Les més famoses families de ficció

 

Al cinema i a la televisió s’han vist sovint històries que giraven a l’entorn d’una família, dels seus conflictes, de les circumstàncies que l’envolten, dels problemes generacionals o de les picabaralles entre els propis membres... i algunes (moltes!) s’han guanyat un lloc destacat en el nostre record. Són aquells casos en que el seu cognom ha arribat a estar escrit en lletres daurades al llibre de les ficcions. A continuació faig un tomb per un bon grapat d’elles.
 

A Aquellos maravillosos años (The Wonder Years), una sèrie que es va emetre de l’any 1988 al 1993 i que ha esdevingut sèrie de culte per a molta gent, vam poder conèixer a la família Arnold i vam seguir-los des de l’any 1968 al 1973, anys entre els quals passen els fets narrats per Kevin, el fill petit dels Arnold quan, ja d’adult, recorda aquells anys passats, anys viscuts en una petita urbanització amb la seva família i els seus inseparables amics.
 

El príncipe de Bel-Air (The Fresh Prince of Bel-Air) va emetre’s del 1991 al 1996 i narrava la història Will Smith, un jove provinent de Philadelphia que se’n va a viure amb uns oncles rics que viuen a Bel-Air. El seu oncle, en Philip Banks és un famós advocat que té una gran mansió on viu acompanyat de la seva dóna, tres fills i un tibat majordom. Les diferències  entre la sofisticada família Banks i el jove Will són tan grans que els problemes arriben ràpidament.


Con ocho basta 
(Eight Is Enough) va comptar amb 112 episodis entre el 1977 i el 1981 i presentava una de les famílies de ficció més nombroses de la televisió: els Bradford.  Estaven composats pel matrimoni i vuit fills en un esglaonat d’edats considerable. Aquesta divertida comèdia jugava d’una manera hàbil amb aquesta circumstància i feia de les interaccions entre tots els membres el seu principal atractiu.


Roseanne 
és una longeva sèrie de 9 temporades (1988-1997) que fonamentà el seu èxit en el fet que ens feia entrar en el dia a dia d’una família de classe baixa, els Conner. No hi havia sofisticacions ni complicats arguments. La seva vida quotidiana ja era prou atractiva sobretot perquè mai no van defugir cap tema per polèmic que pogués ser: les classes socials, l’obesitat, l’homosexualitat, la pobresa, l’alcoholisme, les drogues, l’avortament... sempre amb un to despreocupat i divertit.


Alf
va significar un canvi radical en les sèries de famílies. Del 1986 al 1990 va estar en antena i ens endinsava a casa dels Tanner , un matrimoni amb un fill i una filla, que un dia reben l’estranya visita d’Alf, un extraterrestre que es queda a viure amb ells. No cal dir que aquest fet porta situacions molt poc habituals i provoca escenes molt hilarants. Una sèrie molt blanca, per a tots els públics, que es va desmarcar dràsticament de tot el que s’havia fet fins aleshores aportant al gènere un aire nou i original.


La tribu de los Brady 
és una de les sèries precursores del gènere. Va iniciar-se el 1969 i es va mantenir en antena fins el 1974. Parteix d’una parella acabada de casar, en Mike i la Carol. El Mike té tres fills i la Carol té tres filles, així que de la nit al dia es reuneixen sota el mateix sostre 8 persones ajudats per la minyona Alice. Una explosió de situacions divertides i tendres, seguint un esquema que més tard va ser repetit en d’altres sèries. Aquesta sèrie va obrir les portes a tota la resta de sèries que li van seguir les passes.


Cosas de casa
 
estava centrada en els Wislow, una família de classe mitjana que viu a Chicago però, paradoxalment, el protagonisme se’l va endur un veí maldestre i divertit, l’Steve Urkel. Va aparèixer a mitjans de la primera temporada com un personatge recurrent, però ràpidament va enganxar de tal manera al públic que no solament va convertir-se en un personatge assidu a la sèrie sinó que va passar a ser el més recordat i estimat per l’audiència. Va durar 9 anys, del 1989 al 1998.
 


Los Serrano
 
va aprofitar l’esquema utilitzat a la tribu de los Brady, però a l’espanyola.   És la història de Diego Serrano, un home vidu amb tres fills i la Lucía, una dóna divorciada amb dues filles. Diego i Lucía es casen i a partir d’aquell moment, a causa de la convivència forçada d’aquestes dues famílies amb caràcters i educacions molt diferents, viuen diverses situacions molt particulars, al llarg de 8 temporades (del 2003 al 2008).


