Avui parlem de...

És possible trobar alguna temàtica de la qual no se n'hagi parlat mai al cinema? Segur que si però hi ha una gran quantitat de temes que han estat abastament utilitzats des de les perspectives més diverses. Des d'aquesta secció anirem acostant-nos, una a una, a les temàtiques que d'una forma més rica i polièdrica han estat tractades pel cinema. Espero la teva companyia en aquesta descoberta!

 

Al cinema i a la televisió s’han vist sovint històries que giraven a l’entorn d’una família, dels seus conflictes, de les circumstàncies que l’envolten, dels problemes generacionals o de les picabaralles entre els propis membres... 
 


El paper de les dones a les històries d’aventures tradicionals que hem vist al cine i a la televisió ha sofert una profunda revolució en els darrers temps: han nascut les noves heroïnes.


Generalment, tots viatgem en tren, amb més o menys freqüència, de vegades per gaudir d’unes vacances o per plaer, d’altres per negocis o encara d’altres simplement per traslladar-nos al nostre lloc de treball.  I, en ocasions, passen “coses”...


La nit de cap d'any és una d'aquelles dates en les que passen mil i una coses. I el cinema, amb la seva curiosa càmera, ho reflecteixen tot, per més insòlit que resulti.
 

Viatges en el temps

Segurament trobarem pocs temes que hagin seduït d'una manera tan plena a la humanitat com els viatges en el temps i les increïbles possibilitats que se'ns obren davant nostre. Naturalment, això sempre ha fascinat als cineastes...
 

Els androides i les ginoides han ocupat grans pàgines a la història del cinema, en un desplegament de creativitat i d'enginy per part dels seus creadors ha fet d'ells un subgènere molt interessant. 
 

La cuina, els seus aromes i les seves expressions creuant les fronteres del cinema, a través de les pel·lícules més memorables sobre aquests plaers. Una personal selecció de les més emblemàtiques obres.

En aquesta ocasió parlem de vampirs i de la seva notable influencia al cinema, gairebé des dels seus mateixos inicis. Un mite que s'ha anat fent més i més gran gràcies al cel·luloide.
 


No t'has preguntat mai què pot passar en tan poc temps? Marxes un moment d'un lloc, apartes la vista per uns instants, planifiques un dia o un cap de setmana i de sobte tot es capgira i es descontrola i és llavors que te n'adones de que pot passar qualsevol cosa en un instant.

 

Subgènere literari situat entre la ciència ficció i la fantasia que es desenvolupa en universos fonamentats en maquinària a vapor i en societats o bé inspirades en l'època victoriana del Londres del segle XIX  o en versions de la nostra societat actual amb realitats paral·leles.

 

Al cinema sempre li ha interessat l’eterna guerra entre el bé i el mal, una dualitat que, amb el pas del temps, ha anat mostrant-se composada per dues realitats separades per una finíssima línia que a cops es difumina i es torna confosa i ambigua. 

 

La independència de les nacions al cinema: un repàs a les pel·lícules que han descrit, sota diverses realitats, el procés d'autodeterminació dels pobles. La visió del setè art ha fet sovint de cronista subjectiu de la història.

 

Un esport com el futbol ha estat tractat en repetides ocasions des del cinema i, depenent de la lent a través de la qual s'ha abordat la temàtica, ha pres les formes i expressions més variades. Una realitat, diverses visions, però sempre des d'una òptica apasionada i magnificadora.

 

De totes les festes tradicionals que se celebren al llarg de l'any, Halloween és una de les adquirides més recentment per la nostra cultura i sense cap mena de dubte la més macabre de totes. La nit dels difunts s'ha convertit en espai de culte per a les pel·lícules inspirades precisament en aquesta celebració...

 

Quan s'ajunten  els conceptes cinema i època nadalenca en una mateixa equació segurament apareixerà en algun moment el personatge més influent d'aquestes festes: Santa Claus. Les visions que el cine ens ha donat d'ell són moltes i molt variades.


El cinema ha estat sempre un aparador de mons de fantasia i de màgia... però les portes d'entrades a aquests mons sempre ha canviat i ha agafat les formes més diverses. Podem veure'n un bon recull d'elles.
 

William Shakespeare té unes 250 pel·lícules basades en les seves novel·les. La potència dels seus arguments i la seva habilitat per a descriure arquetips humans les ha fet immortals i atemporals.

 

Són multitud les pel·lícules que s’han fet inspirades en grans obres literàries, amb els resultats més variats... però en aquest post parlo d’aquelles que mostren a l’autor en el seu procés creatiu i assistim al moment en que l’obra comença a prendre forma.

 

El cinema s’ha fixat sovint en l’amnèsia com a excel·lent recurs dramàtic i per les moltes portes que pot obrir en qualsevol història.

 

Al llar de la història les mascotes han tingut un paper rellevant al cinema i a la televisió. Aquí prescindirem de les que apareixen en produccions de dibuixos animats...