Tim Burton, recreador d'universos fantàstics


Tim Burton
és un dels directors més personals i brillants de les darreres dècades, un guionista imaginatiu, un productor sempre fidel als seus criteris estètics i per sobre de tot, un recreador d’universos fantàstics...

Amb ell hem entrat en mons impossibles i ens hem deixat emportar per les seves propostes narratives i visuals.

Parlar de Tim Burton és parlar de l’amor per l’estètica gòtica, és compartir amb ell la seva mirada tendre i romàntica per tot allò sobrenatural, és acostar-nos el gènere musical per camins on mai no s’havia gosat arribar, és despullar la falsa moralitat victoriana fins a mostrar-la amb tota la seva estupidesa... és un retorn a la innocència  a través de desmuntar una societat massa plena de convencionalismes.

L’obra de Burton no deixa indiferent a ningú!

A continuació, et mostro 10 dels seus treballs com a director... 

 

Edward Scissorhands (Eduardo Manostijeras, 1990). En una colorista urbanització, amb cases de suaus colors pastís, la vida transcorre monòtonament, sense gaires sorpreses. Un bon dia Peg (Dianne Wiest), una agradable i afectuosa dona que treballa com a representant local dels productes de cosmètica Avon, s’acosta a un indret que mai no ha visitat: una mansió gòtica que es troba a dalt d’un turó. Quan arriba es troba amb unes fantàstiques figures, esculpides en arbustos i coneix al seu creador: Edward (Johnny Depp).

La seva història és dramàtica... Edward va ser creat per un inventor (Vincent Price) que va anar-li confegint a un autòmat totes les atribucions que l’haurien de convertir en un esser humà: aparença, cor, sentiments... només li mancava una cosa... substituir-li les tisores que tenia per mans per unes de debò. Quan ho anava a fer l’inventor va caure mort i el jove Edward es va quedar sense mans i totalment sol. Peg decideix emportar-se’l a casa, on s’enamorarà perdudament de la seva filla, la Kim (Winona Ryder). L'extrema ingenuïtat d’Edward i l’egoisme i els prejudicis de la gent faran que la seva adaptació no sigui gens fàcil.

 

Ed Wood (1994). Aquesta pel·lícula és un biopic d’Edward Davis Wood Jr., més conegut com a Ed Wood: guionista, productor, director, actor i editor... tot alhora. Va néixer a l'any 1924, era un autèntic entusiasta del cinema des de ben petit i somniava en fer les seves pròpies pel·lícules.

Tenia un caràcter somniador però valent a l’hora invertir tot el que tenia per a produir les seves pel·lícules, que van ser –una darrera d’una altra- un estrepitós fracàs comercial. El seu treball més recordat és la seva pel·lícula Pla 9 des de l’espai (Plan 9 from Outer Space) no per ser la seva millor obra sinó per estar considerada la pitjor pel·lícula de la història.

Al treball de Tim Burton, Ed Wood està interpretat per Johnny Deep. El personatge està acompanyat per la seva parella, Dolores Fuller (Sarah Jessica Parker) i envoltat pel seu actor fetitxe, Bela Lugosi (Martin Landau), en un altre temps gran estrella però ara drogoaddicte i decrèpit, per la presentadora convertida en l’actriu de terror Vampira (Lisa Marie), pel lluitador Tor Johson (George 'The Animal' Steele) i pel suposat mèdium Criswell (Jeffrey Jones).

Magnífica pel·lícula realitzada capturant la singularitat del personatge, però amb una manifesta simpatia de Burton cap a aquest somniador, perseguidor de quimeres.

 

Mars Attacks! (1996). No estem sols! A la fi una civilització extraterrestre ha contactat amb nosaltres. Una gran quantitat de plats voladors, provinents de Mart, s’acosten a la Terra. No cal dir que aquests esdeveniments causen tot tipus de reaccions...

El president dels EUA, James Dale (Jack Nicholson), acompanyat de la seva dona Marsha (Glenn Close) i de la seva filla Taffy (Natalie Portman) viuen els esdeveniments en primera fila mentre els assessors del president, liderats pel professor Donald Kessler (Pierce Brosnan) li aconsellen les estratègies més variades i els periodistes segueixen atentament qualsevol notícia, especialment Jason Stone (Michael J. Fox) i Nathalie Lake (Sarah Jessica Parker).

