The Sixth Sense, 1999

 

The Sixth Sense, estrenada a l'Estat Espanyol com El sexto sentido, és principalment una obra d'autor. Escrita i dirigida per M. Night Shyamalan, fa també una petita aparició a la pel·lícula com tan li agrada de fer. Ja ho havia fet a  Praying with Anger (1992) i ho va fer posteriorment a Unbreakable (2000),  Signs (2002), The village (2004), La jove de l'aigua (2006) i The Happening (2008).

En aquesta ocasió la seva direcció li aporta a la pel·lícula una elegància austera, sòbria però al mateix temps plena de petits detalls... una història a viure-la per capes: ningú no hauria de privar-se del plaer de veure-la una segona, una tercera vegada...  i així anar gaudint dels seus petits tresors.

Cal destacar, com al primer actor de la pel·lícula, la seva banda sonora. James Newton Howard va ser el responsable de la seva composició i ho va fer seguint les detallades descripcions de Shyamalan on el director descrivia les sensacions a transmetre. D'aquest treball en equip va néixer una banda sonora que crea en tot moment l'atmosfera més adequada.

Una peça clau per a l'èxit de la pel·lícula era trobar a l'actor infantil adequat per a interpretar a Cole Sear, el nen protagonista. Després de que molts joves actors passessin a fer el càsting, hom hagués pogut creure que no acabarien trobant  aquell nen amb totes les qualitats que es buscaven fins que va aparèixer Haley Joel Osment.  Quan es va presentar al casting, amb els seus 11 anys d'edat, ja en feia 6 que estava treballant professionalment i havia participat en 20 projectes diferents entre sèries i pel·lícules. Era per tant tot un gat vell en l'art de la interpretació! No cal ni dir que és una de les peces claus de l'obra. La seva interpretació és d'una intensitat molt especial.

Lynn Sear, la mare de Cole, està interpretada per l'actriu Toni Collette composant un personatge fascinant, ple de força i energia però també dotat d'una gran tendresa. La seva notable expressivitat aconsegueix fer anar al personatge molt més enllà d'on l'haguessin portada simplement els seus diàlegs. Un paper també essencial a la pel·lícula doncs una bona part de la història pivota al voltant de la relació amb el seu fill.

Un altre paper molt important és el de l'Anna Crowe, la dona del Dr. Malcom Crowe, Encarnat per l'actriu anglesa Olivia Williams fa una interpretació més que notable donant relleu a un personatge important però pràcticament sense veu. La seva presència ha de planar al llarg de tota la pel·lícula, transmitent sensacions i sentiments però sovint amb poc més que la seva muda aportació.

I per completar el ràpid repàs als actors i actrius més destacats, el personatge del Dr. Malcom Crowe interpretat per Bruce Willis. La seva interpretació és també un dels plats forts de la pel·lícula. Fora de tots els registres que havia interpretat anteriorment es presenta mesurat en les formes, sensible i observador... sura per la pel·lícula com un personatge enigmàtic i eteri: el catalitzador de tota la història.

Naturalment, no he fet ni faré cap comentari sobre la seva trama. Si no l'has vista (és això possible?) has de fer-ho sense prejudicis, com un recipient vuit . Si contràriament l'has vista entendràs perfectament el perquè d'aquesta decisió i -potser- t'agafaran ganes de tornar-la a veure i deixar-te emportar novament per la màgia de la seva història.

Vols acomiadar-te amb unes notes extretes de la seva banda sonora?