Los otros (2001)

Los otros és sense cap mena de dubte una obra d'autor. Alejandro Amenábar, el seu jove director, és un cineasta brillant que han signat 5 pel·lícules: Tesis, Abre los ojos, Los otros, Mar adentro i Ágora. En totes cinc ha actuat com a guionista, director i compositor.

Los otros és una pel·lícula majestuosa en totes les seves vessants: un guió brillant i intel·ligent ple de girs argumentals, una magnífica fotografia amb un magistral domini de la iluminació i del tractament dels clarobscurs, una solvent interpretació d'actors i actrius, destacant la magistral interpretació de Nicole Kidman en un dels seus papers més brillants i una banda sonora omnipresent i inquietant.

UNA BOIRA INQUIETANT. Un esment a banda mereix la boira, una altra protagonista de la història, present al llarg de tota l'obra, aportant el seu inquietant i fantasmagòric aspecte. Va ser incorporada digitalment al llarg de tota la pel·lícula per aconseguir un control total sobre la seva transparència i profunditat.

Estem davant d'un claustrofòbic trailer psicològic molt personal i ple de tensió, sense tots els recursos tòpics del gènere: sang, efectes especials, ràpids moviments de càmera... no li calen.

La densa atmosfera que es crea és suficient element de tensió i fil conductor de tots els esdeveniments que van suceint sense pauses.

UBICACIÓ. L'edifi i els exteriors van ser rodats a Las Fraguas (Cantàbria). L'edifici és el Palacio de los Hornillos, un edifici que encaixava perfectament per estil arquitectònic i per entorn amb la seva teòrica ubicació a la Illa de Jersey.

EL LLIBRE DELS DIFUNTS. La pel·lícula aprofita l'estranya religiositat que planeja de fons per a repescar una tracició de començaments del segle passat: el llibre dels difunts, constituït per fotografies fetes a difunts, vestits amb les seves millors gal·les i en actituts quotidianes. L'anècdota és que en una de les fotografies que apareix, on es veuen tres homes morts, ben colocats, en un llit apareix el propi Alejandro Amenábar, amb bigoti a la dreta del grup. Els altres dos "cadàvers" que apareixen són els seus dos companys de pis.

EDUARDO NORIEGA... VIRTUAL. I parlant d'aparicions curioses, podem veure per uns instants un quade amb una clara representació de l'amic i actor preferit d'Amenábar, Eduardo Noriega, que fins al moment havia aparegut en totes les seves pel·lícules. En aquesta tampoc falta a la cita però en aquest cas sota la forma de pintura.

I UN ACTOR EMBLEMÀTIC. Per si encara no t'han agafat ganes de veure-la o reveure-la, aquí va un darrer detall final: El marit de la protagonista i pare dels nens està encarnat  per l'actor britànic Christopher Eccleston, el primer dels tres interprets moderns del Dr. Who. El que sents!