Cuéntame cómo pasó 
és una altra sèrie basada en una família espanyola, en aquesta ocasió els Alcántara. La història arrenca a l’any 1968, quan encara faltaven uns anys per a la transició i avança al llarg de la història de l’Estat Espanyol al llarg dels de les seves 19 temporades (encara s’està emetent). A través dels seus episodis podem veure les situacions viscudes per la família Alcántara i al mateix temps, anar recordant el context social que es vivia en cada moment.

 


El cor de la ciutat 
va ser una llarga i exitosa sèrie catalana, emesa per TV3 a l’espai de sobretaula, on podíem seguir la vida d’un grup de persones, veïnes del barri de Sant Andreu de Barcelona. Aquestes vides sovint es creuaven al bar Peris, que actuava com a punt d’encontre per a moltes històries. El bar era propietat de la família Peris:  en Pere i la Cinta, el matrimoni propietari, i els seus tres fills, en David, la Laura i la Carolina. La telesèrie va tenir 1906 episodis emesos del 2000 al 2009 i naturalment, al llarg d’aquests anys la família va passar mil i una penúries.


Nissaga de poder
va ser en el moment de la seva emissió per TV3, l’any 1996, una de les apostes més arriscades de la televisió catalana. Narrava la història de la família Montsolís, els germans Eulàlia i Mateu, i del seu fill fruit d’un incest, l’Eduard. Els Montsolís eren propietaris d’unes caves del Penedès i membres d’una rica família, per la qual cosa havien amagat tota la vida que l’Eduard fos fill seu. La història va estar farcida de temes polèmics abordats de manera valenta: l’homosexualitat, el xantatge, les traïcions, els assassinats, l’incest, els jocs bruts, la hipocresia...


Secrets de família 
es va començar a emetre a l’any 1995 just després del gran èxit de Poble Nou. En aquesta ocasió, la història se centrava a la ciutat de Girona i va ser molt més intimista que l’anterior. Girava entorn de la família Riera Alsina i els seu eix central era un secret ocult durant anys i guardat en el més profund de la mateixa família, un secret que els turmentava i que no es posaria sobre la taula fins al final de la sèrie. Malgrat això, van tractar també un grapat de temes, molt polèmics en aquell temps.

 


El Padrí 
va constituir una de les sagues cinematogràfiques que millor va abordar el tema de la màfia, acostant-nos a la família Corleone que, provinent de Sicília, va establir-se als Estats Units d’Amèrica i allí van dedicar-se als negocis il·legals i a crear tota una infraestructura delictiva que va allargar-se durant dècades. Consta de tres pel·lícules estrenades els anys 1972, 1974 i 1990, totes elles dirigides per Francis Ford Coppola.


Los Soprano 
és una sèrie televisiva de 6 temporades ( de l’any 2000 al 2007). La sèrie gira a l’entorn de Tony Soprano, un italo-americà que viu a Nova Jersey, i la història constitueix una revisió i actualització del gènere de gàngsters  portat al temps actual, malgrat que els problemes continuen sent els mateixos de sempre: investigacions policials, delators, conflictes entre bandes o entre faccions d’una mateixa família, negocis bruts...
 


Falcon Crest
 
ens va situar, al llarg de nou anys (1981-1990) a Califòrnia, a la fictícia vall de Tuscany, al nord-est de San Francisco, on es genera la industria de vi més poderosa dels EUA. Ens relata els enfrontaments entre les dues famílies més influents: els Gioberti i els Channing, propietàries del celler de Falcon Crest, en una constant lluita per aconseguir el control absolut del celler. Luxe i poder a parts iguals en una sèrie que va significar un gran èxit d’audiència i que, sovint, va valdre’s de la intervenció de grans estrelles consagrades de Hollywood.


Dinastia 
(1981-1989) va competir en paral·lel amb Falcon Crest en format i en contingut. En aquest cas la història gira a l’entorn de la família Carrington, que viu a Denver (Colorado). Els Carrington són magnats del petroli i la seva empresa, Denver Carrington, és una molt influent companyia. Al voltant seu giren conspiracions, amors i odis, lluites fraternes, gelosies... en una sèrie que, després de mantenir-se nou anys en antena encara va generar un spin-off (sèrie derivada) titulada Los Colby.


Dallas
va tenir la culpa de tot plegat. A l’any 1978 va iniciar una història que va allargar-se 14 temporades, fins al 1991, començant abans que les dues anteriors i sobrevivint-les encara un temps. Es tracta de la família Ewing a la ciutat de Dallas. Els Ewing són magnats del petroli, amb la seva gran companyia Ewing Oil, encara que conserven –segurament per allò romàntic- el negoci ramader amb el ranxo Southfork. Vàrem poder veure la família per dins, amb tots els seus conflictes i les seves tensions en un argument que va ser capaç d’allargar-se 14 temporades.


