Jessica Alba, actriu i empresària

Jessica Marie Alba va néixer el 28 d'abril de 1981 a Pomona, California, filla de Mark Alba, d’origen mexicà, i de Catherin Jensen, d’ascendència quebequesa i danesa. Té un germà petit anomenat Joshua que també ha seguit la professió d’actor.

Els seus pares van casar-se molt joves i van viure amb els pares de la mare fins que la Jessica va complir 17 anys.

Al llarg de la seva infantesa va patir diverses malalties. Aquestes circumstàncies van motivar que la Jessica hagués de ser diversos cops hospitalitzada, amb l’aïllament que això li va implicar. Ella mateixa ho ha recordat en una entrevista: Vaig patir malalties cròniques, asma severa i al·lèrgies, la qual cosa em va portar a llargues i solitàries setmanes a l’hospital. No hi havia solucions duradores pels meus problemes de salut i quan tenia 10 anys em vaig adonar de com el benestar pot definir tota la teva vida.

Malgrat això tenia clar el seu camí: als 12 anys ja tenia agent i el seu primer paper al cinema va ser a la pel·lícula Camp Nowhere el 1994, amb tan sols 13 anys, mentre ja feia treballs de model apareixent en anuncis de televisió.

La seva salut va millorar considerablement en aquells anys. Va completar els estudis a l’institut i va poder dedicar-se de ple a seguir els cursos de teatre que impartia la Atlantic Theater Company.

Van arribar llavors diversos treballs de poca importància fins que va tenir la seva gran oportunitat l’any 2000 quan va protagonitzar una sèrie de ciència-ficció dirigida per James Cameron: Dark Angel. Tenia llavors 19 anys. Aquest va ser el punt d’arrencada d’una carrera meteòrica que la va portar ràpidament a ser considerada com una de les actrius més influents del moment, amb multitud d’èxits al seu camí.

Va ser educada en la religió catòlica i, malgrat no ser una devota practicant, des del començament de la seva carrera fins a l’actualitat ha mantingut als seus contractes una clàusula de no-nuesa. Això l’ha portat a declinar proposicions dels directors Frank Miller i Robert Rodriguez. A causa d’això, en les escenes que el seu personatge ha de sortir nu, ha estat doblada per una extra de cos. Sembla que només va fer una excepció a la pel·lícula El demonio bajo la piel (The Killer InsideMe, 2009), ja que en una altra pel·lícula, Machete (2010), apareix nua en una escena, però en realitat la va rodar en roba interior i posteriorment aquesta va ser eliminada digitalment.

Jessica
va conèixer al que seria el seu marit, Cash Warren (fill de l’actor Michael Warren) durant el rodatge de la pel·lícula Els 4 fantàstics l’any 2005 i ràpidament va iniciar-se una relació que va acabar en matrimoni l’any 2008, en una cerimònia molt íntima on no van assistir ni els seus amics més íntims. Fruit d’aquesta unió han tingut tres fills: Honor Marie (2008), Haven Garner (2011) i Hayes (2018). Actualment, Cash i Jessica han celebrat els 16 anys de matrimoni.

L’any 2011 un problema d’al·lèrgia de la seva filla li va fer reviure els seus problemes de salut de la infantesa i va prendre una important decisió: va cofundar la societat The Honest Company, amb la missió de fabricar productes ecològics no tòxics per a la llar, la roba i la cura personal i el març de 2013 va publicar el seu llibre The Honest Life, on expressa el seu mode de vida i les seves idees ecològiques.

L’any 2016 la seva empresa tenia un valor de 1700 milions de dòlars i la revista Forbes va declarar a Jessica l’empresària més rica dels Estats Units.

Actualment, Jessica ha decidit deixar de ser directora creativa de l’empresa per a poder dedicar-se a nous projectes i passions, malgrat que es mantindrà a la junta directiva.

Quan vaig crear The Honest Company, em vaig proposar canviar la indústria i puc dir amb orgull que ho hem fet.

