Indiana Jones, l'incansable aventurer

Si parlem del Doctor Henry Walton Jones Jr. deixaríem a molta gent desorientada, però si parlem d'Indiana Jones tothom l'identificarà immediatament. Indiana Jones, Indy pels amics, és un dels personatges de ficció més contundents del darrer quart del segle XX. Però quina va ser la gestació del personatge?
 


George Lucas i Steven Spilberg, amics des dels seus orígens cinematogràfics, van compartir moltes idees i projectes i d'aquestes posades en comú van néixer grans realitats. En el cas que ens ocupa, a l'any 1977, en una de les moltes converses mantingudes, Lucas li va parlar al seu amic d'un personatge arqueòleg i aventurer que aniria sempre a la recerca dels tresors més remots i màgics de la humanitat. El seu nom: Indiana Smith. A Spielberg li vas encantar la idea però li va proposar un cognom més personal i sonor: Jones

Lucas s'havia inspirat en el personatge d'Harry Steele a la interpretació que va fer d'ell en Charlton Heston per a la pel·lícula El secret dels Inques (Jerry Hoper, 1954) però també amb pinzellades d'antigues sèries televisives del anys '40 i '50 com ara Perils of Nyoka o Secret Service in the Darkest África, totes elles històries que presenten persones aparentment normals i corrents que treuen en certs moments la seva vena aventurera, sovint en indrets exòtics.

Spilberg estava encantat amb el projecte, però van acordar que esperarien un temps ja que Lucas estava en aquells moments en la preproducció de l'Imperi contraataca, el segon lliurament de la saga  Star Wars

COMENÇA LA REALITZACIÓ DE LA RECERCA DE L'ARCA PERDUDA

Amb George Lucas a la producció i Steven Spilberg a la direcció, el primer pas va ser encarregar uns esbossos del personatge a Jim Steranko, creador del còmic de Nick Furia, responsable de la primera imatge d'Indy amb el seu barret, el fuet i la roba de campanya.

Un gran decisió era la tria de l'actor que havia d'encarnar a l'aventurer. Lucas i Spilberg tenien en ment una idea molt clara: Indy havia d'estar a cavall entre la imatge romàntica i a l'hora cínica d'Errol Flynn a El burlador de Castella i la imatge despenjada i dura del Humphrey Bogart del Tresor de Sierra Madre. Un repte difícil. Després d'una llarga recerca va fer un càsting molt satisfactori. L'actor Tom Selleck va donar la imatge perfecte pel personatge i semblava tot decidit fins que un compromís signat l'allunyava del projecte per a protagonitzar la sèrie televisiva Magnum P.I. Va ser un dur cop per als pares del projecte. I la solució va arribar a l'estrena de l'Imperi contraataca. Explica Spilberg: "Vaig trucar a George Lucas i li vaig dir que havíem tingut tot el temps al protagonista davant del nas i ell em va dir: "Ho sé, és Harrison Ford". Havíem tingut la mateixa idea"

Harrison Ford va prendre amb força el fuet l'any 1981 i no l'ha deixat fins el 2008, 27 anys després i sembla que encara no ho ha fet de manera definitiva (hi ha rumors de que podria gestar-se una 5a entrega). Com a resultat tenim, de moment, quatre memorables pel·lícules:

1. Raiders of the Lost Ark (1981) - A la recerca de l'arca perduda
2. Indiana Jones and the Temple of Doom (1984) - Indiana Jones i el temple maleït
3. Indiana Jones and the Last Crusade (1989) - Indiana Jones i l'última croada
4. Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008) - Indiana Jones i el Regne de la Calavera de Cristall

El secret del seu èxit? Agafar en les proporcions adequades el bo i millor del gènere d'aventures de l'època clàssica, introduir-hi molta acció i grans efectes especials, encertar en el càsting per a trobar els actors que li donin als personatges aquella frescor que necessiten, dotar la història de moments còmics que facin més humans i vulnerables als seus herois i posar-hi 100% de tècnica cinematogràfica impecable: bona fotografia, bona banda sonora, acurat vestuari i excel·lent direcció.

És per tot això que hi ha un abans i després d'Indy: amb ell s'ha reinventat tot un gènere sencer!

Indiana Jones Theme by John Williams on Grooveshark