Juego de tronos 
és la sèrie de l’anomenada fantasia medieval que ha recopilat una bona mostra de famílies poderoses en lluita per aconseguir l’hegemonia en tots els territoris de Ponent, però entre elles cap no brilla com els Stark, família que porta un gran pes de la història. Les circumstàncies divideixen als seus membres i aquests es veuen obligats a dispersar-se per tot el continent, en un destí incert i dramàtic. Lluita pel poder i per supervivència a parts iguals.


Los Tudor
 
és una sèrie històrica que ens remunta al regnat d’Enric VIII d’Anglaterra. Una creació de rigor històric més que dubtós per les llicències que es pren, en la que en els seus primers episodis veiem al jove Enric, en els seus primers temps de regnat, les seves meritòries intervencions en política internacional, els seus amors, la seva lluita per a tenir un fill... Va tenir 4 temporades, del 2007 al 2010, i malgrat la seva falta de credibilitat històrica, la sèrie va gaudir d’un cert interès per la seva acurada estètica.


Los Borgia 
ens apropa també a una de les famílies més poderoses del renaixement: els Borgia. La família, originària del poble aragonès de Borgia es van establir al regne de València i van arribar a ostentar un poder tal que Rodrigo Borgia va arribar a papa i va ser recordat com a Alexandre VI. Ja des d’aquest moment i al llarg de tota la sèrie ens descriu una història on les intrigues i el joc de poder ocupen un lloc protagonista i on tots els membres de la família comparteixen un tumultuós destí.
 


Star Wars
 
ens va acostar, a través de la seva llarga saga de pel·lícules, a una família que disposava d’un poder únic a la galàxia: el poder de la força estava present en ella d’una manera insòlita. Es tractava de la família Skywalker, d’on van sortir els jedis més poderosos de tots els temps. Això passava en una galàxia molt, molt llunyana i servia de marc per una de les històries de ciència ficció més famoses de tots els temps. L’increïble èxit de la història ha motivat que s’hagi mantingut viva a través dels anys.


Los increibles Powell 
ens mostra a una família normal i corrent, els Powell, que tenen un incident fortuït i aquest inesperat fet els confereix uns superpoders, diferents en cadascun dels membres, que aniran descobrint poc a poc. Els quatre membres -el matrimoni, un fill i una filla- viuran la descoberta dels seus poders de manera diferent. La sèrie –injustament–  no va aconseguir l’èxit esperat i va ser cancel·lada al finalitzar la primera temporada (2010), però malgrat això mereix ser recordada i redescoberta. 


La familia Monster
 
és una altra superfamília però en una vessant totalment diferent a l’anterior. Del 1964 al 1966 la tele va portar-nos una monstruosa i divertidíssima comèdia composada per Herman, el pare (el monstre de Frankenstein), Lily, la mare (una vampiresa), Eddie, el fill (un nen llop), Marilyn, la filla (única d’aparença normal) i l’avi Dràcula. Naturalment tenen una col·lecció de mascotes dignes d’una família tan... especial. Malgrat la poca durada de la sèrie, va deixar una empremta perdurable en el record dels espectadors.


La família Addams
va néixer i va durar exactament igual que els Monster (de 1964 al 1966) i com acostuma a passar tenen molts punts en comú. Aquesta tètrica i estrambòtica família, constituïda per un matrimoni amb els seus dos fills, l‘oncle, el llarg majordom i per descomptat Thing (la Cosa), una mà que va per lliure i que es comunica amb ells per morse. Una família com aquesta naturalment també té un bon assortit de mascotes monstruoses. Als anys ’90 la família Addams va ser portada al cinema...


Crepúsculo
 
(2008) i la saga de pel·lícules que la van seguir ens acostava a la romàntica història de dos joves enamorats, Bella i Edward, un melodrama romàntic més si no fos per una petita qüestió: Edward és un vampir. La seva família, els Cullen, porta molt de temps vagant per la terra, ocultant la seva veritable naturalesa i competint amb els licantrops. La parella no tindrà gens fàcil el poder viure plenament el seu amor, però com acostuma a passar en aquestes ocasions, l’amor vencerà tots els obstacles.
 


La saga de los Forsyte
 
ens endinsa en una família britànica de classe mitja-alta  en l’època victoriana: els Forsyte. Es tractava d’uns nous rics que havien aconseguit una bona posició. La sèrie televisiva original es va emetre entre l’any 1969 i 1970 i estava basada en unes novel·les escrites per John Galsworthy. Posteriorment, es va tornar a fer una nova versió de la història, compartint el mateix títol, els anys 2002-2003. Melodrama que descriu una època en la que les relacions humanes estaven basades principalment en les aparences.


