Pierce Brendan Brosnan va néixer el 16 de maig de 1953 a la ciutat irlandesa de Drogheda, al comtat de Louth, fill de May i Thomas Brosnan. El pare va abandonar la família quan Pierce era tan sols un nadó i la seva mare va marxar per a treballar d’infermera a Londres. El petit es va quedar a viure amb Philip i Kathleen Smith, els seus avis materns. La situació es va mantenir així fins que Pierce va complir els 11 anys moment en què, ja morts els dos avis, va marxar a Londres a viure amb la seva mare. Recentment, en una entrevista a The Telegraph, l’actor va parlar de la seva infantesa així: bastant trista i amb gran solitud, però plena d’imaginació i poesia, perquè la meva família estava fracturada i jo em vaig quedar sol. Als 11 anys vaig poder veure a la meva mare per primer cop, el dia 12 d’agost de 1964 i va ser el dia més feliç de la meva vida, com un reencontre que sempre havia somniat.
A Londres va estudiar a l’Institut Elliott Comprehensive, però no va trigar gaire a abandonar els estudis convencionals. Als 16 anys va estudiar il·lustració a la prestigiosa escola Saint Martins. Com ha declarat fa pocs anys el mateix Pierce, no tenia credencials acadèmiques ni cap mena de qualificació, però sentia una boja passió per a ser artista. Més tard, es va matricular al London Drama Center per aprofundir en una altra de les seves passions: la interpretació. Es va graduar el 1975. Pierce, en una entrevista al diari londinenc The Telegraph, evoca l’inici de la seva vocació com a actor: vaig créixer veient a Steve McQueen i a Clint Eastwood, a Warren Beatty i a Spencer Tracy i jo volia aparèixer en pantalla com ho feien ells. Quan vaig tenir els 11, 12 i 13 anys, somniava formar part del cine. Quan em vaig fer actor em vaig adonar que mitjançant les pel·lícules es podia fer feliços als altres... i així de simple va néixer la meva vocació d’actor en realitat.
Els seus inicis professionals en el món de la interpretació es van produir al teatre i el seu debut cinematogràfic va tenir lloc el 1980 a la pel·lícula dirigida per John MacKenzie titulada El llarg Divendres Sant, però la seva veritable gran oportunitat li va arribar amb el paper protagonista de la sèrie televisiva Remington Steele, personatge que li va donar una gran visibilitat internacional i li va obrir les portes a papers protagonistes en altres produccions com per exemple la pel·lícula El quart protocol (1987) o la televisiva minisèrie La volta al món en 80 dies (1989). El seu gran esclat professional, però, no li va arribar fins a l’any 1995, quan va encarnar per primer cop a James Bond, el mític agent 007 sortit de la ploma d’Ian Fleming, personatge que arribaria a encarnar fins a 4 vegades. A partir d’aquell moment va tenir totes les portes obertes de bat a bat.
En el terreny personal, Pierce va conèixer a la també actriu Cassandra Harris, d’origen australià, l’any 1977 i es van casar l’any 1980. Després de fer-ho van mudar-se tots dos als Estats Units per a provar sort amb la potent indústria cinematogràfica nord-americana. Plegats van tenir un fill, en Sean, el 1983 i l’actor va adoptar els dos fills del primer matrimoni de Cassandra, en Christopher i la Charlotte, després de la mort del seu pare biològic. L’any 1987 la seva dona va ser diagnosticada d'un càncer d’ovari i ell es va refugiar en la pintura.
Com ell mateix va declarar en una ocasió, el dolor de vegades es manifesta a color. Aquesta afició ja mai més l'ha deixat. Molts anys més tard ha declarat: pintar m’ha ajudat a trobar el meu camí a la vida. Quan em sento angoixat, me’n vaig a la tela. Em reconforta i em fa feliç. Finalment, el càncer va acabar amb la vida de Cassandra l’any 1991.
