys. Quan va graduar-se, va prendre’s un descans d’un any, després del qual va graduar-se a la University of Technology Sydney  on va estudiar periodisme, fins l'any1991 en el que va obtenir la llicenciatura. En el darrer any universitari va realitzar un curs de teatre per aconseguir crèdits addicionals. Fins aleshores mai no s’havia plantejat de dedicar-se a la interpretació, però aquella darrera experiència li va encendre el cuquet i va posar-se a estudiar teatre a l’Acadèmia d’Austràlia Occidental d’Arts Escèniques a Perth. Hugh ha parlat d’aquella època amb aquestes paraules: des de nen, sempre m’havia interessat pel teatre. Però fins que vaig tenir 22 anys, no me’n vaig adonar que la meva afició era quelcom del que es podia viure.

A l’any 1994 va graduar-se en el seus estudis d’interpretació i aquella mateixa nit va rebre una oferta per a protagonitzar una mini sèrie australiana titulada Corelli. Vaig estar tècnicament a l’atur durant tretze segons, va declarar recordant aquest fet. En aquella sèrie va compartir protagonisme amb l’actriu Deborra-Lee Furness, una dona 13 anys més gran que ell, amb qui es casaria dos anys després d’haver-la conegut,  a Melbourne. Hugh va dissenyar ell mateix els anells de casament, amb una inscripció en sànscrit que deia Om paramar mainamar que vol dir dediquem la nostra unió a un principi major.

Després que Deborra patís dos abortaments, la parella va decidir adoptar, primer un nen, Oscar Maximilian, i després una nena, Ava Eliot. Hugh i Deborra sempre van tenir una màxima: la família és sempre el primer, no el treball. Ella va declarar en certa ocasió: mai no estem més de dues setmanes separats.

La seva carrera interpretativa, que va rebre l’empenta definitiva amb el paper de Logan a la pel·lícula de superherois X-Men, ha estat rica i diversa, deixant darrera seu comèdies romàntiques, pel·lícules d’acció, melodrames, pel·lícules musicals, de ciència ficció, de fantasia... amb un total, fins a dia d’avui, de 64 treballs entre cinema i televisió. El 2008 la revista People el va escollir com l’home més atractiu del món.

Manté una bona amistat amb les actrius Nicole Kidman i Halle Berry i amb l’actor Daniel Craig.

A partir del 2005 Hugh va fundar Seed Productions juntament amb el seu ajudant John Palermo i amb la seva dona, amb la finalitat de produir pel·lícules i sèries australianes amb pressupostos baixos, per a potenciar el talent local.

El setembre de 2023, a través d’un comunicat a la revista People, en Hugh i la Deborra van anunciar que havien decidit separar-se, després de 37 anys de matrimoni. El comunicat deia així: hem tingut la sort de compartir gairebé tres dècades junts com a marit i muller en un matrimoni meravellós i amorós. El nostre viatge ara està canviant i hem decidit separar-nos per a seguir el nostre creixement individual (...) La nostra família ha estat i sempre serà la nostra màxima prioritat. Assumim aquest proper capítol amb gratitud, amor i amabilitat.

X-Men (2000). Amb el canvi de segle, Marvel es va posar les piles. Anteriorment només havia portat al cinema a un dels seus personatges, Blade (1999), però aquest no es corresponia exactament amb la imatge de superheroi, mentre s’anaven apilant les adaptacions que DC portava a les grans pantalles (sobretot protagonitzades per Superman i Batman). Marvel va decidir tirar-se de cap i fer-ho, a més, per la porta gran i va triar una gran línia de còmics: els X-Men, aquells que a l’estat espanyol s’havien conegut com a La Patrulla X. Tot un repte!

