La nit del caçador. 1955

A l'any 1955, l'actor Charles Laughton va presentar el seu primer treball com a director, Night of the Hunter (La nit del caçador): una pel·lícula molt personal, amb un concepte cinematogràfic molt avançat al seu temps i amb una forma magistral de tractar les seqüències. Lògicament va tenir unes duríssimes crítiques per part de públic i de crítica i, desil·lusionat, no va tornar a la direcció. Més de 50 anys després, la pel·lícula és considerada com una de les obres mestres de la història del cinema.

El seu estil cinematogràfic beu de l'expressionisme alemany. Em resulta molt difícil deslligar el seu tractament de les imatges de la deformació expressiva que podem trobar, per exemple, en el relat de Secreto trás la puerta de Fritz Lang, amb les seves peculiars distorsions de la realitat a fi de crear atmosferes especialment inquietants.

En aquesta pel·lícula podem trobar un criminal pertorbat que s'ha guanyat un lloc privilegiat a la galeria dels personatges més menyspreables de la història del cinema: el reverend Harry Powell. Interpretat per un impecable Robert Mitchum en el moment més brillant de la seva carrera cinematogràfica. Laugthon va saber-li explotar aquella aura ambivalent de persona respectable amb un gran costat fosc inquietant.

De gènere ambigu i polivalent, per a la realització d'aquesta obra es va necessitar una paleta de colors molt rica i complexa: dosis de drama, terror psicològic, thriller gòtic, cinema negre, faula moral, conte de bruixes...  per aconseguir una obra peculiar, única, incomparable... una obra mestre.

El seu visionat constitueix una experiència vital: podrem arribar a oblidar alguns aspectes de la trama, però conservarem, impregnades a la retina algunes de les seves imatges, plans i situacions. Així és com es passa d'unes imatges impactants en una pel·lícula a formar part de la iconografia clàssica en el museu universal de la història del cinema.

L'obra de Sir Charles Laughton va brillar com una supernova, amb llum breu però de lluentor ineclipsable i, tal com passa amb les estrelles, la seva llum continuarà arribant-nos molt més enllà de la seva desaparició.
Altres vídeos
IMDB
, tota la informació de la pel·lícula
Âlbum de fotos
de La noche del cazador
Fitxa del doblatge en català