Tot sobre Eva (1950)

Tot sobre Eva (All About Eve) és una pel•lícula que ens parla de la naturalesa humana: de les ambicions desbordades, de les febleses però també de l’amistat, de l’amor i dels llaços autèntics entre les persones, de la traïció i de la fidelitat… i de les voltes que dóna la vida! Per fer-ho ens trasllada al món del teatre, a Broadway, on seguim a una actriu famosa, Margo Channing, al zenit de la seva carrera i el seu encontre amb Eve Harrington, una jove i ambiciosa aspirant a actriu.
 
La història va ser escrita i dirigida per Joseph L. Mankiewicz, un director amb personalitat i una de les persones més cultes del Hollywood dels anys ’50. El resultat va ser una excel•lent pel•lícula de realització elegant, amb un magnífic tractament del blanc i negre, uns diàlegs consistents i àcids i una gran profunditat en el tractament dels personatges femenins, que a les seves mans, prenen unes dimensions gegantines.

Només destacar que totes les actrius que tenen algun paper important a la pel•lícula van ser nominades a l’Oscar: Bette Davis pel seu paper de Margo i Anne Baxter per la seva encarnació d’Eve Harrington a la millor actriu i Thelma Ritter en el curt però intens paper de Birdie i Celeste Holm com Karen Richards, amiga de Margo i personatge clau per a unir totes les històries, van ser totes dues nominades a millors actrius secundàries. En total la pel·lícula va sumar 14 nominacions als Oscar, quantitat només igualada per Titànic i encara no superada. Finalment en va aconseguir 6 entre els quals es troben el de millor pel•lícula, millor director i millor guió original. A aquest honor se li va sumar el fet de ser l’únic director que va rebre un any (1949) dos Oscar al guió i a la direcció amb Carta a tres esposes ( A Letter to Three Wives) i a l’any següent (1950) repetir les dues estatuetes en les mateixes modalitats per Tot sobre Eva.

 


La història de la veterana actriu de teatre va estar inspirada en les vivències autèntiques d’una actriu anomenada Elisabeth Bergner recollides per una amiga seva –Mary Orr- encara que en el seu cas la història va tenir diferent final que a la pel•lícula. 
 
En mans de Mankiewicz la narració va tornar-se fluida i brillant i va poder utilitzar, un cop més, la tècnica del flashback per a llençar-nos al joc de descobrir -poc a poc- als diferents personatges que composen la història i dues veus en off, que s’alternen, ens introdueixen a la història. L’intel•ligent ús de la càmera i els brillants diàlegs s’alien per a composar una obra mestra. El director va declarar: “Tota la primera part estava perfectament estructurada al meu cap, però em mancava el nus de la intriga, que se’m va acudir en llegir La saviesa d’Eva. El guió el vaig escriure en sis setmanes”.
 
I si aquesta cinta no fos ja prou mítica per totes aquestes coses li podem afegir el fet de ser l’escenari d’un dels primers papers rellevants d’una llegenda del setè art: Marilyn Monroe.
 
Com acostuma a passar en aquests casos sembla que els personatges estan pensats i escrits per als actors i les actrius que els van interpretar... però no sempre va ser així. Per exemple, el paper de Margo, la veterana actriu, semblava fet a la mida de Bette Davis però no va ser ni de bon tros la primera opció. Es va signar contracte perquè el personatge fos interpretat per Claudette Colbert, però una fortuïta lesió d’esquena la va apartar del projecte. Llavors va pensar-se en Susan Hayward però aquesta era massa jove. També van sonar els noms de Marlene Dietrich, de Barnbara Stanwyck  o de Gertrude Lawrence. Quan finalment li van proposar a la Davis, aquesta va llegir el guió i va exclamar que era un dels millors guions que mai no havia llegit. Va acceptar encantada el projecte.
 
Després de l’estrena de la pel•lícula Gene Ringgol va escriure un article al New York Morning Telegraph. Tancaré aquest post amb les seves paraules:
 
"Anem de seguida al gra, Tot sobre Eva, estrenada ahir al Roxy Theater, és, probablement, la pel•lícula més intel•ligent, més devastadora, més adulta i més culta mai rodada sobre alguna cosa relacionada amb l'escenari teatral de Nova York. És també un dels millors films d'aquest any o de qualsevol altre any recent, un comentari espurnejant i viu, brillantment escrit i magníficament interpretat, sobre una de les nostres institucions més respectades, sofisticades i erudites, el teatre clàssic. I només per demostrar que encara no he acabat els superlatius, Tot sobre Eva és també una pel•lícula en la qual Bette Davis ofereix la millor interpretació, la més emotiva i la més perceptiva que hagi mostrat a la pantalla. Incloent-hi la de Captius del desig ... Tenen vostès la meva paraula: Tot sobre Eva és un dels grans films del nostre temps”.