Gairebé en paral·lel a aquesta notícia s’ha sabut que l’actriu havia creat una nova empresa, Lady Spitfire en associació amb la productora Tracey Nyberg. La seva missió és la de treballar col·laborativament amb artistes i creadors diversos en la producció de continguts innovadors i d’alta qualitat, donant prioritat a les històries impulsades per dones amb una especial atenció a la comunitat llatina. En paraules de la mateixa Jessica, reimaginar i redefinir com les dones i les minories es presenten al món a través de grans històries és la meva passió. Crec que els meus fills i la próxima generació no haurien d’enfrontar-se a les mateixes barreres que jo m’he hagut enfrontar. Inspirada pels herois en les espatlles dels quals em recolzo humilment, sento que el meu deure és facilitar que els somnis es facin realitat i el potencial s’acompleixi per a les dones i les minories, particularment aquelles a la meva comunitat.

 

Dark Angel (2000-2002). Sèrie de televisió de ciència-ficció creada per James Cameron i Charles H. Eglee. Es va emetre originalment per la cadena Fox del 2000 al 2002. La interpretació de Jessica Alba en aquesta sèrie li va servir per donar-se a conèixer mundialment.
La trama de Dark Angel se situa en un futur distòpic, concretament l'any 2019, després d'un atac terrorista que va causar un pols electromagnètic que va devastar els Estats Units, sumint el país en el caos econòmic i social. Max Guevara (Jessica Alba) és una jove transgènica creada en un laboratori militar secret conegut com a Manticore. Max i altres nens transgènics van escapar de Manticore quan eren petits, i ara ella treballa com a missatgera a Seattle mentre busca els seus germans transgènics.
En el repartiment està acompanyada per Michael Weatherly com Logan Cale/Eyes Only, Valarie Rae Miller com Original Cindy i Richard Gunn com Sketchy.
Tot i el seu èxit inicial, la sèrie va ser cancel·lada després de la segona temporada a causa dels alts costos de producció i la disminució de les audiències. La cancel·lació va deixar algunes trames sense resoldre, però la sèrie encara manté un seguiment de culte i és recordada com una part significativa de la ciència-ficció televisiva de principis dels 2000.

El lenguaje de los sueños (The Sleeping Dictionary, 2003). Drama romàntic dirigit per Guy Jenkin. La pel·lícula està ambientada a la dècada de 1930 a Sarawak, Borneo, i explora temes com les diferències culturals, el colonialisme, i l'amor prohibit. Els protagonistes principals són Jessica Alba, Hugh Dancy, Bob Hoskins i Brenda Blethyn.
John Truscott (Hugh Dancy) és un jove oficial britànic que arriba a Sarawak, Borneo amb la missió d’ajudar a administrar la colònia i implementar les polítiques del govern britànic. Per facilitar el seu aprenentatge de la llengua i la cultura local, se li assigna una Sleeping Dictionary, una dona local que l'ensenyarà durant el dia i compartirà el llit amb ell durant la nit. Aquesta pràctica és comun en la comunitat per ajudar els oficials britànics a integrar-se millor. Selima (Jessica Alba) és la dona assignada a John. Tot i les seves inicials reticències, John i Selima desenvolupen una relació profunda i romàntica, tot i que això està prohibit per les normes socials i culturals de l'època.
Aquest film explora temes com l'amor intercultural, el colonialisme i les tensions entre tradicions locals i les imposicions colonials. La pel·lícula destaca per la seva bellesa visual, mostrant els paisatges exuberants de Borneo i les seves tradicions culturals. També posa de manifest els conflictes interns dels personatges mentre intenten trobar un equilibri entre els seus deures i els seus desitjos personals.