Arriba y abajo 
és una altra sèrie britànica ambientada en l'èpica victoriana centrada en la família Bellamy, que viuen al cor de Londres. Narra les distants i protocol·làries relacions entre els que viuen a baix de l’edifici, els Bellamy i els que viuen a dalt, un petit exercit de servents, dirigits per Hudson, un disciplinat majordom que vetlla constantment perquè les coses rutllin perfectament entre la gent de dalt i la de baix. Aquesta brillant sèrie va iniciar-se a l’any 1971 i no va acabar fins l’any 1977.


Mary Poppins
, la famosa mainadera sorgida de la factoria Disney el 1964 va tenir prou amb una pel·lícula per a passar a l’Olimp dels personatges immortals gràcies a la seva intervenció en el dia a dia de la família Banks. Els Banks són una família acomodada que viuen en una luxosa casa unifamiliar, amb dues persones al seu servei per a les coses de la casa... però trobar una mainadera ideal per als seus dos fills ja és un altre problema, fins que arriba Mary Poppins i capgira totes les coses i porta la felicitat a la llar.
 


La casa de la pradera 
és una exitosa sèrie que va mantenir-se en antena 9 temporades, del 1974 al 1983, i que ens presentava la història d’uns colons, els Ingalls, que s’havia assentat enmig de verds prats, per a treure’n fruit d’aquelles riques terres. Al voltant seu van anar establint-se altres colons i van anar formant una petita comunitat. Contràriament al que acostumen a ser els westerns, La casa de la pradera no es fonamentava en relats violents sinó en les petites coses de cada dia, fomentant valors humans com el respecte, la col·laboració, la família, l’amor...


Bonanza 
és la ja mítica història d’un ranxo anomenat La Ponderosa i de la família que el tirava endavant, els Cartwright, un pare i els seus quatre fills. La sèrie va iniciar-se a l’any 1959 i va convertir-se en tot un clàssic de les petites pantalles gràcies als seus 14 anys d’emissió. Va finalitzar a l’any 1973, deixant un perdurable pòsit en la història de les sèries. A través dels anys vam poder veure com els Cartwright es defensaven entre ells, tenien cura de La Ponderosa i ajudaven als seus veïns.


Valle de pasiones
 
va ser també una memorable sèrie, en antena 4 temporades (del 1965 al 1969) en la que seguíem la vida quotidiana de la família Barkley, una mare vídua i els seus tres fills, dos homes i una dona als quals s’hi va afegir un quart membre, un fill il·legítim del seu marit. Junts van enfrontar-se a tot tipus d’adversitats al ranxo Barkley, on hi havia lloc per a la justícia però també per a l’acció i la venjança, tot plegat a la vall de San Joaquín situada al centre de Califòrnia, en terra de lladres de bestiar, malfactors i gent sense escrúpols.
 


Los Simpson 
són, potser, la família de dibuixos més famosa del món. Les seves 27 temporades així ho acrediten: s’ha mantingut en antena des del 1987 i sempre ha sabut conservar aquell punt àcid i extremadament crític amb la societat actual i les seves absurditats. Una sèrie per adults que ens presenta als Simpson, una família americana de classe baixa formada per un matrimoni, tres fills i un gos amb unes marcades personalitats que obren multitud d’històries diferents gràcies a tots els arquetips de personatges que els envolten. Una joia!


The Flintstones 
ens porten directament a la prehistòria. La família Flintstone (Los Picapiedra en castellà) està formada pel marit, Fred (Pedro), la esposa Vilma, la filla Pebbles i la mascota de la família, Dino. Just a la casa del costat viu l’amic inseparable de Fred, Barney Rubble (Pablo Mármol), la seva esposa Betty i el seu fill Bam-Bam. Fred i Barney treballen junts i gaudeixen compartint estones a la bolera. La sèrie va iniciar-se a l’any 1960 i va mantenir-se fins el 1966. Ha deixat un gran record en l’imaginari popular.


Los Supersónicos 
ens fa passar de la prehistòria dels Flintstones al futur amb els Jetson. En el moment del seu llançament va arribar a dir-se que els Jetson eren els nous Flintstones del futur. L’acció passa al 2062 i les coses han canviat molt de com són a l’actualitat. Cases suspeses a l’aire, robots i criatures vingudes de qui sap on, cotxes voladors... en aquest futurista món viuen en George i la Jane amb els seus dos fills Judy i Elroy i per descomptat Rosie, la robot minyona i Astro i Orbit, les mascotes de la casa. La sèrie va tenir una curta però intensa vida.