300, la batalla de les Termòpiles

 

LA HISTÒRIA. L'any 480 aC la vida a l'extrem oriental de la Mediterrània era compulsa. Xerxes I, rei de l'lmperi Persa tenia la determinació d'acabar amb la resistència hel·lènica, envair Grècia i ocupar Atenes. Per aconseguir-ho, avançava amb un exercit de dimensions colossals: 300.000 homes equipats amb tota la seva poderosa maquinària de guerra. Els grecs no disposaven en aquells moments d'un exèrcit capaç de plantar cara a la força invasora, així que la situació era veritablement desesperada.

El rei Leònides d'Esparta va idear un pla altament estratègic: ell, amb una petita dotació d'homes, bloquejaria el pas de les Termòpiles, únic camí que podia seguir l'exèrcit persa a la seva avançada. 

Les petites dimensions del pas -es diu que a la seva part més estreta no superava els 15 metres d'amplada, restaven molta importància a l'inferioritat numèrica dels defensors ja que obligava a l'enemic a estrènyer el seu front d'atac, així que una petita dotació de valerosos homes, formada segons certes fons per 300 espartans, 700 tespis i 400 tebans va contenir al poderós enemic al llarg de tres dies de combats. Al tercer dia, els grecs va ser traïts per un dels seus, Efialtes, que va mostrar als invasors un petit camí per on accedir a la rereguarda dels defensors. Els grecs van ser massacrats en no accedir a la rendició i l'exèrcit de Xerxes I va continuar avançant.

El temps perdut, però, va fer que els grecs s'organitzessin i que finalment, l'any següent a la batalla de Platea, les forces invasores haguessin de retirar-se i tornar al seu país. La batalla de les Termòpiles ha quedat per als anals de la història bèl·lica com una mostra d'estratègia brillant que va saber jugar amb la posició en el terreny sumada a una gran preparació de les tropes pel combat.


APARICIÓ DEL CÒMIC
.L'any 1998 es va publicar la novel·la gràfica 300, escrita i dibuixada per Frank Miller amb la col·laboració de Lynn Varley en els colors, publicada originàriament en 5 números en edició limitada.

La obra no ha estat exempta de polèmica. Alguns li retreuen una manca de rigor històric, d'altres volen veure propaganda del món occidental vers l'oriental ja que els perses apareixen com a salvatges...

Frank Miller, polèmiques a banda, s'ha presentat com un dels autors més influents del còmic dels anys '80 i '90 signant treballs en que ha donat vida als herois urbans Daredevil i Elektra per a la Marvel i Batman per a la DC i publicant obres tan particulars i inspiradores com la seva sèrie Sin City.

I ARRIBA LA PEL·LÍCULA DEFINITIVA!

300, la pel·lícula, és una recreació profundament respectuosa del còmic. Respecta els plans, els canvis de càmera i la composició de les escenes que trobem a l'obra gràfica de manera minuciosa. Des del punt de vista narratiu el seu director Zack Snyder tampoc no es pren cap llicència... tornem a viure un procés de transformació gairebé alquímica del còmic a la pantalla gran, tal i com vàrem gaudir a Sin City.

 

La plasticitat de les imatges, la càmera lenta en les accions de combat i la pantalla que es tinta de sang, vermella com les túniques espartanes donen a la pel·lícula una fotografia esplèndida.

Zack Snyder ha realitzat obres tan emblemàtiques com "Dawn of the Dead" (El amanecer de los muertos), Watchmen o la molt personal Sucker Punch.

Al 2014 va estrenar-se una precuela de 300 (300: el origen de un imperio) amb guió de la ma del propi Zinder, dirigida per Noam Murro i inspirada en el còmic Xerxes!