Sin City: Ciudad del pecado (Sin City, 2005). Pel·lícula neo-noir dirigida per Robert Rodriguez i Frank Miller, amb Quentin Tarantino com a director convidat en una seqüència especial. La pel·lícula es basa en la sèrie de còmics Sin City creada per Frank Miller, qui també va coescriure el guió de la pel·lícula.
La pel·lícula està composta per diverses històries entrellaçades ambientades a Basin City, una ciutat fosca i violenta plena de corrupció, crim i desesperació. Les històries principals són:
The Hard Goodbye: Marv (Mickey Rourke) és un antiheroi dur i violent que busca venjança per l'assassinat de Goldie (Jaime King), una dona que li va oferir una nit de passió. Marv investiga per trobar l'assassí i descobreix una trama de corrupció que arriba fins als nivells més alts de la ciutat.
The Big Fat Kill: Dwight McCarthy (Clive Owen) és un home que intenta protegir la seva exnòvia, Shellie (Brittany Murphy), de Jackie Boy (Benicio del Toro), un policia corrupte. La situació es complica quan Dwight es veu obligat a protegir la ciutat vella i les seves prostitutes de les represàlies que poden sorgir a causa dels actes de Jackie Boy.
That Yellow Bastard: Hartigan (Bruce Willis) és un policia a punt de jubilar-se que salva una nena, Nancy Callahan (Jessica Alba de gran, Makenzie Vega de nena), del segrestador i violador Roark Junior (Nick Stahl). Anys després, Hartigan surt de la presó i torna a la vida de Nancy per protegir-la un cop més d'un Roark Junior desfigurat i ara conegut com el Bastard Groc.
Sin City és coneguda pel seu estil visual únic, que imita l'estètica del còmic original amb un ús destacat del blanc i negre amb tocs de color selectius. La pel·lícula utilitza tècniques digitals innovadores per crear una atmosfera fosca i estilitzada, fidel a l'obra de Frank Miller.
Aquesta obra va tenir una exitosa acollida i va tenir, anys més tard, una seqüela titulada Sin City: una dama por la que matar (2015).

Els 4 fantàstics (Fantastic Four, 2005). Pel·lícula de superherois, dirigida per Tim Story, que està  basada en el còmic homònim de Marvel Comics que va ser una de les pioneres en adaptacions modernes de l’Univers Marvel després dels X Men. Va comptar amb un repartiment estel·lar format per Ioan Gruffudd (Reed Richards/Mr. Fantàstic), Jessica Alba (Sue Storm/La Dona Invisible), Chris Evans (Johnny Storm/La Torxa Humana) i Michael Chiklis (Ben Grimm/La Cosa. En aquesta obra, Chris Evans s’estrenava com a superheroi, però al 2007 va tornar a gaudir de poders a la pel·lícula Push i, finalment, l’any 2011 es posaria en la pell del Capità Amèrica, el primer venjador, personatge que ha encarnat multitud de cops.
La pel·lícula explica la història de quatre astronautes que, després de ser exposats a una radiació còsmica durant una missió espacial, desenvolupen poders extraordinaris. Reed Richards pot estirar el seu cos, Sue Storm pot fer-se invisible i generar camps de força, Johnny Storm pot controlar el foc i volar, i Ben Grimm adquireix una força sobrehumana i una aparença rocosa.
Els mateixos actors van protagonitzar també una segona pel·lícula titulada Els 4 Fantàstics i Siver Surfer (2007), dirigida pel mateix Tim Story.
Per al paper de Sue Storm, Jessica Alba va haver de portar una perruca rossa i lentilles de contacte blaves. Aquesta transformació física va implicar-li un important canvi de look.
En aquesta saga Stan Lee, important creatiu de Marvel, va iniciar el seu costum de fer petits cameos en la majoria de les pel·lícules de la seva factoria.

