Los cinco halcones, 1962

Los cinco halcones és una pel·lícula mexicana de l’any 1962. Està protagonitzada per Luis Aguilar, Miguel Aceves Mejía, Joaquín Cordero i Javier Solís, quatre actors i cantants mexicans i Demetrio González, actor i cantant asturià que va arribar a Mèxic fugint de la Guerra Civil Espanyola, tots ells estrelles de les ranxeres. Com actors els cinc havien viscut de ple l’Època d’Or del Cinema Mexicà però a l’any 1962, quan va estrenar-se Los cinco halcones, els millors moments de la indústria cinematogràfica mexicana ja havien passat i segurament va ser per això que aquesta pel·lícula va brillar amb especial intensitat.

Va estar dirigida per Miguel M. Delgado, un expert director que va signar al llarg de seva carrera 140 títols, realitzats entre els anys 1941 i 1990, la qual cosa dona una mitjana de prop de 3 pel·lícules per any, al llarg de tota la seva vida professional. Entre elles es troben una bona part de les pel·lícules protagonitzades per Cantinflas.

La història ens narra les penúries que passa la població d’una petita localitat mexicana quan el cacic del lloc, don Elías, fa servir els recursos més bruts i despietats per a controlar tot el que passa... pressions, robatoris, crims... però hi ha cinc homes que no estan disposats a aguantar-ho: Javier, Trini, Demetrio, Lupe i Refugio prendran les seves pistoles, els seus cavalls i les seves màscares i es convertiran en Los cinco halcones, els lluitadors per la justícia.

Diàlegs divertits, baralles, tirotejos i moltes ranxeres és el que pots trobar en aquesta antiga però entranyable història d’aventures.

Al mateix any 1962 va estrenar-se una continuació titulada Vuelven los cinco halcones, on va repetir director i una part de l’elenc d’actors.