Loving (2016)

 

Mildred li comunica a Richard, la seva parella, una gran notícia: està embarassada. Richard rep amb felicitat la notícia i poc després decideixen casar-se. Aquesta seria una història molt normal si no fos per les circumstàncies que l’envolten... Ens trobem a l’estat de Virginia a l’any 1958 i Richard és un home blanc i Mildred és una dona negra. En aquest estat els matrimonis interracials estaven prohibits. Això motivà que, poc després d’haver-se casat fossin arrestats i duts a judici. La sentència els va fer triar entre passar un any a la presó o abandonar l’estat de Virginia al llarg de 25 anys. L’argumentació de la sentència es basà en un raonament increïble: Déu havia creat a les diferents races separades per continents i no ho hauria fet així si volgués que es barregessin entre elles!

 

 

Aquesta història està, lamentablement, basada en fets reals. Es tracta del matrimoni Loving (aquest era el cognom, certament profètic, de Richard) i de com van afrontar aquesta circumstància i de com va trastocar les seves vides.

El director Jeff Nichols va prendre la història amb una especial passió. No volia composar un drama judicial narrant el periple legal dels Loving ni tampoc li interessava posar l’accent en la lluita pels drets civils, ni forjar una violenta història racial... era molt més senzill: volia mostrar una delicada història d’amor íntima, valenta, plena de sentiments. Nichols va declarar: “He realitat pel·lícules de les que no volia comentar res per a no trencar el misteri. Però dels Loving se n’ha de parlar i molt, encara que sigui la pel·lícula més callada i tranquil·la de l’any.” La millor definició dels Loving ens la dóna el propi director: “Els Loving no eren màrtirs i no volien ser-ho. No eren símbols i no volien ser-ho. Eren dues persones enamorades que volien estar juntes i amb la seva família.”

 

 

Malgrat tot, els fets descrits en aquesta història van motivar que, a l’any 1967, la Cort Suprema dels EUA canviés les lleis que prohibien a l’estat de Virgínia els matrimonis interracials. Malgrat tot, a l’any 2000 encara hi havia un estat que mantenia aquesta irracional llei.  

La pel·lícula ens submergeix a la història des de la quotidianitat de la vida dels protagonistes, dels seus moments més personals, de les seves converses però, molt més encara, dels seus silencis, deixant-nos penetrar dins dels personatges a través dels sentiments. Això implica necessàriament un impecable treball de l’actor i l’actriu protagonista.

Ruth Negga dóna vida a la Mildred. Negga és una jove actriu nascuda l’any 1982 a Addis Abeba (a Etiòpia) però criada a Dublin (Irlanda), amb una basta experiència televisiva, però amb una incipient carrera cinematogràfica que, sense cap mena de dubte, es veurà catapultada després d’aquest gran treball, que li ha valgut una nominació a l’Oscar a Millor Actriu.

Per altra banda Joel Edgerton interpreta de Richard. Edgerton té una àmplia experiència sobre les espatlles amb 70 treballs repartits entre cinema i televisió. En aquesta ocasió, per a interpretar a Richard Loving, va haver de concentrar-se molt en la seva comunicació no verbal, ja que dóna vida a un personatge molt introvertit i de poques paraules.

Loving és una pel·lícula delicada en les formes, subtil en els sentiments i profunda en el missatge. Tot un plaer pels sentits.