Star Wars: El despertar de la força

 

Just després de l’adquisició de Lucasfilm per part de Disney, l’octubre del 2012, es va començar a gestar el projecte de rellançar la saga Star Wars, amb una nova trilogia que hauria de situar-se com a continuació de l’episodi VI. No cal dir que els seguidors de la mítica saga vam començar a tremolar. En els episodis de la segona trilogia ja vam haver d’enfrontar-nos a l’absurda aparició dels midiclorians, a les sempre ridícules aparicions de l’odiat Jar Jar Binks o a la forçada mort de la Padme per un cor trencat... què més ens podíem trobar?

 

 

La primera gran notícia va ser que la direcció de la primera pel·lícula de la nova saga estava en mans de J.J. Abrams. Abrams havia estat el responsable de reiniciar cinematogràficament la saga d’Star Trek i se n’havia sortit amb una gran nota: sabia el que era agafar un objecte de culte i modernitzar-lo sense trair el seu esperit. Com va declarar el propi director sobre Star Wars, “volíem explicar una història que tingués el seu propi inici, intermedi i final auto-contingut, però que al mateix temps, a l’igual que a Una nova esperança, impliqués la història que la va precedir i també fes al·lusió a un futur a continuar”.

Abrams no pensava perdre de vista als amants de la saga i per tan es va comprometre des del primer moment en aconseguir un delicat equilibri entre les coses velles i les noves: les velles perquè els espectadors reconeguéssim un univers molt conegut i estimat i les noves perquè sentíssim intensament les ganes de saber-ne més. I certament, quan comencem a veure la pel·lícula entrem de cap a l’Star Wars més genuí, amb la mítica introducció (fa molt de temps, en una galàxia molt, molt llunyana...), la famosíssima partitura de John Williams, les cortinetes de transició entre una escena i l’altra, l’aparició de les naus tan conegudes i recordades... és talment com tornar a casa!

 

 

El propi director va declarar: “el procés de realització d’aquesta pel·lícula, per a l’elenc i l’equip de producció, no va ser un treball. Va ser alguna cosa sentida com una passió pura i en la que cadascuna de les persones involucrades va aportar molt més del que qualsevol de nosaltres hagués pogut esperar. Em sento honorat de ser part d’aquest equip.”

Entre les seves confessions hi ha una amb la qual molts seguidors de la saga van empatitzar totalment: “tinc un pensament sobre posar els ossos de Jar Jar Binks en el desert. Ho dic seriosament!” Era una temptació molt gran per a donar per morta definitivament a la controvertida criatura que tantes crítiques va rebre, però finalment va contenir l’impuls potser per no ofendre al seu creador, George Lucas.

La història és totalment nova. No està basada en cap material del que coneixem com a Expanded Universe (format pel que ha aparegut sobre la saga en còmics, videojocs, novel·les, sèries de dibuixos i altres procedències diverses) i això li dóna un fort component de sorpresa sobre el que ens depara el futur. Ens situem trenta anys després de la victòria de l’Aliança Rebel, amb la destrucció de la segona Estrella de la Mort, descrita a l’episodi VI de la saga. Descobrim que aquest triomf no va ser tot el definitiu que ens podíem pensar ja que una organització ha aparegut de les cendres de l’Imperi Galàctic: La Primera Ordre.

 

 

La primera entrega d’aquesta nova trilogia, l’episodi VII, compte amb algunes cares provinents de la saga inicial: Mark Hamill, l’actor que va interpretar al jove cavaller jedai Luke Skywalker; Harrison Ford, l’aventurer Han Solo; Carrie Fisher, la princesa Leia; Anthony Daniels, sempre enfundat en el seu vestit metàl·lic donant vida a C3PO; Kenny Baker, com el rondinaire R2-D2; Peter Mayhew, que amb els seus 2,22 metres d’alçada interpreta a l’inoblidable Chewbacca; Tim Rose, transformat en l’alienígena Ackbar, almirall de la flota rebel i Mike Quinn, que també de forma totalment caracteritzada, encarna a Nien Nunb, que actua de copilot a la nau de Lando Calrissiann a la batalla d’Endor.  Cal destacar que de tots ells només en Daniels i en Baker han aparegut a totes les pel·lícules sense excepció.

Mark Hamill reprèn el seu personatge de Luke després d’haver celebrat el seu 63è aniversari, curiosament la mateixa edat que tenia Sir Alec Guinness quan va aparèixer l’any 1977 a La guerra de les galàxies, donant vida a Obi-Wan Kenobi i Carrie Fisher té l’oportunitat de tornar-se a posar a la pell de la princesa (ara convertida en general) Leia Organa, en un dels seus darrers papers, abans de la seva prematura mort.

Curiosament, en aquesta mateixa pel·lícula debuta l’actriu Billie Lourd, filla de Carrie Fisher i de Bryan Lourd, en el paper de Lieutenant Connix. Tota una paradoxa del destí!

 

 

A l’apartat de noves estrelles hem de destacar-ne tres en el llocs principals:

La debutant Daisy Ridley interpreta a Rey, un personatge d’origen enigmàtic que descobreix que la força està molt present en ella. Com la pròpia Daisy diu en una entrevista, “Rey és una ferrallera que es troba sola en el planeta Jakku i que, sense voler-ho, s’embarcarà en una aventura amb Finn, BB8 i la resta de personatges”.

John Boyega interpreta a Finn. Es tracta del soldat d’assalt FN-2187, que deserta per ajudar a la resistència. El seu número de tropa, el 2187 és una de les moltes picades d’ullet que conté la pel·lícula ja que hem de recordar que va ser a la cel·la 2187 on Darth Vader tanca a la princesa Leia a Una nova esperança. John Boyega, un fan incondicional de la saga va declarar: “Quan vaig llegir el guió i em vaig assabentar de totes les coses que Finn arriba a fer al llarg de la pel·lícula, vaig quedar fascinat. Faig servir un equip de Stormtrooper i una jaqueta rebel, tinc una pistola blàster, faig servir una espasa làser i surto amb Han Solo i Chewbacca. Simplement fantàstic!”

 

 

Oscar Isaac és Poe Dameron, el millor pilot de la resistència, amb una missió especialment important: la pròpia Leia li ha encarregat la missió de trobar a Luke. Oscar Isaac recorda que El retorn del Jedi va ser la primera pel·lícula que va veure en un cine, quan tenia només 5 anys. Des d’aleshores és un entusiasta seguidor de l’univers Star Wars i considera un privilegi haver participat en el projecte de la ma de J.J. Abrams.

I entre la nova fornada no podem oblidar a Adam Driver, en el paper de Kylo Ren, un alt comandament de la Primera Ordre. És l’encarnació d’un noi en el què la força era molt intensa fins que es passà al costat fosc... una història que ja ens sona...

Aquesta entrega de la saga Star Wars, l’episodi VII, és el primer en que es corresponen el número d’episodi i el número de pel·lícula estrenada ja que és l’episodi VII i la 7a pel·lícula que s’estrena. A partir d’ara les pel·lícules que vindran també seguiran aquesta lògica.

Per cloure puc dir que per a mi i per a moltes altres persones amants de la saga, El despertar de la força és una nova esperança!