Sergent RutledgeEl 21 de setembre de 1861 es va crear el 10è regiment de cavalleria dels Estats Units d’Amèrica format solament per homes afroamericans. Després en van venir d’altres i tots ells van ser batejats amb el genèric nom de United States Colored Troops (Tropes de Color dels Estats Units). Però els indis tenien una altra visió d’aquestes tropes. Les anomenaven respectuosament Soldats Búfal. Hi ha qui diu que rebien aquest nom pels abrics i barrets de pell amb els quals es cobrien. També es diu que feia més aviat referència a la seva empenta en el combat, al seu coratge i al seu valor, propietats que atribuïen a aquests respectats animals. El cert és que aquestes tropes portaven orgullosament el títol de Soldats BúfalFoto dels Soldats Búfal

Pintura de Frederic Remington (1861-1909) Frederic Remington (1861-1909) va ser un polifacètic artista nord-americà (pintor, il•lustrador, escultor i escriptor) que es va especialitzar en la descripció de la vida a l’Oest i va dedicar alguna pintura als Soldats Búfal. La casualitat va fer que dècades més tard un guionista, Willis Golbeck, veies un d’aquests quadres i li impactés la imatge. Va comentar-ho a un altre company guionista, James Warner Bellah, que havia estat l’autor de les històries que van inspirar a John Ford en la realització de la seva Trilogia sobre la Cavalleria: Fort Apatxe, La legió invencible i Río Grande. Quan per fi la història li va arribar al propi Ford li va interessar des del primer moment i els va demanar que desenvolupessin un guió. El resultat final va ser la pel•lícula a la qual es dedica aquest post: El sergent Rutledge (traduïda a l’estat espanyol com Sargento negro).

John FordLes excel•lències d’aquesta pel•lícula? En primer lloc l’ofici, la creativitat i la inspiració del seu director. Ford va fotografiar com ningú els entorns naturals de l’oest americà i la grandiositat de les planes de Monument Valley i la seva plasticitat aporten el constant to èpic a la història de explica.

En segon terme destacaria que és –crec- la primera pel•lícula dedicada als Soldats Búfal. I Ford s’acosta a la seva història d’una manera molt honesta : parlant de les discriminacions i dels prejudicis que van rebre aquests soldats pel color de la seva pell, un tema molt tocat actualment però encara força inèdit a començaments dels ’60 on el problema racial en prou feines havia arribat al cinema i on els negres eren complaents i servicials “empleats” a Allò que el vent s’endugué i els indis encara eren simplement els salvatges pellroges.

Altres aspectes a comentar són la seva magnífica banda sonora, amb el gran tema Captain Buffalo i la solvent interpretació de Jeffrey Hunter en el paper del tinent Tom Cantrell. Un western, una història judicial, un melodrama racial i unes pinzellades d’història d’amor... El sergent Rutledge, una pel•lícula que continua resultant atractiva malgrat el pas del temps!