La pel·lícula X-Men es va centrar en els mutants que s’apleguen al voltant del Professor Xavier (Patrick Stewart) i de la seva escola de joves mutants, una escola que té com a objectiu educar a tots els mutants que així ho desitgin en les seves facultats, però també per a treballar plegats per la integració i l’acceptació social, per a la igualtat. Col·laboren amb el professor la Jean Grey (Famke Janssen), Cyclops (James Marsden) i Storm (Halle Berry). Enmig d’un núvol de gent amb superpoders, la pel·lícula va incloure un personatge molt singular, Logan, conegut també com a Wolverine quan fa ús dels seus poders, que el fan pràcticament indestructible. Per donar vida a aquest personatge van triar a Hugh Jackman, en el que significava el seu primer paper veritablement important i aquesta tria va ser un dels èxits més importants de la pel·lícula. El seu personatge, una reinterpretació molt personal del que apareix als còmics, va ser capaç de mostrar la seva ferocitat al mateix temps que la seva humanitat i vulnerabilitat. El carisma personal de Jackman van fer de Logan el personatge més rellevant de tota la història i es va tornar imprescindible en la saga que va seguir a aquesta pel·lícula.

Jackman va posar-se posteriorment en la pell de Logan en 8 ocasions  més, al llarg de 17 anys: X-Men 2 (2003), X-Men: la decisió final (2006), X-Men orígens: Lobezno (2009), X-Men: Primera generación (2011), Lobezno inmortal (2013), X-Men: Días del futuro pasado (2014), X-Men: Apocalipsis (2016) i Logan (2017). Al llarg de tots aquests anys, Hugh va tenir ocasió d’evolucionar el seu personatge i de mostrar tota la seva complexitat.

No cal dir que per assumir el paper i mantenir-lo al llarg dels anys l’actor va haver de sotmetre’s a durs entrenaments físics que li permetessin mostrar el magnífic físic que sempre va mantenir en totes les seves encarnacions i que van fer de Logan/Wolverine un dels superherois més recordats d’aquesta primera etapa d’adaptacions dels personatges de Marvel.

Operació Swordfish (Swordfish, 2001) Pel·lícula d'acció i thriller dirigida per Dominic Sena i protagonitzada per John Travolta, Hugh Jackman, Halle Berry, Don Cheadle i Vinnie Jones.

La trama se centra en un hacker professional, Stanley Jobson (Hugh Jackman), que és reclutat per un misteriós home anomenat Gabriel Shear (John Travolta) per a participar en un gran robatori cibernètic. Shear necessita l'habilitat de Jobson per trencar un codi de seguretat de primera classe i accedir a milions de dòlars en fons il·lícits. A mesura que Jobson es veu involucrat en el pla de Shear, s'adona que no tot és el que sembla i que es troba enmig d'una perillosa conspiració.

La pel·lícula destaca per les seves escenes d'acció emocionants i els girs argumentals sorprenents. També aborda temes com la seguretat informàtica, la traïció i la moralitat en un món de crims cibernètics.

Operación Swordfish va ser elogiada per la seva acció trepidant i la química dels actors principals i va tenir èxit comercial. A més, va deixar una empremta en la cultura popular i va consolidar Hugh com un actor de primera línia.

Kate & Leopold ( 2001) Comèdia romàntica dirigida per James Mangold i protagonitzada per Meg Ryan com a Kate McKay i Hugh Jackman com a Leopold.

La trama gira al voltant de Kate, una dona moderna i ambiciosa de Nova York que coneix a Leopold, un noble britànic del segle XIX que viatja al futur per accident fins al Manhatan contemporani. Leopold es troba perdut en un món desconegut fins que es troba amb Kate, que inicialment no creu en les seves històries sobre viatjar en el temps. Tot i això es desenvolupa una relació romàntica entre ells que desafia les barreres del temps.

La pel·lícula explora temes com la troballa de l'amor en circumstàncies inesperades. També ofereix una mirada humorística als contrastos entre la vida al segle XIX i la vida contemporània.

