La vida de Brian (1979)

Any 0 a Palestina. Un cometa s’ha aturat a sobre de la petita població i tres Reis Mags entren en una establia on troben una mare i un nen acabat de néixer.
 
Reis: Som els tres Mags d’Orient.
Mare del nen: I que feu donant voltes a un pessebre a les dues de la matinada? Doncs vaja merda de màgia! 
 
Naturalment els Reis Mags havien arribat a adorar el nen que havia nascut unes portes més avall. Brian, que així és com es deia el primer nen, es va quedar sol i sense regals, però la seva vida correria paral•lela al Messies que havia nascut a costat seu... d’això va La vida de Brian.
 
La pel•lícula és una de les obres mestres del mític grup còmic britànic Monty Phyton. Inicialment, Brian havia de ser el 13è deixeble de Jesús i el més desafortunat , ja que es perdria tots els moments més importants de la vida del Mestre. En aquesta línia argumental el propi Jesús havia de participar en diversos sketchs i això els va frenar de continuar per aquest camí. Sabedors de la forta moral religiosa que encara imperava als anys ’70 van considerar que això no seria ben acollit pel gran públic, així que van optar per fer que Brian tingués una vida paral•lela a la del Messies amb la qual cosa crearien una certa llunyania argumental. Igualment, va rebre fortes crítiques dels sectors més conservadors de la societat... però una mica es tractava d’això!
 
 

L'habilitat dels Monty Phyton és aconseguir que, per mitjà d’astracanades i de posades en escena grotesques, amb un humor sovint escatològic i groller, les seves obres siguin altament intel•ligents i àcides, fins al punt que la majoria de gags no són del tot entenedors si no tens uns certs coneixements d’allò que estan parlant. I la Vida de Brian no és diferent de la resta d'obres.
 
Així podem escoltar a aquells profetes que prediquen: “I veritablement us dic que hi haurà rumors de que les coses van malament. I es produirà una gran confusió entre les gents. I ningú no sabrà on està res. I ningú sabrà on estan… aquestes cosetes que porten una base de ràfia i una mena de corretja. En aquesta hora, l’amic perdrà el martell del seu amic. I els joves no tindran ni idea de… d’on estan les coses dels seus pares… que els seus pares havien guardat allí la nit abans, sobre les vuit. Està escrit al llibre d’Ovadiel. Algú l’ha llegit?...”
 
Filmada aprofitant els decorats que va utilitzar Franco Zeffirelli per a fer la pel•lícula Jesús de Nazaret a Tunísia, La vida de Brian no va tenir gaires recursos econòmics per a la seva realització. De fet va estar a punt de no poder-se tirar endavant per manca d’un pressupost mínim. Quan ja estaven cercant les ubicacions exteriors per al rodatge els productors es van retirar del projecte. Va ser llavors quan un dels membres del grup, Eric Idle, va recórrer a un gran amic seu i ex-Beatle George Harrison. Aquest va hipotecar la seva casa i una oficina que tenia a Londres per aconseguir els 4 milions de dòlars que es necessitaven per a tirar endavant el film. Harrison va declarar que volia arribar a veure aquella pel•lícula. Com a anècdota cal recordar que George Harrison surt en una escena de l’obra interpretant al senyor Papadopoulos en una de les seqüències en que la multitud persegueix a Brian, creient-lo el Messies.
 
 
Dels 120 minuts que aproximadament tenia la pel•lícula finalment es va quedar en 94 en el seu metratge final a causa de la pròpia autocensura que van imposar els Monty Phyton al seu treball. Així doncs tenim 94 minuts de pur deliri on encara -malgrat els anys passats- podem passar una estona genial amb un humor que ha estat imitat en moltes ocasions però mai igualat. 
 
I a la fi de la pel•lícula el tema musical Always look on the bright side of life (Mira sempre el costat brillant de la vida) posa un tancament memorable a tota la història. Cançó composada per Eric Idle va passar a ser icona del film i ha estat utilitzada per Iron Maiden com a comiat dels seus concerts així com també va ser introduïda com un fragment versionat pel grup punk Green Day al seu tema Shout

Un final de festa perfecte per al que pot ser el millor treball de Monty Phyton. Totalment imprescindible per a tothom que li agradi l’humor intel•ligent!

 

Pel·lícula completa en versió original subtitulada al castellà, perquè en versió original és com millor podem abordar qualsevol treball dels Monty Phyton.