L’any 1994, en el transcurs d’una festa a Mèxic va conèixer a Keely Shaye Smith, una periodista nord-americana nascuda a Waikiki (Hawai), amb qual de seguida va tenir una forta connexió. Expliquen que en aquell primer encontre van estar parlant sota les estrelles fins passades les tres de la matinada. A partir d’aquell moment fins a l’actualitat han compartit les seves vides. Han tingut plegats dos fills, en Dylan Thomas (1997) i la Paris Beckett (2001). Amb motiu del 23è aniversari de casament, Pierce va escriure-li a Keely: la meva estimada Keely, la meva bonica noia d’ulls marrons, el meu nord, el meu sud, el meu est i el meu oest, tot el meu cor... si em quedo enrere, espera’m. Actualment, la parella viu a cavall entre les seves residències de Califòrnia, Irlanda i Kauai (Hawai).
L’any passat, Pierce va declarar: als meus 70 anys, em sento alegre, feliç i creatiu. L’art i la meva família han desenvolupat un paper important i vull compartir-ho.
GoldenEye (1995) Pel·lícula d'acció i espionatge que forma part de la saga de James Bond. Dirigida per Martin Campbell, és la dissetena entrega de la sèrie de pel·lícules del famós agent, produïdes per EON Productions, i la primera en què Pierce Brosnan interpreta el paper d'agent britànic 007. Més tard Brosnan tornaria a posar-se en la pell de James Bond tres cops més, a El demà no mor mai (1997) a Amb el món no n'hi ha prou (1999) i a Mor un altre dia (2002).
Aquesta pel·lícula va marcar una nova era per a la franquícia, després de sis anys sense una pel·lícula de Bond, i va significar el primer gran èxit cinematogràfic per a Brosnan.
GoldenEye comença amb una missió de l'MI6 a la qual participen James Bond (Pierce Brosnan) i l'agent 006, Alec Trevelyan (Sean Bean), que ha estat un company de Bond durant molts anys. La missió és sabotejada, i Trevelyan és presumptament assassinat.
Anys després, Bond descobreix que un grup terrorista ha aconseguit accedir al GoldenEye, un satèl·lit soviètic d'armes que emet polsos electromagnètics que poden destruir qualsevol dispositiu electrònic dins del seu radi d'acció. El satèl·lit es converteix en una amenaça global i Bond ha de descobrir qui està darrere d'aquest pla sinistre.
La banda sonora de la pel·lícula va ser composta per Éric Serra i la cançó principal, GoldenEye, va ser interpretada per Tina Turner, una balada potent que va afegir un toc clàssic i icònic a l'univers de Bond.
Un poble anomenat Dante’s Peak (Dante’s Peak, 1997). Pel·lícula de catàstrofes naturals dirigida per Roger Donaldson i protagonitzada per Pierce Brosnan i Linda Hamilton. Es tracta d’un thriller que combina acció, suspens i elements científics al voltant de l’erupció d’un volcà a prop d’un petit poble fictici anomenat Dante's Peak.
La història segueix Harry Dalton (Pierce Brosnan), un vulcanòleg que arriba a Dante's Peak per investigar l'activitat sísmica a la zona. En arribar, s'adona que el volcà, considerat adormit, mostra signes d'activitat perillosa. Tot i que al principi les autoritats locals, inclosa l'alcaldessa Rachel Wando (Linda Hamilton), són escèptiques d’un gran perill imminent, Harry cada vegada n’està més convençut.
Mentre l'activitat del volcà augmenta, el perill es fa cada vegada més evident i Harry i Rachel han de treballar junts per salvar els habitants del poble, incloent-hi els dos fills de l'alcaldessa. La pel·lícula mostra les devastadores conseqüències de l'erupció volcànica, amb explosions de lava, fluxos piroclàstics i altres fenòmens relacionats amb la destrucció que provoca un volcà en erupció.
Dante's Peak mostra impressionants efectes especials per a l’època, incloent-hi l'ús d'imatges generades per ordinador (CGI) per recrear l'erupció volcànica.
Mussol Gris (Grey Owl, 1999) Pel·lícula dirigida per Richard Attenborough basada en la vida real de l'explorador, autor i conservacionista canadenc Archie Belaney, el qual va adoptar el nom de Grey Owl (Mussol Gris) i es va fer passar per indígena nord-americà. Tot i ser d'origen anglès, Belaney va viure gran part de la seva vida a la natura salvatge del Canadà i va esdevenir una veu important per a la protecció del medi ambient i la conservació de la fauna, especialment dels castors.