Mentre tant, la població està desconcertada... els marcians venen en to de pau o porten ocults obscurs plans de destrucció? Els capgrossos i extravagants extraterrestres tenen reservades per a la humanitat un grapat de sorpreses! Esbojarrada, irònica i molt burtoniana història de ciència ficció basada en una col·lecció de cromos del mateix títol de la marca Topps.

 

Sleepy Hollow (1999). A l’any 1799, quan la humanitat estava apunt d’enfilar el segle XIX, un detectiu de policia de Nova York, l’Ichabot Crane (Johnny Depp), defensava aferrissadament la investigació policial científica, en contraposició als simples i brutals mètodes que s’utilitzaven en aquell temps per a “resoldre” els casos. Per posar a prova els seus mètodes, l’enviaren a resoldre un cas terrorífic i amb una aura sobrenatural. El seu destí era Sleepy Hollow.

A Sleepy Hollow, una petita població aïllada de tot, als afores de Nova York, s’estaven produint unes morts misterioses, uns assassinats en sèrie que només tenien una cosa en comú: els cadàvers apareixien decapitats i els seus caps no es trobaven per enlloc. La població atemorida, no dubtava en atribuir aquestes morts a una intervenció demoníaca, de la mà de Hessian Horseman (Christopher Walken), un soldat germànic que havia lluitat cruelment contra els colons d’aquells indrets, fent rodar caps a tort i a dret, fins que un bon dia va caure en una emboscada, van aconseguir acabar amb ell i li van tallar el cap. Ara la gent tenia la certesa que Horseman havia tornat d’entre els morts per a venjar-se.

En les seves investigacions, Crane tindrà l’ajut de l’atractiva Katrina Van Tassel (Christina Ricci) i del seu ajudant, el jove Masbath (Marc Pickering).

 

Charlie i la fàbrica de xocolata (Charlie and the Chocotale Factory, 2005). Charlie Bucket (Freddie Highmore) és un nen de família humil que no pot permetre’s gaires luxes, més enllà de comprar-se una xocolatina el dia del seu aniversari. Però un fred i nevat dia Charlie troba, mig cobert per la neu, un bitllet i decideix anar a la botiga i gastar-se’l en una xocolatina de Willy Wonka, la seva marca preferida. La sort li té reservat un premi: un dels 5 cupons daurats exclusius, que l’empresa ha distribuït amagat en el seu producte.

El premi consisteix en una visita a la fàbrica, acompanyat per la persona que ell triï i Charlie hi va amb el seu avi Joe (David Kelly). Allí coneixeran al propi Willy Wonka (Johnny Depp), descobriran alguns dels seus secrets més íntims i Charlie tindrà opció al gran premi que s’amagava en tota aquesta promoció.
 

La núvia cadàver (Corpse Bride, 2005). Pel·lícula d’animació. A la material i conservadora època victoriana hi viu el jove Victor (amb la veu de Johnny Depp). La seva família, d'origen humil, ha anat escalant posicions: tenen negocis amb el peix, gràcies als quals han aconseguit una bona situació econòmica. Per altra banda, Victòria (amb la veu d’Emily Watson) va néixer en una família aristocràtica, però que actualment estan totalment arruïnats. Les dues famílies concerten el casament dels dos joves, en Victor i la Victòria quan ells encara ni es coneixen.

Quan a la fi els joves promesos es troben, neix un amor veritable entre ells. Ràpidament arriben els preparatius pel casament. Victor, s’endinsa sol pel bosc assajant els vots que haurà de pronunciar el dia de la boda. El noi els recita tot posant-li l’anell al que creu que és la branca d’un arbre, en forma de mà. En realitat acaba de fer la seva promesa a Emily (amb la veu de Helena Bonham Carter), la núvia cadàver que, tota il·lusionada, transporta al  seu “pretendent” a la colorista terra dels morts...

 

Sweeney Todd, el barber diabòlic del carrer Fleet (Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street, 2007). Benjamin Barker (Johnny Depp) és un bon home, barber de professió, que es converteix en una innocent víctima de la luxúria del jutge Turpin (Alan Rikman): el jutge desitja a la dona de Barker així que s’inventa una falsa acusació que el porta a la presó durant  15 anys. Quan surt en llibertat va a buscar a la seva dona però se n’assabenta que va treure’s la vida i que la seva filla Johanna (Jayne Wisener) viu captiva de Turpin.

