The Revenant (El renacido) és, en aquesta edició dels premis Oscar, la pel·lícula estrella sobre la que estan orientades totes les apostes: 12 nominacions, 4 de les més importants -Millor pel·lícula, Millor director per Alejandro González Iñárritu, Millor actor per Leonardo DiCaprio i Millor actor secundari per a Tom Hardy- i 8 dels Oscar més tècnics -Millor fotografia, Millor direcció d’art, Millor so, Millor muntatge, Millors efectes visuals, Millor disseny de vestuari, Millor edició de so i Millor maquillatge.
La història ens porta als territoris feréstecs i inhòspits compresos entre les dues Dakota i Montana, on a l’hivern les temperatures poden arribar fàcilment als 30º negatius. Ens situem al 1820 i acompanyem a un grup de recol·lecció de pells en territori indi. D’entre el grup coneixem a Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) que va acompanyat del seu fill mestís Hawk (Forrest Goodluck). Glass és objecte del brutal atac d’un os grizzly , que el deixa estès en mig del bosc, moribund. Les circumstàncies fan que, en aquesta situació es quedi sol, lluitant per a sobreviure en unes condicions absolutament adverses.
La narració, d’una gran intensitat i d’extrema duresa, és fotografiada amb una magnífica riquesa de matisos, portant-nos des dels plans més oberts de muntanyes nevades i escarpades, de rius ràpids i de neus extremes, fins a minuciosos primers plans, que permeten als personatges fins i tot entelar l’objectiu de la càmera amb el seu alè. El resultat són 2 hores i 36 minuts d’alta tensió, amb molt poc diàleg però d’una cruel bellesa inoblidable: una de les grans obres de cinema per a la història.
Hugh Glass és un personatge històric sobre el qual ja se’n va parlar, molt versionadament, en una pel·lícula de 1971 titulada L’home d’una terra salvatge. Va estar dirigida per Richard C. Sarafian i protagonitzada per Richard Harris i John Huston. El protagonista, però, en lloc d’anomenar-se Hugh Glass va convertir-se en Zachary Bass. Molt més recentment l’escriptor Michael Punke va basar-se en el personatge històric per a escriure la seva novel·la The Revenant: A Novel of Revenge, sobre la qual es basa aquesta pel·lícula.
La pel·lícula ha estat dirigida per Alejandro González Iñárritu, un director al que sempre li ha encantat submergir-se en les profunditats de l’ànima humana, per a trobar el seu racó més fosc i cruel. Per aconseguir-ho, mai no renuncia a sotmetre als seus protagonistes als turments més inhumans i insuportables. Com a anècdota puc comentar-te que Iñárritu va exigir filmar tota l’obra de manera cronològica, una raresa poc habitual que va portar a més d’un actor a tenir problemes de calendari i va produir un important increment de costos de producció. L’argumentació del director va ser molt clara: “imagina’t que haguéssim col·locat unes pantalles verdes i haguéssim tingut unes disteses sessions de rodatge. Tot el món hauria acabat content, però la pel·lícula hauria estat una merda”. Entre els resultats satisfactoris podem gaudir en tot moment de llum solar natural, sense la presència de focus, el que li dona a cada seqüència una veracitat ben palpable.
Una bona mostra d'aquest director mexicà la trobem en pel·lícules com Amores perros, 21 gramos, l’esplèndida Babel o la sorpresiva i oscaritzada Birdman. Un sòlid candidat a Oscar a Millor Director.
Un punt i apart mereix la interpretació de DiCaprio, en el que pot ser un dels seus millors papers fins al moment, en una interpretació molt física i amb alts requeriments interpretatius i de resistència humana. En paraules del propi actor, “puc assenyalar unes 30 o 40 escenes d’aquesta pel·lícula com les presses més difícils que mai no he rodat. Des d’entrar i sortir de rius congelats, passant per posar-me dins del cos d’algun animal i fins el que vaig haver-me de menjar”. I continua amb la narració del seu suplici: “Estava totalment congelat, possiblement en un constant estat d’hipotèrmia”
A la cerimònia de lliurament d’un Globus d’Or per aquest treball, DiCaprio va tenir també un record per a les cultures indígenes: “Vull compartir aquest premi amb tota la gent de les Nacions Originàries del Canadà, representades en aquesta pel·lícula, i totes les comunitats indígenes del món. És hora que reconeguem la vostra història i que protegim les vostres terres indígenes d’interessos corporatius i de la gent que vol explotar-les. És el moment d’escoltar-vos i protegir aquest planeta per a les generacions futures. Moltes gràcies”... unes paraules que posaven en evidència, un cop més, el seu compromís amb certes causes humanitàries i ecològiques.
Però The Revenant no havia tingut un camí gens fàcil. En un començament, el projecte havia d’estar dirigit per John Hillcoat i protagonitzat per Christian Bale. Posteriorment, la pel·lícula va pasar en mans del director coreà Chan-wook Park i en aquest cas l’estrella protagonista havia de ser Samuel L. Jackson. Quan va arribar a les definitives mans d’Iñárritu aquest ràpidament va pensar en DiCaprio, que va haver de triar entre protagonitzar aquest projecte o la pel·lícula Steve Jobs. L’actor va decantar-se per al repte major.
El resultat final del tortuós recorregut seguit per The Revenant, és una gran obra que amb tota seguretat atraurà una bona pila d’estatuetes i una ocasió de veure un dels DiCaprio més intensos de la seva carrera.