Millor... impossible és una comèdia melodramàtica sustentada en un excel•lent guió amb brillants converses i en unes magnifiques interpretacions dels seus principals personatges protagonistes.
Un d’aquests personatges és Melvin Udall, un escriptor d’èxit que pateix un trastorn obsessiu compulsiu cosa que el fa una persona agressiva, prepotent i sarcàstica que viu en el seu petit món on tota la resta de la humanitat queda fora. Manifesta actituds racistes, homofòbiques, sexistes... encara que tot això és només un posat, la seva fortalesa des d’on es defensa de tot amb el seu agut enginy i amb la seva ment àgil i intel•ligent. La pel•lícula està farcida de bons exemples d’això, com aquell moment en que una incondicional fan de les seves novel•les li pregunta per la seva capacitat per a escriure sobre dones. La seva resposta és contundent: “penso en un home i li trec la sensatesa i la responsabilitat”. Melvin és un personatge a la deriva i quan ens acostem a ell per primer cop ens sembla pràcticament impossible que el veiem sortir-se’n del seu claustrofòbic univers.
Melvin està interpretat per un magnífic Jack Nicholson que pot treure la seva inesgotable capacitat d’histrionisme i de sobre interpretació, sense que això arribi a restar-li ni una gota de credibilitat al seu personatge i a les situacions que interpreta. L’actor va afirmar que el personatge ha estat un dels més entranyables de la seva carrera i li va valdre la consecució d’un dels tres Oscar de la seva carrera.
En un segon vèrtex de la història es troba Carol Connelly, Carolla cambrera com l’anomena Melvin. Un gran personatge: lluitadora, forta, amb unes prioritats a la vida molt ben marcades, directe i assertiva. És mare soltera d’un fill asmàtic, cosa que li provoca constants complicacions de salut, no perquè la seva malaltia no es pugui medicar correctament sinó perquè la mútua que es pot pagar no cobreix certes coses.
Carol està interpretada per Helen Hunt... meravellosa! Val la pena de veure la pel•lícula encara que només sigui per a gaudir de la seva interpretació. Omple magistralment els silencis amb un gest, amb una mirada, amb una actitud... sabent retratar perfectament en tot moment el seu procés mental. Va rebre també un Oscar per aquesta interpretació. Inqüestionable.
I tancant el triangle protagonista trobem a Simon Bishop, un jove i sensible artista homosexual que està intentant de fer-se un lloc en el difícil món de l’art. El coneixem com una persona amb una vida molt ben encaminada envers els seus objectius, amb molta estabilitat i harmonia... i presenciem com se li ve avall tota aquesta aparença de control, com a conseqüència d’un conjunt de circumstàncies desencadenades.
Simon està interpretat per Greg Kinnear que sap estar a l’alçada i donar una correcte rèplica als seus companys de repartiment. Amb la seva mesurada interpretació sap donar el contrapunt necessari als excessos de Nicholson.
Les vides d'aquests tres personatges s'entrecreuaran en un punt de les seves vides... Tres personatges a la recerca d'una salvació que no aconseguiran sense la interacció i el suport dels altres dos.
Portant la batuta de tot l’equip trobem a James L. Brooks, més prolífic com a guionista i productor que com a director: només ha dirigit 6 pel•lícules. A Millor... impossible fa la seva tasca amb correcció visual i un bon ritme narratiu.
Millor... impossible és una bona mostra de com es pot fer una obra mestre cinematogràfica sense necessitat de complicar-se la vida. Totalment recomanable!