The Danish Girl (La chica danesa)

 

La noia danesa ens apropa a la història d’una parella d’artistes, l’Einar i la Gerda Wegener. Ell és pintor d’èxit de subtils paisatges, ella pintora de retrats humans. Un dia, la model que estava posant per a Gerda no pot arribar a temps a la sessió i la pintora li demana al seu marit que posi per a ella, vestit amb la roba de la model. L’experiència li produeix a Einar una estranya sensació que va creixent dins seu els dies següents...  

En una festa social, Gerda va acompanyada d’Einar però aquest va vestit i maquillat com una dona i es presenta en societat com a Lili Elbe, la cosina d’Einar.

Després venen una col·lecció de pintures que Gerda li fa a Lili, que aconsegueixen un gran reconeixement artístic. En tot aquest procés, cada cop es més present Lili, mentre Einar va desapareixent ràpidament, en una intensa assumpció de la seva naturalesa transgènere. La Lili sempre havia estat dins Einar adormida, però ara que havia agafat el control de la pròpia consciència, no volia tornar a quedar relegada.

 

 

El camí de Lili, però, no és gens fàcil al món dels anys ’20, ple de prejudicis en un temps en que les persones que es troben en aquesta situació són considerades pervertides o esquizofrèniques i sovint són recloses en manicomis, on se’ls apliquen teràpies d’electroxoc. I al carrer no és gens millor la situació.  

En aquest context, Lili decideix apostar per una operació de reassignació de sexe, pionera i que encara mai no ha estat provada.

La pel·lícula està basada en una novel·la del mateix títol, que s’inspira lliurement en la veritable vida de Einar i Gerda Wegener, pintors danesos. Einar va deixar sortir a Lili i va ser el primer cas conegut d’operació transgènere. Els seus noms han estat, a través d’aquesta pel·lícula, recuperats de l’anonimat en que es trobaven per una bona part de la societat.

La gestació del projecte per a realitzar aquesta pel·lícula va ser llarg i complicat, arribant a passar per diversos candidats. Quan finalment va arribar a mans de Tom Hooper per que assumís la seva direcció, aquest va llegir detingudament el guió i afirma que va plorar en tres ocasions. La història no s’ocupava per a res del sexe. En paraules de Hooper, “l’argument es la inclusió, el sentir-se reconegut a través de l’amor”.   

 

 

Hooper va pensar ràpidament en Eddie Redmayne per a interpretar a Einar/Lili. Estava dirigint-lo a Els miserables, on Eddie també hi treballava, i li va oferir el paper. En paraules del propi actor, “estava a les barricades de Els Miserables i Tom em va dir: “M’agradaria que llegissis una cosa”. Em va donar el guió i el vaig llegir. No tenia la més mínima idea de què anava. No solament em va commoure profundament sinó que vaig quedar-me atònit. La passió era extraordinària, autèntica. Li vaig dir a Tom que volia ser part del projecte”. Va posar-se en contacte amb la directora trans Lana Wachoski, amb la qui havia treballat a El destí de Júpiter, perquè l’assessorés i li donés unes claus bàsiques. L’actor fa un gran treball interpretatiu, mostrant com Lili desperta del seu llarg somni com a Einar i pren consciència de la seva veritable naturalesa.

Per a narrar adequadament la història era molt important trobar a l’actriu adequada per a interpretar a Gerda, un personatge vital a la història. De fet, des de l’inici del projecte s’havia parlat de noms com ara Charlize Theron, Gwyneth Paltrow, Uma Thurman o Rachel Weisz. Hooper va triar a Alicia Vikander per al paper. Alicia ja havia seduït al món amb papers com el d’Ava, la protagonista cibernètica de Ex Machina. Ara, a la pell de Gerda transmet passió, commou i dona força vital i autenticitat a la narració, creant un personatge d’una força tal que li ha valgut una nominació a l’Oscar.  

La noia danesa constitueix una aproximació honesta a la realitat transgènere i un retrat psicològic d’uns personatges intensos i complexes. Molt recomanable!


Nominacions:
Oscar a Millor Actor, Eddie Redmayne
Oscar a Millor Actriu secundària
Alicia Vikander
Oscar al Millor Disseny de Vestuari
Oscar al Mejor Disseny de Producció