Inmersión letal (Into the Blue, 2005). Pel·lícula que combina el cine d’aventures i el thriller dirigida per John Stockwell.
La trama se centra en un grup de bussejadors que troben un tresor enfonsat mentre exploren les aigües cristal·lines de les Bahames. Jared (Paul Walker) i la seva parella, la Samantha (Jessica Alba), són dos joves apassionats pel busseig i la recerca de tresors submarins. Acompanyats per l’amic d’en Jared, en Bryce (Scott Caan) i la seva companya Amanda (Ashley Scott), descobreixen restes d'un avió enfonsat que conté una gran quantitat de cocaïna.
Mentre intenten mantenir-se fidels a la seva integritat i evitar problemes amb la llei, la situació es complica quan els traficants de drogues comencen a buscar la seva mercaderia perduda. Això posa als protagonistes en un dilema moral i en una lluita per la seva supervivència, ja que han de decidir entre denunciar el descobriment a les autoritats o aprofitar l'oportunitat per fer-se rics.
La major part de la pel·lícula es va rodar en ubicacions reals a les Bahames, la qual cosa va aportar una autenticitat espectacular a les escenes submarines. L'equip va haver de treballar amb les condicions naturals de l'oceà, incloent-hi corrents i vida marina, fet que va fer que algunes seqüències fossin especialment desafiants i difícils de filmar.
Els actors principals, Paul Walker i Jessica Alba, van rebre un entrenament intensiu en busseig per preparar-se per als seus papers. Walker, que ja tenia experiència com a submarinista, va haver de perfeccionar les seves habilitats, mentre que Alba, que no tenia experiència prèvia, va haver d'aprendre a bussejar des de zero. L'objectiu era fer les seves pròpies escenes submarines sense la necessitat de dobles, la qual cosa va donar una major veracitat a les escenes.

Despierto (Awake, 2007). Pel·lícula d’intriga mèdica dirigida i escrita per Joby Harold. Està protagonitzada per Hayden Christensen, Jessica Alba, Terrence Howard i Lena Olin.
La trama se centra en el fenomen mèdic conegut com a consciència intraoperatòria (o awareness en anglès), que ocorre quan un pacient roman conscient durant una cirurgia sota anestèsia general, tot i estar paralitzat i incapaç de moure's o comunicar-se.
Clayton "Clay" Beresford Jr. (Hayden Christensen) és un jove milionari que necessita un trasplantament de cor. Està enamorat de Sam Lockwood (Jessica Alba), la seva secretaria, amb qui es casa en secret.
Quan arriba el moment de la cirurgia, Clay és conscient durant l'operació, tot i estar sota anestèsia. A mesura que la cirurgia avança, Clay descobreix un complot sinistre.
La pel·lícula juga amb els temors associats a les intervencions mèdiques i l'anestèsia, oferint una combinació de suspens psicològic i drama mèdic. A través de la seva narració, es qüestionen les relacions personals i les motivacions dels personatges, tot emmarcat en un context de tensió constant.

The Eye (Visiones) (The Eye, 2008) Pel·lícula de terror dirigida pels germans David i Peter Spierig. Es tracta d'un remake de la pel·lícula hongkonguesa Jian gui de 2002, dirigida pels germans Pang i que és considerada un clàssic dins del cinema de terror asiàtic. The Eye va ser uns dels diversos remakes que es van realitzar a la primera dècada dels 2000 d'èxits assiàtics com The Ring i The Grudge.
La trama segueix la història de Sydney Wells (Jessica Alba), una jove violinista cega que se sotmet a un trasplantament de còrnia per a recuperar la vista. Després de l'operació, Sydney comença a experimentar visions terrorífiques i desconcertants, i s'adona que pot veure coses que altres no poden. A mesura que les seves visions es fan més intenses, Sydney descobreix que les còrnies que li van trasplantar provenien d'una donant que tenia la capacitat de veure allò sobrenatural. Amb l'ajuda del Dr. Paul Faulkner (Alessandro Nivola), Sydney tracta de descobrir la veritat darrere de les visions i la identitat de la donant.
Cal destacar l’aparició de Chloë Grace Moretz amb tan sols 11 anys, en un petit però significatiu paper.
La pel·lícula combina elements de terror i thriller psicològic, explorant temes com la percepció extrasensorial i la connexió entre el món dels vius i el dels morts. La seva atmosfera inquietant i l'ús de lents visuals per representar la nova visió de Sydney contribueixen a crear una sensació constant de tensió i incertesa.

