La II Guerra Mundial ha estat abastament representada al cinema en multitud de pel·lícules. Algunes han mostrat més rigor històric i d'altres han estat bàsicament pel·lícules de guerra, sense més. Destriant, però, les obres de manera adequada, podem trobar un estens col·lage de fets i punts de vista, veritablement representatius del moment que descriuen. Aquesta sèrie de posts mostra les que, al meu entendre, són les més representatives... espero que t'agradi la selecció!
CAPÍTOL I: L'inici de la II Guerra Mundial ve marcat per la invasió de Polònia i per la posada en marxa de l'anomenada pels nazis solució final a la qüestió jueva.
CAPÍTOL II. Amb la desfeta de Dunkerque el focus mundial es va posar sobre l'ofensiva d'Alemanya sobre Gran Bretanya, que es va produir per aire, en l'anomenada Batalla d'Anglaterra, i per mar.
CAPÍTOL III. La resistència va ser la única llum d'esperança que brillava en els territoris ocupats per les forces de l'Eix fins al final de la guerra i que va obligar als nazis a esmerçar forces i recursos.
CAPÍTOL IV. De Pearl Harbor a Midway narra l'entrada dels Estats Units a la II Guerra Mundial després de l'atac japonès a Pearl Harbor i la gran batalla naval que va tenir lloc uns mesos després molt a prop de l'illa de Midway.
CAPíTOL V. Abans de les grans batalles terrestres que es produiren en territori europeu després dels desembarcaments aliats, primer a Siilia i després a Normandia, els combats més virulents van tenir lloc al nord d'Àfrica, a la Guerra del Desert.
CAPITOL VI. Després de la gran batalla de Midway que va deixar l'armada japonesa seriosament tocada, l'estratègia del Japó va ser fer-se forts a cadascuna de les illes -per petites que fossin- disperses pel Pacífic. Aixòva donar pas a una cruenta guerra de desgast.
CAPÍTOL VII. L'obertura del Front Oriental va ser l'arteria principal per on es va anar escolat la maquinària bèl·lica alemanya i on la Wehrmacht va perdre les seves primeres batalles.
CAPÍTOL VIII. El juliol de 1943 les forces aliades ja estaven preparades per posar els seus peus a Europa a través de Sicília i des d'ella a tota la península. Estava a punt de començar la Campanya d'Itàlia.
CAPÍTOL IX. Totes les circumstàncies confluïen en un punt: la inevitable obertura d’un tercer front que se sumés a l'oriental, encarnat per la ferotge resistència russa i el seu imparable contraatac, i a l’italià, on les forces aliades estaven alliberant Roma. L’obertura d’aquest tercer front tenia com a missió debilitar definitivament les forces alemanyes i possibilitar la ràpida caiguda del III Reich.
CAPÍTOL X. La guerra a Europa estava a punt d'arribar a la seva fi però encara els esperaven a les forces aliades batalles d'una extrema duresa que causarien més morts que el propi desembarcament de Normandia.
CAPÍTOL XI. Els darrers dies del III Reich van ser el viu retrat del caos més absolut. Amb les forces americanes i britàniques pressionant amb força des de l’oest i les forces soviètiques fent-ho per l’est, els alemanys havien cremat els seus darrers cartutxos a l’ofensiva de les Ardenes i ara la que va ser l’imparable maquinària bèl·lica nazi en prou feines tenia forces per a relentir momentàniament l’arribada de la fi.
CAPÍTOL XII. S’acostava el final definitiu de la II Guerra Mundial: després de la rendició d’Alemanya només quedava en peu el Japó i es trobava totalment cercat. Ja estaven preparats els plans per al desembarcament aliat a la illa principal nipona, però també tenien sobre la taula un pla secret que podia ajudar a finalitzar el conflicte d’una manera més ràpida i menys cruenta pels nord-americans...