Nous trois ou rien (2015)

 

L’actor, humorista i monologuista francès Kheiron va donar un pas més en el seu treball creatiu, a l’any 2015, i va llançar-se a escriure el guió i a dirigir una pel·lícula molt especial: la història dels seus pares i la d’ell mateix... i el resultat l’he trobat especialment encisador, malgrat la duresa de la història que ens narra. Estic parlant de Nous trois ou rien (O los tres o ninguno).

Ens acosta a uns fets terribles de la mà d’Hibat Tabib (Kheiron), un jove iranià, idealista i lluitador, que creu fermament en la democràcia. És l’any 1955 i amb el govern del sha Reza Pahlevi no és el millor moment per a defensar certs valors. A causa de les seves conviccions és tancat a la presó al llarg de 7 anys i allí és maltractat i torturat per doblegar la seva ferma resistència sense cap èxit. En el darrers temps de captiveri es respiren aires de canvi als carrers de tot l’Iran i en els moments en que Hibat recupera la llibertat es troba en marxa la revolució islàmica de l’aiatol·là Jomeini. No triga gaire en adonar-se’n que les coses si han canviat en alguna cosa és per anar a pitjor. Continua la seva lluita política, juntament amb la seva dona Fereshteh (Leïla Bekhti). El règim islàmic també el vol capturar i han de marxar tots dos i el seu fill –que encara és un nadó- fora del país, clandestinament. Arribaran a Turquia i des d’allí marxaran plegats cap als suburbis de París on els espera una profunda adaptació cultural.

Com pot ser que una història com la descrita estigui impregnada de moments hilarants i estigui catalogada de comèdia dramàtica? Només és possible gràcies a la sensibilitat de Kheiron, del seu amor per la història que explica i del seu optimisme extrem –qualitat que comparteix amb els seus pares– que el fa adoptar sempre una visió amable i positiva de la vida i a veure sempre el costat còmic de qualsevol circumstància vital, per dura que sigui.

Com ens adverteix molt clarament el tràiler de la pel·lícula, “no està basada en una història real, ÉS una història real”. I com que l’humor ben entès comença per un mateix, Kheiron desenvolupa la història amb aquell brillant sentit de la comicitat que primer sorprèn, després fa riure per, finalment, fer reflexionar.

T’atreveixes a veure una pel·lícula “diferent”?