Kate & Leopold és considerada una comèdia romàntica encantadora i entretinguda, amb interpretacions sòlides de Meg Ryan i Hugh Jackman. Encara que no va ser un èxit aclaparador en taquilla, ha guanyat seguidors amb el pas del temps, principalment per la seva tendresa i la seva capacitat per capturar l'esperit romàntic dels contes de fada moderns.

Una anècdota interessant sobre la pel·lícula la trobem en com Hugh Jackman va aconseguir el paper principal. Inicialment, l'actor australià no era la primera opció dels productors per al paper. El seu nom va ser suggerit per la seva dona, Deborra-Lee Furness, que era amiga de James Mangold, el director del film. Mangold es va mostrar inicialment escèptic perquè no considerava Hugh com un tipus que pogués representar un personatge d’època, però després de conèixer-lo, va quedar impressionat pel seu carisma i la seva habilitat per al paper. Després d’aquesta reunió amb Hugh, Mangold va canviar d'opinió i li va oferir el paper de Leopold. Aquesta decisió va ser encertada, ja que Hugh va fer una interpretació encantadora i creïble com a noble britànic del segle XIX, guanyant el favor dels crítics i del públic.



Van Helsing
(2004) Pel·lícula d'aventures i fantasia dirigida per Stephen Sommers inspirada en el personatge del professor Abraham Van Helsing, que apareix a la novel·la de Bram Stoker Dràcula. Tot i això, el film té una història totalment nova i una ambientació més contemporània.

El protagonista, interpretat per Hugh Jackman, és el mateix Van Helsing, un caçador de monstres. A la pel·lícula, Van Helsing és enviat a Transsilvània per enfrontar-se a les criatures del mal, especialment el famós Comte Dràcula (Richard Roxburgh). En el seu viatge també es troba amb altres éssers com ara homes llop i la criatura de Frankenstein.

Novament immers en un paper d’acció, molt físic, Hugh va haver de preparar-se al gimnàs de manera intensiva.

Inicialment, Kate Beckinsale, que interpreta Anna Valerious a la pel·lícula, estava indecisa sobre si acceptar el paper o no. Va ser la seva parella, Michael Sheen, qui la va convèncer perquè ho fes. Sheen li va dir que una pel·lícula com Van Helsing seria un gran repte i una oportunitat única per a ella com a actriu.

Van Helsing és una pel·lícula d'acció carregada d'efectes especials, amb molta adrenalina i un toc d'humor. Malgrat que no va ser un gran èxit entre la crítica, va aconseguir un bon seguiment de fans i va ser ben rebuda pel públic, especialment pels amants del gènere d'acció i fantasia. La seva banda sonora, dirigida per Alan Silvestri, també va ser molt elogiada.

Scoop (2006) Comèdia d’intriga escrita, dirigida i coprotagonitzada per Woody Allen. Completen el repartiment Scarlett JohanssonHugh Jackman i Ian McShane. Aquesta pel·lícula va ser filmada a Londres.

El personatge principal va ser escrit específicament per a Scarlett, de qui Allen en va observar la qualitat còmica mentre treballaven junts a Match Point.

La trama de Scoop gira al voltant d'una estudiant de periodisme nord-americana,Sondra Pransky (Scarlett Johansson), que es troba a Londres i topa amb una oportunitat única per aconseguir una gran història. Aquesta oportunitat es presenta quan rep missatges del més enllà a través d'un home mort recentment, en Joe Strombel (Ian McShane), que li revela informació sobre un assassinat comès per un aristòcrata britànic (Hugh Jackman). La protagonista s'uneix a Sid Waterman, un mag de poca volada (Woody Allen), per resoldre el cas i escriure la seva història.

Com Woody Allen acostuma a fer sovint, no fa servir música original per a les seves pel·lícules. En aquesta ocasió tira ma principalment de clàssics com ara Piotr Ilitx TxaikovskiJohann Strauss i Edvard Grieg.

