Rebecca. 1940

 

"Anit vaig somiar que tornava a Manderley.
Em trobava davant el reixat però no podia entrar,
perquè el camí estava tancat.

Llavors, com totes les persones que somien,

em vaig sentir posseïda d'un poder sobrenatural
i vaig creuar com un esperit la barrera que s'alçava davant meu...
"

Amb aquestes frases acompanyades d’un suggerent traveling comença una de les obres més intimistes d’Alfred Hitchcock. Una obra per molts més propera al gènere psicològic que al d’intriga pròpiament dit.

Elegant en les formes i amb destacables interpretacions, té un personatge que sobresurt  per sobre de la resta: Rebecca. Protagonista absoluta de la pel•lícula, planeja al llarg de tota la història omplint amb la seva essència tota l’atmosfera de Manderley, mansió gòtica plena de clarobscurs. Està present en gairebé totes les escenes i, malgrat tot, no surt en tota l’obra, llevat d’una freda presència a la tela d’un quadre.

A tenir present l’elegant banda sonora composada per Franz Waxman, un autèntic especialista en música per a cinema i televisió. Tema principal

La història, una narració misteriosa i inquietant, va nèixer de la ploma de la novel·lista britànica Daphe du Maurier (1907-1987), autora també de dues històries que varen ser adaptades cinematogràficament igualment per Hitchcock: Jamaica Inn i The Birds (estrenades a l'Estat Espanyol com a Posada Jamaica i Los pájaros). Rebecca va tenir tal rellevància entre el públic que es va fer d'ella un musical que va ser estrenat en diverses llengües. A sota podem veure un petit fragment de la seva versió alemanya.

Una anècdota: Joan Fontaine llueix en aquesta pel·lícula una jaqueta pullover (fotografia de la dreta) que va causar tant de furor en el moment de l'estrena de la pel·lícula que a partir d'aquell moment, aquest tipus de jaquetes popularment van passar a ser anomendades rebeques, fent referència al títol de l'obra. Perquè no van agafar el nom del personatge interpretat per Joan Fontaine, que era qui realment lluïa el model? Una de les primeres explicacions que se'm ve al cap és el fet que en cap moment de la pel·lícula ni de la novel·la s'esmenta el nom de la  jove protagonista. Una engruna més de la llegenda que envolta aquesta pel·lícula.
Altres vídeos
IMDB
, tota la informació de la pel·lícula
Âlbum de fotos
de Rebecca