El protagonista de la pel·lícula està interpretat per Pierce Brosnan i mostra el camí que el va portar a convertir-se en un dels primers ecologistes coneguts d'Amèrica del Nord. La pel·lícula també explora les contradiccions de la seva vida i posa un fort èmfasi en els temes de la naturalesa, el respecte per les cultures indígenes i la conservació ambiental.
Richard Attenborough, conegut per la seva sensibilitat envers temes humanitaris i socials, va posar molt d’èmfasi en la importància de respectar la natura durant el rodatge. El film va ser rodat en algunes de les zones més remotes i belles del Canadà, com els boscos d'Ontario i les regions dels Grans Llacs, per capturar l'essència de la vida salvatge que Mussol Gris defensava.
Evelyn (2002). Pel·lícula dramàtica irlandesa dirigida per Bruce Beresford i protagonitzada per Pierce Brosnan. La història està basada en fets reals i segueix la lluita d'un pare, Desmond Doyle, per recuperar la custòdia dels seus fills després que la seva dona l'abandonés i l'estat irlandès els col·loqués en orfenats.
La trama principal gira al voltant d'Evelyn, la filla de Desmond, que es converteix en el centre de la seva lluita legal per reunificar la família. La història aborda temes com la justícia, la força de la família i el conflicte entre les lleis de l'Església catòlica i els drets individuals, ja que en aquella època, a Irlanda, era gairebé impossible que un pare solter recuperés els seus fills.
Pierce Brosnan fa una interpretació commovedora del pare coratjós i la pel·lícula és recordada per la seva emotiva narrativa i per mostrar les dificultats i les barreres legals que afrontaven les famílies en situacions similars en aquell temps.
La pel·lícula té un to inspirador, ressaltant l'amor d'un pare pels seus fills i la seva determinació per desafiar un sistema injust. Tot i que no va ser un gran èxit comercial, va rebre bones crítiques per les seves actuacions i la seva història commovedora.
Mamma Mia! (2008). Una dècada després de l’estrena del musical teatral, amb el mateix títol, basat en cançons del grup Abba, Phyllida Lloyd va dirigir la seva versió cinematogràfica. La història es mou a l’entorn de la Donna Sheridan (Meryl Streep) i de tres dels seus amors de joventut, en Sam (Pierce Brosnan), en Harry (Colin Firth) i en Bill (Stellan Skarsgard), i la seva rivalitat per saber qui dels tres és el pare de la jove Sophie (Amanda Seyfried), la filla de Donna que està a punt de casar-se. Una comèdia lleugera, amanida per la sempre brillant música del grup suec.
Meryl havia actuat en tot tipus de pel·lícules, dels gèneres més dispars, però mai s’havia enfrontat a un musical, en el que el cant i el ball eren peça fonamental. L’actriu ha reconegut que va haver de superar la seva vergonya inicial, abans de llançar-se de cap a la pel·lícula.
Els agents de Brosnan han assegurat que l’actor va acceptar participar en el projecte sense saber de què tractava, amb l'única informació que era protagonitzat per la Meryl Streep. Amb aquesta sola informació va voler incorporar-se a la pel·lícula. Brosnan va declarar: participaria en qualsevol cosa que involucri a aquesta preciosa noia rossa que m’agradava tant a l’Escola d’Interpretació.
Un golpe brillante (The Love Punch, 2013). Comèdia romàntica i d'aventures dirigida per Joel Hopkins i protagonitzada per Pierce Brosnan i Emma Thompson.
La trama gira al voltant de Richard (Pierce Brosnan) i Kate (Emma Thompson), una parella divorciada que es troba amb un greu problema financer quan una empresa en la qual Richard havia invertit la seva pensió es veu involucrada en un frau i perd tots els diners. Després d'adonar-se que han estat enganyats per un home de negocis sense escrúpols, decideixen unir forces per recuperar el que és seu.
El pla per aconseguir-ho és tant inesperat com divertit: segrestar el diamant de la promesa del magnat responsable del frau durant la seva boda en la Riviera francesa.