En resum, Scoop és una pel·lícula entretinguda que ofereix una divertida barreja de misteri i comèdia, amb la típica signatura de Woody Allen.

El truco final (The Prestige, 2006). Pel·lícula dirigida per Christopher Nolan que constitueix un drama psicològic que gira al voltant del món dels mags i les seves rivalitats.

La trama segueix la història de dos mags, Robert Angier (Hugh Jackman) i Alfred Borden (Christian Bale), que inicialment eren socis i amics, però es converteixen en enemics després d'un tràgic accident en un dels seus actes. La rivalitat entre ells esdevé cada vegada més intensa, mentre competeixen per crear els trucs més espectaculars i innovadors.

El film està ambientat al Londres de finals del segle XIX, en una època en què la màgia estava en el seu apogeu. A mesura que la rivalitat entre Angier i Borden es va intensificant, les conseqüències es tornen cada vegada més perilloses i imprevisibles. L'obsessió per superar-se l'un a l'altre els duu a extremar els límits de la moralitat i l'ètica, fins i tot posant en perill les seves pròpies vides.

Un dels temes principals de la pel·lícula és l'obsessió i fins a quin punt aquesta pot conduir a la destrucció. També s'explora el tema de la identitat i la duplicitat, ja que els personatges principals tenen secrets ocults i identitats duals que influeixen en el seu comportament i les seves decisions.

Austràlia (2008). Pel·lícula dramàtica i d'aventures dirigida per Baz Luhrmann ambientada en la dècada de 1930. La història segueix a Lady Sarah Ashley, una aristòcrata britànica interpretada per Nicole Kidman, que viatja a l'extrem nord d'Austràlia per reunir-se amb el seu marit i salvar la seva finca de ser venuda a un competidor despietat. En el camí, es troba amb un cowboy local, interpretat per Hugh Jackman. En arribar a la finca descobreix que el seu marit ha mort assassinat. Juntament amb el cowboy lluitarà per protegir la terra i la seva gent de les amenaces del món exterior.

Austràlia és una obra èpica romàntica que combina elements d'aventures, intriga i drames històrics. La pel·lícula no només explora la relació entre Lady Sarah i el cowboy Drover, sinó també les tensions socials i polítiques a Austràlia durant la Segona Guerra Mundial, així com la discriminació i el tracte injust cap als aborígens australians.

Baz Luhrmann va recrear amb detall els paisatges espectaculars de l'Outback australià i va utilitzar una gran quantitat de recursos visuals per capturar la majestuositat del país. La banda sonora de la pel·lícula, composta per David Hirschfelder, també va rebre elogis per acompanyar perfectament la història i el paisatge.

Tot i que la pel·lícula va rebre crítiques mixtes, especialment per la seva durada i la seva trama a vegades previsible, va ser reconeguda per les seves produccions visualment impressionants i les interpretacions dels seus protagonistes. Austràlia és una opció per als amants dels grans drames romàntics amb una espectacular producció cinematogràfica.

El rodatge es va veure afectat per diversos problemes relacionats amb el clima, com ara pluges torrencials inesperades i temperatures extremes. Aquestes condicions van crear desafiaments addicionals per a l'equip de producció, però també van afegir autenticitat a les escenes filmades a l'aire lliure.

Acero puro (Real Steel, 2011). Pel·lícula de ciència-ficció i acció dirigida per Shawn Levy i protagonitzada per Hugh Jackman. La trama de la pel·lícula se situa en un futur no gaire llunyà on els robots han reemplaçat els humans en el món de la boxa. En aquest context, un antic boxejador, interpretat per Hugh Jackman, troba un robot deteriorat i obsolet que encara té potencial per a lluitar. Junts, intenten lluitar per la glòria i la redempció.

La pel·lícula combina elements d'acció, drama i ciència-ficció, i explora temes com la redempció personal, la relació entre humans i màquines i la perseverança davant les adversitats. Acero puro destaca per les seves emocionants escenes de combat entre robots, que estan molt ben coreografiades.