El dimoni sota la pell (The Killer Inside Me, 2010). Thriller psicològic intens i inquietant dirigit per Michael Winterbottom, basat en la novel·la homònima escrita per Jim Thompson el 1952.
La història se centra en Lou Ford (Casey Affleck), un ajudant de xèrif en una petita ciutat de Texas durant els anys 50. A primera vista, Lou sembla un home tranquil i afable, però amaga una personalitat fosca i violenta. A mesura que la pel·lícula avança, es revela la seva naturalesa psicòpata i la seva inclinació per la violència extrema. Lou inicia una relació amb una prostituta anomenada Joyce Lakeland (Jessica Alba), però les seves accions violentes aviat el porten a una espiral descendent que afecta tant la seva vida personal com professional.
La banda sonora està composta per Melissa Parmenter. La música ajuda a crear una atmosfera tensa i inquietant que acompanya el to fosc de la història.
La pel·lícula va generar controvèrsia per les seves escenes de violència explícita, especialment una escena brutal de maltractament a un dels personatges femenins. Aquesta violència gràfica va ser objecte de debat entre crítics i audiències, amb alguns argumentant que era innecessàriament explícita.

Un senyal invisible (An Invisible Sign, 2010). Pel·lícula dirigida per Marilyn Agrelo, en la seva òpera prima com a directora de ficció. Està basada en la novel·la homònima de Aimee Bender i combina elements de drama i comèdia per explorar temes com el trauma, el creixement personal i la recerca de sentit en la vida. Bender té un estil narratiu singular, amb elements surrealistes i metafòrics. Els cineastes van haver de trobar l'equilibri adequat per mantenir l'essència del llibre tot fent la història accessible per a l'audiència del cinema.
La història segueix Mona Gray (Jessica Alba), una jove que s'ha aïllat emocionalment a causa de la malaltia del seu pare, que va patir un col·lapse nerviós quan ella era petita. Obsessionada amb les matemàtiques com a forma de controlar la seva vida, Mona s'allunya de les relacions personals i de qualsevol mena de compromís emocional. A mesura que creix, es converteix en professora de matemàtiques en una escola primària, on coneix als seus alumnes i a la seva comunitat, que l'ajuden a sortir de la seva closca emocional. Les matemàtiques es presenten com una metàfora per a la cerca de l'ordre i la raó en un món caòtic i emocionalment desafiant. El to de la pel·lícula és una barreja de drama i comèdia, amb moments de reflexió profunda combinats amb instants més lleugers i tendres.

El marido de mi hermana (Some Kind of Beautiful, 2014). Comèdia romàntica dirigida per Tom Vaughan. La pel·lícula està protagonitzada per Pierce Brosnan, Salma Hayek i Jessica Alba.
La història gira al voltant de Richard Haig (Pierce Brosnan), un professor de literatura a la Universitat de Cambridge que té reputació de seductor. Tot canvia quan es veu obligat a reconsiderar el seu estil de vida quan la seva parella nord-americana, Kate (Jessica Alba), queda embarassada. Es traslladen a Los Angeles per formar una família, però poc després, Kate decideix que ja no està enamorada de Richard i el deixa per un altre home.
La situació es complica quan Richard comença a desenvolupar sentiments per Olivia (Salma Hayek), la germana gran de Kate. Olivia és completament diferent de la seva germana i ofereix a Richard una perspectiva totalment nova sobre la vida i l'amor. Té també un paper important Malcolm McDowell com a Gordon, el pare de Richard.
El marido de mi hermana és una pel·lícula lleugera i entretinguda que explora les complexitats de les relacions amoroses i familiars amb un toc d'humor i sensibilitat.