La pel·lícula pot emmarcar-se dins del gènere conegut com a Heist Movie (pel·lícula de robatoris) però amb un to molt lleuger, on tota l’atenció se centra en les còmiques interpretacions de la parella protagonista.
El marido de mi hermana (Some Kind of Beautiful, 2014). Comèdia romàntica dirigida per Tom Vaughan. La pel·lícula és protagonitzada per Pierce Brosnan, Salma Hayek i Jessica Alba.
La història gira al voltant de Richard Haig (Pierce Brosnan), un professor de literatura a la Universitat de Cambridge que té reputació de seductor. Tot canvia quan es veu obligat a reconsiderar el seu estil de vida quan la seva parella nord-americana, Kate (Jessica Alba), queda embarassada. Es traslladen a Los Angeles per formar una família, però poc després, Kate decideix que ja no està enamorada de Richard i el deixa per un altre home.
La situació es complica quan Richard comença a desenvolupar sentiments per Olivia (Salma Hayek), la germana gran de Kate. Olivia és completament diferent de la seva germana i ofereix a Richard una perspectiva totalment nova sobre la vida i l'amor. Té també un paper important Malcolm McDowell com a Gordon, el pare de Richard.
El marido de mi hermana és una pel·lícula lleugera i entretinguda que explora les complexitats de les relacions amoroses i familiars amb un toc d'humor i sensibilitat.
Survivor (2015). Thriller d’intriga i acció dirigit per James McTeigue i protagonitzada per Milla Jovovich i Pierce Brosnan en una història plena de conspiracions i persecucions. Completen el repartiment Dylan McDermott i Angela Bassett.
Kate Abbott (Milla Jovovich) és una funcionaria nord-americana que treballa a Londres. Quan un atemptat terrorista destrueix la seva oficina, ella és l'única sobrevivent. A partir d’aquest moment, Kate es converteix en la principal sospitosa i haurà de lluitar per a demostrar la seva innocència mentre escapa d’aquells que volen matar-la. El Rellotger (Pierce Brosnan) és el nom en clau d’un assassí fred i efectiu, que intentarà acabar amb la Kate incansablement i ella només tindrà la seva intel·ligència per a sobreviure.
Survivor és una pel·lícula que posseeix un estil visual que recorda els thrillers d'espionatge clàssics, amb seqüències d'acció dinàmiques i moments de tensió d’alt voltatge.
Falsa evidencia (Spinning Man, 2018). Thriller psicològic que ens parla de la fragilitat de la reputació personal. La pel·lícula segueix a Evan Birch (Guy Pearce), un professor universitari respectat i estimat pels seus alumnes, que veu com es fa pols la seva vida quan una jove estudiant desapareix i les sospites recauen sobre ell. La investigació policial està en mans de l’inspector Malloy (Pierce Brosnan), que cerca la veritat a través d’unes proves circumstancials que semblen acusar el professor.
La pel·lícula qüestiona la mateixa essència de la veritat i com les acusacions, encara que siguin falses, poden destruir la vida d’una persona. La feble línia que separa la realitat de la percepció se’ns mostra, en aquesta història, totalment difusa.
L’últim soldat (The Last Rifleman, 2023). Pel·lícula britànica dirigida per Terry Loane i protagonitzada per Pierce Brosnan, Jürgen Prochnow, Clémence Poésy i John Amos.
La pel·lícula segueix la història d'un veterà de la Segona Guerra Mundial, Artie Crawford (Pierce Brosnan) que, després de la mort de la seva esposa, escapa de la seva residència a Irlanda del Nord per assistir al 75è aniversari del desembarcament del Dia D a Normandia. Durant el seu viatge, Artie es troba amb bones persones que l’ajuden en el seu particular viatge.
L’últim soldat és una pel·lícula emotiva i inspiradora que explora els temes de la guerra, la memòria i la redempció. La pel·lícula ha estat elogiada per l’actuació de Pierce Brosnan, per la seva bella fotografia i la seva banda sonora.
El personatge està inspirat en la història real de Bernard Jordan, un veterà de la Segona Guerra Mundial que, a l‘igual que el protagonista Artie Crawford, va decidir viatjar a Normandia per a commemorar l’aniversari del Dia D.