Alias


ALIAS és una sèrie de culte per a moltes persones d'arreu del món i inspiradora d'altres obres posteriors.

Va començar a emetre's l'any 2001 i va estendre's fins al 2006, després d'haver emés 105 episodis, repartits en 5 temporades. L'episodi 105 va cloure la sèrie constituint un autèntic episodi final en el qual hi ha un desenllaç per als personatges protagonistes, un acabament de la història. Un detall molt d'agrair!

La sèrie porta clarament el segell J.J. Abrams, que actua com a productor, com a director i guionista d'alguns episodis i fins i tot com a compositor del tema musical principal. La seva paternitat és per tant indiscutible i se suma a d'altres treballs també molt exitosos com ara Felicity, Lost, Fringe o Alcatraz.

Alias és una història plena de contrastos: una jove estudiant és reclutada per una organització anomenada SD-6, que ella creu que és una agència governamental. Molt aviat descobreix que és un grup que es mou per interessos propis així que va a explicar-ho tot a la CIA i aquesta la capta com a contra-espia. Així arrenca l'episodi pilot!

Com molt bé resumeix la Sydney al començament dels episodis:

"El meu nom és Sydney Bristow. Fa 7 anys vaig ser reclutada per a treballar en una branca secreta de la CIA anomenada SD-6. Vaig jurar no revelar-ho però no vaig poder ocultar-ho al meu promès i quan el cap del SD-6 ho va descobrir va fer que el matessin. Va ser llavors quan vaig conèixer la veritat: el SD-6 no forma part de la CIA. Havia estat treballant per a la gent contra la que creia estar lluitant. Així que anar a l'únic lloc en el que podien ajudar-me a destruir-los. Ara sóc agent doble de la CIA on el meu contacte és l'Oficial Michael Vaughn. Només hi ha una altra persona que coneix la veritat sobre les meves activitats. Altre agent doble infiltrat al SD-6. Una persona a la que en prou feines conec: el meu pare."

Donarem un breu repas dels personatges principals...

En primer lloc tenim a SYDNEY BRISTOW, personatge interpretat per Jennifer Garner: camaleònica, bona a parts iguals en l'ús de tot tipus d'armes i en la lluita cos a cos amb els estils més diversos d'arts marcials, combina perfectament la seva fragilitat i vulnerabilitat amb la seva duresa com a agent de camp. La seva complexitat i efectivitat com a personatge a inspirat moltes altres creacions posteriors encara que Syney va deixar el llistó molt alt. Un d'aquests casos el trobem actualment a la sèrie Cover Affers.

A la CIA coneixem als agents MICHAEL VAUGHN (Michael Vartan) i ERIC WEISS (Greg Grunberg). Tots dos seran bons amics de la jove però Michael establirà potents llaços afectius amb Sydney que creuaran ràpidament els vincles professionals. Aquests dos agents constitueixen uns dels puntals de la sèrie.

A la banda del SD-6 trobem al seu cap visible, ARVIN SLOANE (Ron Rifkin), personatge pervers i egoista que posarà sempre els seus particulars objectius fins i tot a la seva pròpia consciència. Coneixerem també a la seva dona EMILY (Amy Irving) la creu de la seva moneda: dolça, sensible, vulnerable...

Al SD-6 també coneixerem a MARCUS DIXON (Carl Lumly), el company d'operacions de la Sydney i MARSHALL FLINKMAN  (Kevin Weisman), el geni de la casa: crac informàtic, inventor dels aparells més insòlits, despistat i excèntric, divertit i bona persona... Aquest és un altre dels personatges que descobrim a Alias i que serveix d'inspiració a molts d'altres personatges similars a d'altres sèries.

En el seu entorn més íntim, Sydney compta amb l'amistat de FRANCIE CALFO (Merrin Dungey) i de WILL TIPPIN (Bradley Cooper), amic de tota la vida. Tots dos veuran afectades les seves plàcides vides per l'activitat de la seva amiga.

Altres personatges que tenen rellevància a la història són JACK BRISTOW (Victor Garber), pare de la protagonista i agent secret i IRINA DEREVKO (Lena Olin) la mare d'obscur passat i més que tèrbol present i que té un pes important en el desenvolupament de la trama.

Finalment NADIA SANTOS (Mia Maestro), LAUREN REED (Melissa George) i JULIAN SARK (David Anders) són personatges per anar descobrint al llarg de la sèrie i sobre els quals millor no revelar gran cosa...

Personatges creats tots ells per a tejir una complexa història de conspiracions, girs argumentals i molta, molta acció.

 


<o> I de fons, al llarg de tota la sèrie, es troba RAMBALDI. Milo Giacomo Rambaldi és un personatge de ficció confegit per un conjunt de característiques de diferents personatges. Diuen que entre la gent del rodatge l'anomenaven Nostravinci ja que es trobava a mig camí de Nostradamus per les seves profecies i Leonardo da Vinci pels seus invents avançats al seu temps i per l'enigmàtic dels seus escrits.

Rambaldi (1444-1496) i la seva obra, constituïda per documents, escrits i artefactes incomprensiblement avançats al seu temps (entre ells es troben dissenys molt semblants al transistor i al telèfon mòbil) és cobdiciada per governs i grups a l'ombra que veuen en aquests coneixements ocults el saber que pot generar un nou ordre mundial.

Una altre font d'inspiració es comenta que va ser el manuscrit Voynich, un autèntic misteri encara sense resoldre.

Al llarg de la sèrie Rambaldi passa de ser un dels fils principals de l'argument a ser tan sols un simple McGuffin en d'altres. Finalment el misteri queda tan sols parcialment resolt. <o>

A continuació, un vídeo amb alguns dels moments més memorables de la sèrie en un bon muntatge.

Sydney Bristow, la noia de les 1.000 cares...

I unes quantes preses falses...