Hugh Jackman va estar disposat a assumir el repte físic que li va suposar Acero puro. Va passar per un entrenament intensiu per a les escenes de combat, treballant amb entrenadors de boxa i coordinadors d'acció per aprendre els moviments i les tècniques necessàries per interpretar el seu personatge de manera creïble.

Malgrat que gran part de les seqüències de combat entre robots es van crear mitjançant efectes visuals i CGI, el director Shawn Levy va voler utilitzar robots reals en algunes escenes per donar una sensació més autèntica. Es van construir robots a escala real amb els quals els actors podien interactuar.

El film va ser un èxit comercial i va generar una franquícia que inclou una seqüela, jocs de vídeo i altres productes derivats.

Els miserables(2012) Musical portat al cinema que està basat en la immortal novel·la homònima de Victor Hugo. Va estar dirigida per Tom Hooper, que va saber elaborar un producte molt personal.

La narració ens parla d’un expresidiari, en Jean Valjean (Hugh Jackman), que és perseguit injustament durant dècades pel policia Javert (Russell Crowe). Valjean decideix adoptar a Cosette (Amanda Seyfried), la filla de Fantine (Anne Hathaway). Aquests personatges entren en contacte amb d’altres com Marius (Eddie Redmayne), Éponine (Samantha Barks) o els Thénardier (Sacha Baron Cohen i Helena Bonham Carter).

Són diverses les peculiaritats que va aportar Hooper a la composició de l’obra: en primer lloc, va voler crear un producte sense diàlegs entre les cançons. Originalment el guió contenia algunes escenes parlades, però va decidir eliminar-les. Un altre requisit que va incorporar –dur requisit– va ser que tots els temes es cantessin en directeHooper, malgrat ser conscient que aquest requisit obligaria a un gran esforç per part de tècnics i actors i que faria que tots plegats haguessin de dedicar moltes més hores de filmació fins aconseguir la presa perfecte, va decidir tirar endavant amb la idea. Finalment, des d’un aspecte purament tècnic, va construir el relat sense coreografies (si més no en el sentit pur del terme), donant un especial relleu als primers plans. També va fer un ús repetitiu del pla holandès que consisteix en oblidar la regla que marca que l’horitzó visual es mantingui recte, per inclinar-lo d'una manera significativa, amb un gir intencional de la càmera.

En aquesta memorable obra, Hugh Jackman –igual que la resta d’actors– canta tots els seus temes, demostrant la seva versatilitat fusionant a la perfecció cant i interpretació.

Reminiscencia (Reminiscence, 2021). Pel·lícula de ciència-ficció dirigida per Lisa Joy i que està protagonitzada per Hugh Jackman, Rebecca Ferguson i Thandiwe Newton.

La història de Reminiscencia se situa en un futur distòpic a Miami, on el canvi climàtic ha provocat l'augment del nivell del mar i gran part de la ciutat està inundada. En aquest context, Nick Bannister (Hugh Jackman) ofereix als seus clients la possibilitat de reviure els seus records més preuats a través d'una tecnologia de realitat virtual. Quan una dona misteriosa anomenada Mae (Rebecca Ferguson) desapareix després de contractar els seus serveis, Nick es veu embolicat en una perillosa trama que posarà a prova la seva pròpia realitat i memòria.

La pel·lícula explora temes com la memòria, l’obsessió, el poder de la nostàlgia i els límits de la realitat subjectiva. A més, presenta una estètica visual fascinant, amb una ciutat de Miami inundada com a teló de fons evocador i omnipresent per a la narrativa d’aquesta fosca història.

D’aquesta pel·lícula destaca la seva atmosfera, que acaba sent un personatge més de la història, els acurats efectes visuals i les interpretacions dels seus actors principals, en especial la de Hugh.