És llavors quan Barker canvia de nom, es fa dir Sweeney Todd i torna a la seva antiga barberia al carrer Fleet: amb la seva navalla de barber anirà assassinant a alguns dels seus clients. Gràcies a un acord al que arriba amb la seva veïna de sota, la Nellie Lovett (Helena Bonham Carter), propietària d’un negoci de venda d’empanades, Todd no té problemes en desfer-se’n dels cadàvers: aquests es converteixen ràpidament en les primeres matèries perfectes per a fer les millors empanades de carn de Londres.

Comèdia negra i sanguinària, convertida en un gran musical.

 

Alícia al país de les meravelles (2010). Alícia (Mia Wasikowska) és una joveneta de dinou anys que troba molt a faltar al seu pare mort. Sempre l’havia animat a seguir els seus impulsos i a viure totes les aventures que somniés... però ara el món l’estirava cap a un matrimoni sense amor i cap aquella vida fosca i monòtona que tan poc l'atreia. Un conill blanc, gegant, que passava pels jardins en aquells moments, reconcentrat en el seu rellotge, canviaria de sobte el seu destí...

Alícia segueix al Conill Blanc i cau per un forat que es troba al peu d’un arbre: és la porta al País de les Meravelles. Allí es trobarà amb el Barreter Boig (Johnny Depp), amb la malvada Reina de Cors (Helena Bonham Carter), amb la seva bondadosa germana, la Reina Blanca (Anne Hathaway) i tot un seguit de personatges fantàstics i sorprenents que li aniran recordant a Alícia que no és aquest el primer cop que havia estat allí i li mostraran la missió que només ella pot realitzar.
 

Ombres tenebroses (Dark Shadows, 2012). A la segona meitat del segle XVIII va arribar a Amèrica la família Collins, provinent de Liverpool. El fill dels Collins, en Barnabas (Johnny Depp) aconsegueix reunir una gran fortuna, però la seva vessant de playboy el porta a cometre la seva errada més gran de tota la vida: després de seduir a Angelique Bouchard (Eva Green) li trenca el cor. El que no sap Barnabas és que Angelique és una poderosa bruixa que es venja cruelment d’ell: li dóna la immortalitat convertint-lo en un vampir per, tot seguit, enterrar-lo viu per l’eternitat.

Dos segles més tard, a l’any 1972, l’atzar fa que inesperadament pugui alliberar-se de la seva eterna presó. Llavors retorna a la mansió gòtica de la seva família, al lloc on ell havia viscut... però troba que les coses han canviat molt de com ell les recorda!

 

La llar de Miss Peregrine per a nens peculiars (Miss Peregrine's Home for Peculiar Children, 2016). Jacob Portman (Asa Butterfield) és un noi de 16 anys que vol viatjar fins l’orfenat on va criar-se el seu avi Abraham (Terence Stamp), en una remota illa. Allí es trobarà amb un indret màgic, conegut com La llar de Miss Peregrine per a nens peculiars.

En aquell lloc habiten nens i nenes amb unes particularitats molt especials, sota l’atenta mirada de Miss Peregrine (Eva Green) i on Jacob no trigarà en plantejar-se si ell també té alguna d’aquestes peculiaritats.

La pel·lícula, encara no estrenada a casa nostra, arribarà als cinemes el 30 de setembre. De moment podem gaudir del seu suggerent trailer.

 

Si, ja se... m’han quedat al tinter pel·lícules dirigides per ell tan notables com La gran aventura de Pee-wee, Bitelchús, les seves dues pel·lícules sobre Batman, la seva aportació al Planeta dels simis, Big Fish, Frankenweenie o l’esplèndida Big Eyes. I no puc oblidar-me d’esmentar  algunes de les seves produccions tan memorables com la meravellosa Malson abans de nadal, la poètica Número 9, la trencadora Abraham Lincoln: caçador de vampirs o la més recent , Alícia a través del mirall... i algunes més!

Molts gèneres, diversitat de temàtiques però una mateixa mirada: aquells ulls burtonians que escruten el nostre món i el redibuixen.